Het aantal zonnepanelen op 16 ampère

Bijgewerkt: 10 december 2023

Zonnepanelen afzekeren is belangrijk: je begrenst het maximale vermogen voor extra veiligheid. Bij een zonnepaneelinstallatie moet de maximale stroomsterkte van de omvormer lager zijn dan de afgezekerde waarde van de groep.

De hoofdzekering is bepalend voor het maximale vermogen van de omvormer. Dit betekent dat je met een hoofdzekering van 16 ampère maar een maximaal aantal zonnepanelen kunt nemen.

Capaciteit van de aansluiting

De gemiddelde woning heeft een hoofdzekering met een grootte van 25A tot 75A. Dit bestaat uit één zekering van 25A tot drie zekeringen van 25A. In grote (bedrijfs)panden kom je vaak 3 maal 80A tegen.

Veel oudere woningen hebben een1-fase aansluiting van 16A. Dit is goed voor een maximaal vermogen van 3680 Watt. Dit betekent dat je maximaal 16 × 230 volt kunt gebruiken.

Kies je voor een 1-fase of 3-fase omvormer?

Met een 1-fase hoofdaansluiting komt er één kabel van 230 volt binnen. Dit kan uit 16, 25 of 32A bestaan. Hoe hoger het aantal ampère, hoe meer stroom je tegelijkertijd kunt gebruiken. Maar ook terug kunt leveren.

Zonnepanelen kunnen op 1 fase. Je kunt dan een maximaal vermogen van 5000 W aansluiten. Omgerekend komt dit overeen met 12 zonnepanelen. Heb je dus een 1-fase hoofdaansluiting van 16 ampère, dan bedraagt het aantal zonnepanelen 12 stuks.

Toch is het mogelijk om tot 18 zonnepanelen te nemen, met een 16 A zekering. Je kunt dan maximaal 3600 W terugleveren.

Hoofdzekering laten verzwaren

Wil je meer zonnepanelen, dan heb je een zwaardere hoofdzekering en dikkere kabel nodig. Je hebt dan direct meer opties. Je kunt bijvoorbeeld de aansluiting verzwaren naar 1x 35A. Ook is het mogelijk om een 3-fasen aansluiting te verzwaren.

Bij het verzwaren moet je er altijd rekening mee houden dat de netbeheerder hogere vastrechtkosten in rekening brengt. Dit bedraagt ongeveer € 600 per jaar. Bij een aansluiting van 1x 25A val je in veel gevallen onder het lage tarief. Kijk dus even of het wel nodig is om de hoofdzekering te verzwaren. Zonnepanelen moeten geld opleveren, geen extra kosten met zich meebrengen.

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

Het is aan te raden om de omvormer op een aparte groep aan te sluiten. Dit is vooral voor de veiligheid. Wanneer er veel stroom door een omvormer gaat, kan dit voor overspanning zorgen. Maar ook voor stroomuitval en in sommige gevallen zelfs brand.

Zonnepanelen zelf plaatsen

De installatie van zonnepanelen is niet zo moeilijk. Vooral niet wanneer het om plug and play zonnepanelen gaat. Je bespaart hier een hoop installatiekosten mee. Wel is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over het plaatsen van zonnepanelen. Heb je dit nog nooit gedaan en wil je toch besparen op de arbeidskosten? Vraag dan hulp aan iemand die er verstand van heeft.

Te veel zonnepanelen op de omvormer

Soms is het totale vermogen van de panelen hoger dan de omvormer. Deze kan dan de energie niet kwijt. Dit kan alleen als de netspanning lager is dan de spanning van de omvormer. Het gevolg: de omvormer valt uit.

Voordat je zonnepanelen installeert, moet je weten welke omvormer je gaat gebruiken. Zorg dat het totale vermogen van je panelen onder het maximale vermogen van de omvormer blijft. Dit voorkomt overbelasting en uitval.

Tel het vermogen van elke afzonderlijke zonnepaneel bij elkaar op om het totale vermogen te berekenen.

Monitor je zonne-installatie

Installeer een monitoringsysteem voor je zonnepanelen. Hiermee houd je het energieproductieniveau bij. Als je merkt dat de opgewekte energie de capaciteit van je omvormer nadert, kun je actie ondernemen nog voordat er problemen optreden.

Voer regelmatig onderhoud uit

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan de zonnepanelen en omvormer uit te voeren. Controleer of alles naar behoren werkt en of er geen storingen zijn die overbelasting veroorzaken.

Voeg een extra omvormer toe

Merk je dat het vermogen van je zonnepanelen de capaciteit van je omvormer overschrijdt? Overweeg dan om een extra omvormer toe te voegen. Hiermee verdeel je de belasting en voorkom je uitval.

Schaduwvorming op zonnepanelen

Een kleine hoeveelheid schaduw op een zonnepaneel vermindert de totale opbrengst. Hierdoor komt de stroomproductie onder de optimale limiet van 16 Ampère. Let hier bij de installatie op: plaats de panelen op een schaduwvrije locatie. Je kunt ook gebruik maken van micro-omvormer of optimizers, zodat je de nadelige gevolgen van schaduw minimaliseert.

Schuiven naar boven