2 dimmers op 1 lamp: wisselschakeling

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Wisselschakeling is handig om een lichtpunt vanaf verschillende locaties te bedienen. Je komt het vooral in gangen, trappenhuizen en grote kamers tegen. Met 2 dimmers op 1 lamp pas je de helderheid van het licht op verschillende locaties aan. Kan dit echt? Nee, maar er zijn wel wat andere mogelijkheden.

Wisselschakeling met 2 dimmers

Je wil op twee plaatsen dimmen, kan dat? Niet met twee losse (led) dimmers. In een wisselschakeling kan één gewone schakelaar en één dimmer. Twee dimmers kan nooit. Wel is er zoiets als een duo dimmer. Dit is een dimmer waarmee je vanaf één punt, twee verschillende lampen afzonderlijk van elkaar kunt dimmen.

Dus: 2 dimmers op 1 lamp kan niet.

Waarom je een dimmer moet gebruiken

Met een dimmer ga je voor aanpasbare verlichting. Zacht en sfeervol licht of helder licht, aan jou de keuze. Maar er is nog een reden om een dimmer op een lamp aan te sluiten. Door de helderheid van de verlichting omlaag te brengen, verminder je het energieverbruik.

Wist je dat lampen langer meegaan wanneer ze op een lagere helderheid branden? Dubbel zo duurzaam!


Handleiding wisselschakeling met dimmer installeren

Hieronder vind je de handleiding om een wisselschakeling met één dimmer en één gewone schakelaar op één lamp te installeren. Lees de handleiding zorgvuldig. Neem ook alle veiligheidsmaatregelen in acht. Twijfel je over je kennis of deskundigheid? Laat iemand anders deze klus uitvoeren.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint, zorg je dat je de volgende materialen en gereedschappen bij de hand hebt.

  • Een dimmer: Kies een dimmer die compatibel is met het type lamp dat je hebt. Zorg dat deze geschikt is voor het vermogen van de lamp, of deze nu LED, halogeen of gloeilamp is.
  • Een gewone schakelaar: Een standaard schakelaar om de verlichting vanuit een andere locatie te bedienen.
  • Lamp: Je hebt natuurlijk een lamp nodig om de dimmer en schakelaar op aan te sluiten. Let op: ledlampen zijn niet altijd dimbaar. Dit moet op de verpakking of bij de productomschrijving staan.
  • Elektrische draden: Zorg voor voldoende elektrische draden, zowel voor de stroomtoevoer als voor de bedrading tussen de dimmer, de schakelaar en de lamp.
  • Schroevendraaiers: Een platte en kruiskopschroevendraaier heb je nodig voor het openen van schakelkasten en het aandraaien van schroeven.
  • Spanningstester: Gebruik een spanningstester om te controleren of de stroom is uitgeschakeld. Doe dit altijd voordat je met de installatie begint.
  • Kniptang en striptang: Deze gereedschappen zijn nodig om draden op maat te knippen, en de isolatie te strippen.
  • Kabelklemmen en bevestigingsmateriaal: Gebruik kabelklemmen om de draden op hun plaats te houden. Zorg voor geschikt bevestigingsmateriaal om de schakelaar en de lamp te monteren.
  • Veiligheidsbril en handschoenen: Veiligheid staat altijd voorop. Draag een veiligheidsbril en handschoenen om jezelf te beschermen.

Stapsgewijze handleiding

Heb je alles verzameld? Volg onderstaande stappen om de wisselschakeling met één dimmer en één gewone schakelaar op 1 lamp te installeren.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Veiligheid is van het grootste belang bij elektrische klussen. Voordat je begint, schakel je de stroom uit in de schakelkast. Gebruik de spanningstester om te testen of er geen spanning op de draden staat.

Stap 2: Verwijder de oude schakelaar

Als je al een enkele schakelaar hebt die de lamp bedient, verwijder je deze schakelaar. Gebruik een schroevendraaier om de schakelplaat los te maken en de schakelaar van de muur te halen. Maak de draden die op de schakelaar zijn aangesloten niet los, want die heb je later nodig.

Stap 3: Sluit de gewone schakelaar aan

Installeer de gewone schakelaar. De gewone schakelaar heeft twee aansluitingen: een voor de fase (live) draad en een voor de schakeldraad. Sluit de draden van de oude schakelaar aan op de aansluitingen van de gewone schakelaar. Zorg dat je de draden stevig met behulp van schroevendraaiers vastzet.

Stap 4: Installeer de dimmer

Nu is het tijd om de dimmer te installeren. De dimmer heeft meestal twee aansluitingen: een voor de fase (live) draad en een voor de schakeldraad. Sluit de fase (live) draad aan op de faseaansluiting van de dimmer, en de schakeldraad op de schakelaaraansluiting.

Dit kan per dimmer verschillen, raadpleeg de installatie-instructies van de fabrikant. Bij twijfel is het beter om een expert om hulp te vragen.

Stap 5: Verbind de lamp

Sluit de lamp op de dimmer en de gewone schakelaar aan. De bedrading moet correct zijn, zet de draden stevig vast.

Stap 6: Monteer de dimmer, gewone schakelaar en lamp

Monteer de dimmer, de gewone schakelaar en de lamp op de muur. Volg hierbij de instructies van de fabrikant. Zorg dat ze stevig op hun plaats zitten en dat de bedieningsknoppen van de dimmer gemakkelijk toegankelijk zijn.

Stap 7: Controleer de bedrading

Controleer alle draden en aansluitingen om er zeker van te zijn dat alles correct is aangesloten. Zorg dat alle schroeven goed zijn aangedraaid en dat er geen losse draden zijn. Gebruik kabelklemmen om de draden netjes en georganiseerd te houden.

Stap 8: Schakel de stroom weer in

Nu kun je de stroom weer inschakelen in de schakelkast. Controleer of de dimmer en de gewone schakelaar correct functioneren. Dit doe je door de lamp in en uit te schakelen en het dimniveau aan te passen. Als alles goed werkt, ben je klaar!

Veiligheidsmaatregelen

Bij het werken met elektriciteit is veiligheid van het grootste belang. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen.

  • Schakel altijd de stroom uit.
  • Gebruik de juiste gereedschappen.
  • Werk in een droge omgeving. Elektriciteit en water zijn geen goede combinatie.
  • Houd een brandblusser bij de hand.
  • Neem de tijd voor elke stap en haast je niet. Zorg dat alle draden stevig zijn aangesloten voordat je verdergaat.
  • Test na elke aansluiting.
  • Zorg ervoor dat de dimmer, gewone schakelaar en de lamp niet overbelast worden. Controleer de specificaties van de dimmer.
  • Als je dimmers in een wandcontactdoos installeert, zorg dan voor voldoende ventilatie om oververhitting te voorkomen.
  • Als je twijfelt over de installatie, schakel dan een professionele elektricien in.
  • Houd een dossier bij van de installatie, inclusief foto’s, aantekeningen en handleidingen. Dit is handig voor toekomstig onderhoud of eventuele reparaties.
Schuiven naar boven