Stroom opwekken zonder zonnepanelen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Er zijn verschillende manieren om stroom op te wekken. Bedrijven kunnen dit met behulp van wind, zon, warmte uit lucht en bodem, biomassa en fossiele brandstoffen. Als consument zijn die mogelijkheden heel beperkt. Vaak zit je aan een duur zonnepanelenpakket vast. Toch is stroom opwekken zonder zonnepanelen mogelijk!

De voordelen van zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken heeft voordelen op het gebied van financiën en het milieu. De investering die je moet doen kan soms hoog zijn. Maar de opgewekte energie verlaagt je energierekening, en uiteindelijk verdien je geld.

Door zelf energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Helaas kun je nooit voor 100% energie-onafhankelijk zijn, of je moet fors willen investeren.

Zelf opgewekte energie stoot geen broeikasgassen uit. Dit heeft een lage milieu- impact. Wil je graag iets aan klimaatverandering en luchtvervuiling doen? Dan is zelf je stroom opwekken ideaal!

5x energie opwekken zonder zonnepanelen

Voor een set van 10 zonnepanelen betaal je gemiddeld € 7500 inclusief installatie. Grote huishoudens hebben tot wel 24 zonnepanelen nodig. De totale kosten kunnen oplopen tot meer dan € 16.000. Vind je dit een te grote investering? Ontdek hoe je zelf stroom opwekt, zonder gebruik te maken van zonnepanelen.

Eerst ontdek je de gebruikelijke methoden zoals de warmtepomp, zonneboiler en windenergie. Hierna volgen nog twee slimme methoden om met wat huismiddeltjes zelf stroom op te wekken.

Energie opwekken met een warmtepomp

Je woning duurzaam en goedkoop verwarmen, wie wil dat nu niet? Dit is mogelijk met een warmtepomp. Deze pomp is geschikt voor het verwarmen van je woning, maar je kunt er geen stroom mee opwekken. Je hebt keuze uit drie type pompen:

  • Volledig elektrische warmtepomp: deze warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis, maar ook voor warm sanitair water. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, of (afhankelijk van het type) uit de bodem of het grondwater.
  • Hybride warmtepomp: dit model werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht en verwarmt hier de woning mee, en ook sanitair water. Wanneer het erg koud is dan springt de cv-ketel bij.
  • Ventilatie warmtepomp: dit is eenkleine warmtepomp die warmte uit ventilatielucht haalt. Je kunt dit type alleen op mechanische ventilatie aansluiten.

Warm water met een zonneboiler

Deze methode wekt geen stroom maar wel energie op. Namelijk warm water voor badkamer en keuken. Afhankelijk van het weer en de capaciteit, kun je er ook (gedeeltelijk) de woning mee verwarmen.

Een zonneboiler verwarmt water door middel van zonnecollectoren. Dit zijn een soort kleine zonnepanelen waarin met vloeistof gevulde buizen zitten. De opgewekte warmte wordt aan een voorraadvat afgegeven. Het warm water is direct klaar voor gebruik.

Elektriciteit opwekken met windenergie

Windturbines of windmolens kom je niet zo snel bij consumenten tegen. Toch is een kleine windmolen voor thuis zeker mogelijk. Hierbij heb je keuze uit verschillende modellen. Bijvoorbeeld een kleine windmolen voor op het dak, of een groter exemplaar van een aantal meter hoog.

Wanneer je een windmolen in de tuin plaatst, heb je een omgevingsvergunning nodig. Dit moet je bij de gemeente aanvragen.

Houd er rekening mee dat de aanschafprijs van windmolens voor consumenten erg hoog is, waarbij de terugverdientijd ontzettend lang is.

Stroom opwekken met regenwater

Ben je een handige Henkie of Henriette? Maak je eigen mini waterkrachtcentrale. Dit kan al met het water dat op je dak valt. Je vangt het water in de dakgoot op. Een kleine waterpomp duwt met enige kracht het water door de regenpijp. In de regenpijp zit een microturbine die onder de kracht van het water gaat draaien. En voilà, daar heb je elektriciteit!

Helaas is dit nooit genoeg om je volledige huishouden van energie te voorzien. Maar je zou met je mini waterkrachtcentrale wel wat eenvoudige apparaten draaiende kunnen houden.

Stroom opwekken met regenwater is vooral interessant in bergachtige gebieden. Daar waar het water flink stroomt, is het ook mogelijk om meer energie op te wekken.

Stroom opwekken met hometrainer

Een uurtje fietsen voor 24 uur stroom? Het zou mogelijk moeten zijn met een speciale hybride hometrainer. Wanneer je deze hometrainer gebruikt, drijf je een generator aan. De generator laadt een batterij op. Vervolgens gebruik je de opgeslagen stroom voor je huishouden.

De maker van deze hometrainer belooft dat je met een uurtje fietsen voor een hele dag stroom opwekt. Maar in de praktijk valt dit vies tegen. In West-Europa gebruikt een huishouden betrekkelijk veel energie, dat ga je nooit met een hometrainer oplossen.

Maar leuk is het idee wel. Zo’n hometrainer kun je ook zelf in elkaar knutselen. Je wekt ongeveer 160 watt per uur op. De speciale hybride hometrainer kan ongeveer 300 watt per uur opwekken. Helaas is dit apparaat nog niet verkrijgbaar, ondanks dat het al enkele jaren in ontwikkeling is.

Nieuwsgierig of stroom opwekken met een hometrainer ook wat oplevert? Hieronder zie je hoeveel kleine apparaten verbruiken:

  • Stereo-installatie – 40 watt per uur
  • Laptop – 60 watt per uur
  • Spelcomputer – 125 watt per uur
  • Tropisch aquarium – 350 watt per uur
  • Vaatwasser – 1200 watt per uur
  • Combimagnetron – 1700 watt per uur
  • Sauna – 2000 watt per uur
Schuiven naar boven