Wonen in een koud huis

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Is een koud huis ongezond en hoe koud mag je huis zijn? Het is niet erg wanneer het gedurende enkele dagen tot weken wat kouder in de woning is. Maar let op want wanneer dit te lang aan blijft houden kunnen er vochtproblemen ontstaan. Ook kun je problemen krijgen met de gezondheid. Wonen in een koud huis is niet aan te raden. Gelukkig kun je tegen lage kosten je huis goed verwarmen.

Het verschil tussen koud en warm

Wanneer het binnenshuis 21 °C is dan ervaren we dit als comfortabel. Boven de 22 °C wordt al snel te warm. Toch zijn er sommige mensen die deze temperatuur prettig vinden, bijvoorbeeld bij ouderdom of wanneer je lichamelijke klachten hebt.

Te koud is het wanneer de binnentemperatuur onder de 18 °C ligt. Je lichaam kan zichzelf steeds moeilijker warm houden.

Feit: een koud huis is ongezond

Je woont in een koud huis, is het ongezond? Ja, je kunt namelijk last krijgen van verschillende aandoeningen. Zo is bekend dat allergieën, griep en hart- en vaatziekten makkelijker omhoog komen zetten wanneer je in een koude omgeving woont. Ook kun je last krijgen van je ademhaling. Als gevolg hiervan heb je meer kans op het ontwikkelen van astma of een longziekte.

Nu is het natuurlijk niet zo dat iedereen evenveel kans heeft op een van deze aandoeningen. Dit hangt onder andere van je eigen lichaamsafweer maar ook van je omgeving af. Tijdelijk in een koud huis wonen is minder ernstig dan wanneer je dit je hele leven doet.

Kwart van de Nederlanders woont in een koud huis

Schrikbarende cijfers maar ruim 25% van de Nederlanders woont in een te koud huis. Dit heeft verschillende oorzaken zoals een slechte isolatie of slechte verwarming. Maar ook een laag inkomen kan ertoe leiden dat je de steeds hoger wordende energierekening niet meer kunt betalen.

Wonen in een koud huis: goedkoper verwarmen

Iedereen moet in 2030 van het gras af zijn. Of dit haalbaar is, dat is nog maar de vraag. Het zijn vooral eigenaren van koopwoningen die zich om deze regelgeving druk te maken. Wie heeft het geld voor dure aanpassingen zoals een warmtepomp en isolatie? Veel mensen niet, en dat leidt natuurlijk tot zorgen.

Vind je de energierekening te hoog en woon je daarom in een koud huis? Dan zijn er wat goedkopere alternatieven om de woning toch goed te verwarmen.

Infrarood verwarming

Het is even een aanschaf maar infrarood verwarming is een goed alternatief voor de gasgestookte CV ketel. Een infrarood verwarming geeft middels infraroodstraling warmte af. Deze warmte wordt door je lichaam maar ook door voorwerpen en meubilair opgenomen. Vervolgens geven deze materialen de warmte langzaam aan de ruimte af.

Infrarood verwarming is dus zeer effectief. Het werkt niet op gas maar op netstroom. Bovendien is infrarood verwarming zeer energiezuinig. Het verbruik is afhankelijk van het wattage. Een infraroodpaneel van 300 W verbruikt 0,3 kW per uur. Dit betekent dat een infrarood paneel elk uur ongeveer 8,3 cent kost (prijspeil 2021). Laat je hem gedurende 12 uur per dag aanstaan dan kost je dit dus 1 euro per dag.

Elektrische kachel

Heb je zonnepanelen? Steeds meer huurwoningen krijgen dit via de woonvereniging. Eigenaren van koopwoningen kiezen hier steeds vaker voor. Zonnepanelen biedt kansen om wonen in een koud huis tot de verleden tijd te maken. Je kunt namelijk gebruik maken van een elektrische kachel. In elke ruimte een, zo verwarm je de woning tegen zeer lage kosten.

Let op want een elektrische kachel heeft een bepaalde capaciteit. Kleine modellen zijn geschikt voor ruimtes tot 9 m² (toilet of hal) of 22 m² (slaapkamer, badkamer of keuken). Er zijn ook een aantal modellen die ruimtes tot 60 m² verwarmen. Deze zijn geschikt voor de grote woonkamer of master slaapkamer.

Een elektrische kachel is veilig in gebruik. Afhankelijk van het model beschikt deze over een automatische uitschakeling een omvalbeveiliging. Je hebt de elektrische convectorkachel die binnen een mum tijd de ruimte behaaglijk warm maakt. Of de ventilatorkachel die snel voor extra warmte zorgt.

Andere dingen die je kunt doen

Bijverwarming of hoofdverwarming is noodzaak. Niet alleen om het zelf warm te krijgen, ook voor de kwaliteit van de woning. Wanneer een woning te lang koud is dan trekt vocht de muren, plafonds en vloeren in. Er ontstaat schimmelvorming en de kwaliteit van het materiaal gaat snel achteruit. Uiteindelijk ben je alleen maar duurder uit.

Om die reden is het aan te raden om minimaal twee maal per week de verwarming aan te zetten, maar alleen wanneer het buiten kouder dan 8 °C is. Tot die periode kan het binnenshuis soms wel koud aanvoelen. Daarom vindt hieronder nog wat dingen die je kunt doen om wonen in een koud huis veel aangenamer te maken.

Gordijnen voor ramen en deuren

Zeker doen: gordijnen voor alle ramen en deuren. Een zware kwaliteit gordijnen houdt tocht en wint tegen. Doe de gordijnen vooral in de avonduren dicht.

Tochtstrips of een tochtrol

Veel ramen laten tocht door. Maak gebruik van tochtstrips, dit scheelt enorm. Voor deuren leg je een tochtrol neer, ook dit maakt een wereld van verschil. Je hebt ook modellen die je over de onderkant van de deur schuift, zo ligt de tochtrol nooit in de weg.

Vloerbedekking of tapijt

Denk ook eens na over de aanschaf van vloerbedekking of tapijt. Je voeten voelen heerlijk warm aan, eerder behoefteverwarming ook niet zo hoog te staan.

Andere tips:

  • Laat het zonlicht binnen
  • Gebruik radiatorfolie
  • Zorg dat de radiatoren vrij staan
  • Ventileer dagelijks maar niet te lang
Schuiven naar boven