Spijt van zonnepanelen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Je kunt van veel dingen spijt hebben. Die appelpunt met slagroom (ondanks je dieet), dat dure truitje dat je gisteren kocht of te lang in een slechte relatie blijven zitten. Maar spijt van zonnepanelen, daar hoor je niet veel over. Toch hebben sommige mensen spijt dat ze zonnepanelen gekocht hebben. De prestaties van de panelen vallen vies tegen.

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel?

Ruim 90% van de Nederlanders is (een beetje) zuinig. Gierigheid is net zo Hollands als molens en klompen. Bij de aanschaf van zonnepanelen, dan spreek je over enkele duizenden euro’s, ga je dan ook niet over één nacht ijs.

De belangrijkste overweging is de terugverdientijd. Oftewel: leveren zonnepanelen op termijn meer op dan de waarde van deze investering?

Met de salderingsregeling ligt de terugverdientijd op drie tot vijf jaar. Met het afbouwen van deze regeling verlengd de terugverdientijd zich naar zes tot acht jaar. En zonder salderen (= energie tegen elkaar wegstrepen) komt de terugverdientijd boven de 10 jaar te liggen. Misschien wel 12 jaar, afhankelijk van de actuele energieprijs.

Ze blijven rendabel

Ondanks het langer worden van de terugverdientijd, blijven zonnepanelen rendabel. Gemiddeld hebben ze een levensduur van 25 jaar. Je moet wel weten dat de opbrengst elk jaar een beetje minder wordt. Dat is wat veel mensen vergeten en waarom ze spijt van zonnepanelen hebben.


Jaarlijks verlies van 0,6%

Elk jaar brengen je zonnepanelen 0,6% minder energie op. Dit lijkt weinig, maar na verloop van tijd ga je dit echt wel merken. Bijvoorbeeld na 10 jaar. De terugverdientijd ligt achter je, maar ondertussen hebben de zonnepanelen nog maar een rendement van 94%, in plaats van de beoogde 100%.

Bereiken de panelen de leeftijd van 20 jaar, dan bedraagt het rendement 88%. En rond 25 jaar zijn ze aan vervanging toe.

Vijf redenen waarom je spijt van zonnepanelen hebt

Tegenvallende prestaties zijn één van de redenen waarom mensen spijt van hun zonnepanelen hebben. Maar er zijn nog meer redenen.

1. Hoge aanschafkosten

Je ziet een setje zonnepanelen voor € 4000. “Dat valt wel mee” denk je, dus je plaatst een bestelling. De installateur komt op de afgesproken dag langs en plaatst de zonnepanelen. Dan krijg je een rekening van € 8000. Hoe dat kan? Naast de aanschafprijs van zonnepanelen betaal je ook voor installatie. De installatiekosten bedragen ongeveer hetzelfde als de kosten voor zonnepanelen.

Dat kun je oplossen door zelf te installeren, maar dit is een klus die niet eerder een uit kan voeren. Bovendien ook nog eens gevaarlijk, zo hoog op het dak. En als laatste moet de aansluiting aan allerlei eisen voldoen.

Wanneer je zonnepanelen aanschaft met geld dat je eigenlijk nodig had, is het logisch dat je achteraf spijt van krijgt. Zet dus eerst geld opzij voordat je zo’n dure investering doet.

2. Slechte prestaties

Je moet er rekening mee houden dat het rendement jaarlijks met 0,6% afneemt. Maar dat is nog niet alles, de algehele prestaties kunnen tegenvallen. De opbrengst van zonnepanelen lijkt soms erg hoog te zijn. Maar in Nederland haal je niet het maximale vermogen eruit. Dit heeft met weersomstandigheden te maken.

In Nederland wordt de formule Wp x 0,86 toegepast. Heeft een paneel een vermogen van 350 Wp, dan is dit 350 × 0,86 = 301 Wp. Dat kan een tegenvaller zijn. De oplossing? Een zonnepaneeltje extra installeren, zodat je het tekort opvangt.

3. Geen mooie uitstraling

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen. De één vindt het geweldig, de ander gruwelt ervan. Misschien dacht je dat je er zelf geen last van zou hebben. Maar telkens wanneer je in je tuin zit, kijk je tegen de panelen op het dak aan. Misschien reflecteren ze het zonlicht wel zo hinderlijk, dat je er ook nog eens last van hebt.

Kom niet zo vaak voor dat mensen spijt van hun panelen hebben, omdat hun tak ermee vol ligt. Maar dit kan wel een van de redenen zijn.

4. Onverwachte problemen

Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk. Je moet ze af en toe schoonmaken, meer is er niet nodig. IJs en sneeuw kun je in de winter laten liggen, dit verdwijnt vanzelf. Maar er kunnen onverwachte problemen optreden. Je zit dan een extra onderhoud of reparaties vast, iets dat extra kosten met zich meebrengt.

Soms zijn panelen niet correct geïnstalleerd. Ook dan kunnen er grote problemen ontstaan. Bijvoorbeeld dat de panelen geen energie opwekken of niet goed doorgeven. Het kan ook dat er iets misgaat met het terugleveren of de data. Dit kan financieel verlies met zich meebrengen.

5. Salderen verdwijnt helemaal

Vanaf 2025 kun je niet meer salderen. Opgewekte energie kun je vanaf dan niet meer wegstrepen tegen verbruikte energie. Wel ontvang je een terugleververgoeding voor overtollige energie. Maar veel is die vergoeding niet. Je kunt er in ieder geval nooit de ingekochte energie van betalen.

De salderingsregeling was jarenlang een verkooppraatje om burgers te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Maar net als met veel extraatjes, wordt ook dit ons afgenomen. Dus ben je overdag aan het werk en heb je geen thuisbatterij, dan zijn zonnepanelen vanaf 2025 minder rendabel.

Wat je moet doen wanneer je spijt hebt

Heb je een offerte voor zonnepanelen aangevraagd, maar hier achteraf spijt van? Zolang je niet akkoord gaat met de offerte zit je nergens aan vast.

Ben je al akkoord gegaan of heb je de offerte ondertekent, dan geldt een bedenktijd van 14 dagen. Binnen 14 dagen mag je de zonnepanelen annuleren, zonder dat dit kosten met zich meebrengt.

Maar dan… de bedenktermijn is voorbij en binnenkort worden zonnepanelen geïnstalleerd. Kun je dan nog afzeggen? Meestal wel, maar je moet dan wel met een soort boete rekening houden.

En als de zonnepanelen al op je dak liggen en je hebt spijt als haren op je hoofd? Dan heb je echt pech, want de zonnepanelen zijn van jou. Je kunt ze hooguit van je dak halen en als tweedehandsje verkopen. Hoe eerder je dit doet, hoe meer het oplevert.

Schuiven naar boven