Zonnepanelen offerte afwijzen: de voorwaarden

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Je hebt een offerte voor zonnepanelen aangevraagd, en deze ontvangen. In de mail of op de brief staat hoe lang de offerte geldig is. Dit noem je ook wel de bedenktijd. Vóór het verstrijken van de einddatum moet je aangeven of je wel of niet akkoord gaat. Kun je een zonnepanelen offerte afwijzen? Dat kan, maar het hangt van de situatie af wat hier de gevolgen van zijn.

Offertedatum en vervaldatum

Op elke offerte staan altijd twee datums. De offertedatum is de dag waarop je de zonnepanelen offerte hebt ontvangen. De vervaldatum geeft aan wanneer deze verloopt. Ga je binnen deze twee datums akkoord, dan is er sprake van een overeenkomst.

De geldigheidsduur van offertes ligt tussen de 14 en 30 dagen. De meeste bedrijven hanteren een geldigheidsduur van 30 dagen. Ongeveer een week van tevoren sturen ze je een herinnering.


Zonnepanelen annuleren

Ben je akkoord gegaan? Dit doe je door (digitale) ondertekening. Bij sommige bedrijven hoef je alleen maar via de mail aan te geven dat je akkoord bent.

Zonnepanelen annuleren werkt bij elk bedrijf weer anders. Bij de meeste bedrijven heb je het recht om kosteloos binnen 14 dagen na ondertekening van de overeenkomst, de zonnepanelen te annuleren. Hiervoor is geen opgaaf van redenen nodig.

Binnen 14 dagen na ondertekening annuleren valt onder het wettelijke herroepingsrecht. Bedrijven mogen hier niet van afwijken.

Een zonnepanelen offerte afwijzen

Heb je nog niks ondertekend of ben je nergens mee akkoord gegaan? De zonnepanelenofferte afwijzen kan officieel, of je laat hem gewoon verlopen. In beide gevallen krijg je geen zonnepanelen geleverd.

Lees ook: Spijt van zonnepanelen

De overeenkomst ontbinden na het herroepingsrecht

Je hebt ondertekend (of akkoord via de mail gegeven) en de 14 dagen bedenktijd zijn voorbij. Kun je nu nog de zonnepanelen offerte afwijzen? In beginsel niet want je bent een overeenkomst aangegaan. Toch gelden bij veel bedrijven milde algemene voorwaarden.

Bij sommige bedrijven kun je tot 14 dagen na de installatie van het zonnepanelen, alsnog de overeenkomst ontbinden. Het bedrijf komt de zonnepanelen van het dak halen en neemt ze weer mee. Wel moet je vaak de uitgevoerde werkzaamheden betalen. Dit kan al snel 50% van de totaalprijs bedragen. Soms moet je ook een afschrijving op alle geïnstalleerde producten betalen. Daarnaast komen er nog verwijderingskosten bij.

Alles bij elkaar is de overeenkomst ontbinden nadat de zonnepanelen op je dak liggen, niet zo slim. De kosten kunnen net zo hoog zijn als het zonnepanelensysteem zelf.

Overeenkomst ontbinden: zo doe je dat

Soms kun je de overeenkomst zonder kosten ontbinden. Bijvoorbeeld wanneer de aanbieder zich niet aan de afspraken houdt. Stel dat in de overeenkomst staat dat je binnen twee maanden de zonnepanelen geleverd krijgt. Het is drie maanden verder en je hebt nog steeds niks. In dit geval heeft de andere partij zich niet aan de afspraak gehouden, en kun je makkelijk onder de overeenkomst uit.

Check wel altijd de algemene voorwaarden van de aanbieder. Hier kan iets instaan over levertijden, en wat er gebeurt wanneer het langer duurt.

Nog een tip: officieel moet je de wereld waar hij altijd de kans geven om de afspraken alsnog na te komen. Dan pas kun je de overeenkomst ontbinden.

De schouwing afzeggen

Voordat de zonnepanelen gelegd wordt, komt een monteur eerst de situatie bekijken. Zo kan de monteur beter inschatten of de zonnepanelen volgens het legplan geïnstalleerd kunnen worden.

De schouwafspraak is gratis wanneer je een overeenkomst bent aangegaan. Wil je eerst laten schouwen terwijl je nog niks hebt getekend? Dan moet je vaak voor de schouwing betalen. Gaat achteraf de overeenkomst toch door, dan worden de schouwkosten verrekend met de totaalprijs. Op die manier is het schouwen alsnog gratis.

Een schouwafspraak kun je gewoon afzeggen. Meestal moet dit 24 uur van tevoren. Ben je hier te laat mee, dan kan het bedrijf kosten in rekening brengen. Noem je ook wel no-show kosten.

Het installeren afzeggen

Ben je akkoord gegaan met de offerte? Dan heb je een officiële overeenkomst. Na de schouwing komt de afspraak voor het installeren van het zonnepanelensysteem. Het is belangrijk dat je op deze dag thuis bent.

Er kan altijd iets tussen komen. Bijvoorbeeld ziekte of dat je plots weg moet. Zeg deze afspraak minimaal 24 uur van tevoren af. Zo kan het bedrijf de monteurs ergens anders aan het werk zetten.

Wil je de gehele zonnepaneleninstallatie afzeggen, doe dit dan zo snel mogelijk. Wacht in ieder geval niet op de dag dat de monteurs voor je deur staan. Als je op dat moment afzegt zijn de kosten veel hoger dan wanneer je eerder ingrijpt.

De monteur zegt de afspraak af

Aan de andere kant kan ook de monteur de afspraak cancelen. Meestal heeft dit met weersomstandigheden te maken. In de volgende situaties kunnen zonnepanelen niet gelegd worden:

  • Als het vriest: ligt er ijzel op het dak dan is het te glad om hier te werken.
  • Een storm: tot windkracht 6 kunnen zonnepanelen gelegd worden. Bij een hogere windkracht kunnen de losse panelen wegwaaien.
  • Bij een hittegolf: veel bedrijven laten hun monteurs niet in de brandende zon werken. Dit is onverantwoord vanwege het risico op zonnebrand en een zonnesteek. Grote hetze zorgt dat monteurs hun werkzaamheden niet goed uit kunnen voeren.
  • Bij regen: over het algemeen kunnen zonnepanelen bij regen worden gelegd. Maar niet in combinatie met een sterke wind of wanneer het vriest.
  • Als het sneeuwt: bij sneeuw is het te gevaarlijk om het dak op te gaan. Ook in dit geval wordt de afspraak voor installatie verplaatst.

Komen de monteurs meerdere keren niet opdagen en ligt het niet aan de weersomstandigheden? Stel het bedrijf in gebreke en geef het een laatste kans. Hierna kun je de overeenkomst probleemloos en zonder verdere kosten opzeggen.

Schuiven naar boven