Tibber vs ANWB: wat is de beste en goedkoopste energieleverancier

Bijgewerkt: 10 maart 2024

De laatste jaren zijn er ontzettend veel nieuwe energieleveranciers bijgekomen. Sommigen werken met vaste of variabele contracten, anderen bieden dynamische tarieven aan. In de strijd Tibber vs ANWB kijken we wat deze twee energieleveranciers de bieden hebben, hoe ze te werk gaan en welke het goedkoopst is.

direct vergelijken


Vrij jonge aanbieders

Tibber levert sinds maart 2021 elektriciteit aan Nederlandse consumenten. ANWB doet dit sinds september 2022. Omdat het nog vrij jonge aanbieders zijn is het voor veel consumenten de vraag of het hier om betrouwbare en voordelige aanbieders gaat.

Achtergrondinformatie over Tibber

Achter het bedrijf Tibber zitten twee Scandinavische heren, de Zweed Daniel en de Noor Edgeir. Verspreid door Europa bedienen ze meer dan 500.000 klanten. Dit betekent dat er nog niet zoveel Nederlandse klanten bij Tibber zijn aangesloten. Ondanks dat het hier om een Scandinavisch bedrijf gaat staat er ook een kantoor in Amsterdam.

Wat je over ANWB Energie moet weten

Iedereen is bekend met de ANWB. De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond is in 1883 opgericht. Pas sinds het laatste kwartaal van 2022 staat het ook geregistreerd als energieleverancier.

Tibber vs ANWB: dynamische energieprijzen

Tibber levert alleen stroom, ANWB Energie levert zowel stroom als gas. Beide leveranciers doen dit tegen inkoopprijzen. Dit betekent dat je nooit teveel voor energie betaalt. Dit in tegenstelling tot veel andere energieleveranciers, waar je voor de historische marktprijs betaalt.

Hoe gaat dit precies in zijn werk? Bij een dynamisch contract is het tarief voor energie gekoppeld aan de spotmarktprijs. Hierbij wordt energie voor de komende dag verhandeld. Omdat zowel de stroomprijs als de gasprijs elk uur verschilt verandert je energietarief mee. Dit betekent dat je dagelijks met andere energietarieven te maken krijgt.

Energieleveranciers met een vast of variabel contract kopen energie van tevoren in. Het energietarieven dat je betaalt is gebaseerd op de historische inkoopprijs. Hierdoor kan het dat je veel te veel betaalt, maar je kan ook goedkoper uit zijn.

Is een dynamisch contract wel zo interessant?

Het voordeel van een dynamisch contract is dat je profiteert van rustige momenten. Bijvoorbeeld tijdens de nachtelijke uren waarbij de prijs meestal laag is. Op die momenten is het voordelig om je elektrische auto op te laden of de wasmachine te laten draaien. Ook midden op de dag kunnen de tarieven lager zijn dan om 19:00 uur ‘s avonds, wanneer iedereen thuis is en volop stroom en gas verbruikt.

Ben je veel thuis en kun je direct inspelen op de actuele spotprijs, dan kun je met een dynamisch contract veel besparen. Bovendien haal je er voordeel uit wanneer de marktprijzen fors dalen. Je energietarieven bewegen direct mee, daar waar je bij een vast of variabel contract enkele maanden tot een jaar moet wachten voordat het energietarief wordt aangepast.

De nadelen van Tibber en ANWB

Omdat Tibber en ANWB met dynamische contracten werken is het goed om ook de nadelen onder de loep te nemen.

Ben je overdag aan het werk en alleen ‘s avonds en in het weekend thuis? Dan kun je met een dynamisch contract duurder uit zijn dan met een vast of variabel contract. Je bent namelijk op momenten thuis dat iedereen energie vraagt. Dit betekent ook hogere energieprijzen.

Stijgen de energieprijzen door een plotselinge gebeurtenis? Bijvoorbeeld door slecht economisch nieuws, een oorlog die uitbreekt of andere zaken. Met een dynamisch contract merk je dit direct. Je betaalt op dat moment meer dan mensen met een vast contract.

Tibber of ANWB: wat is de meest betrouwbare energieleverancier

Hieronder vind je een samenvatting met betrekking tot ervaringen van klanten die energie afnemen van Tibber of ANWB.

ANWB Energie review

ANWB Energie maakt onderdeel uit van ANWB, een betrouwbaar bedrijf. ANWB staan niet alleen bekend om de wegenwacht en de alarmcentrale maar biedt ook verkeersinformatie, rijopleidingen, verzekeringen, ticketverkoop, reizen, creditcards en nog veel meer. ANWB Energie heeft een vergunning van de ACM en is een betrouwbare energieleverancier.

ANWB ervaringen

  • Reviews >1800 •  Uitstekend
  • TrustScore 4 uit 5
  • Score: 4,6

Tibber review

Tibber is bij velen een onbekende naam. Dit komt omdat ze nog niet zo lang in Nederland actief zijn. Bovendien is het aantal Nederlandse klanten nog niet zo groot. Tibber heeft sinds 2021 een vergunning van de ACM voor het leveren van stroom (geen gas).

Tibber ervaringen

  • Reviews >1500  •  Goed
  • TrustScore 3 uit 5
  • Score: 3,9

Tibber klanten krijgen een refferal code voor het aanbrengen van nieuwe klanten. Zowel nieuwe als bestaande klanten krijgen dan 50 euro korting. Dat is natuurlijk geweldig maar juist door het spammen met deze codes komen reviews niet altijd betrouwbaar over. Houd er rekening mee dat je bij deze energieleverancier alleen stroom afneemt, voor gas moet je bij een andere energieleverancier zijn.

De goedkoopste energieleverancier

Bij Tibber betaal je voor een slim energiecontract een vast maandelijks bedrag van € 3,99. Bij ANWB Energie betaal je € 7 per maand voor vaste leveringskosten. Neem je zowel elektriciteit als gas af dan betaal je tweemaal 7 euro (14 euro) per maand.

Het valt op dat de energieprijs bij ANWB in de nachtelijke uren op nul uit kan komen. De dagprijs ligt gemiddeld lager dan bij andere energieleveranciers.

Bij Tibber zijn de nachtelijke uren goedkoper maar komen zelden op nul uit. Ook ligt de dagprijs wat hoger dan bij ANWB, maar lager dan bij veel andere energieleveranciers.

Schuiven naar boven