Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Met een dynamisch energiecontract beweeg je met de marktprijzen mee. Wanneer het energiebod hoog is, profiteer je van zeer lage tarieven. Dit is gunstig wanneer je op dit soort momenten veel energie verbruikt. Sommigen hebben zonnepanelen en kiezen voor een dynamisch energiecontract. Maar is dit wel verstandig?

Dit doet een dynamisch contract

Meeste mensen kiezen voor een vast- of variabel contract. Bij een vast contract staan je tarieven voor langere tijd vast. Hierdoor zit je niet zo snel in onzekerheid. Bij een variabel contract veranderen je tarieven twee tot vier keer per jaar. Zoiets is gunstig wanneer je verwacht dat de energietarieven de komende tijd gaan dalen.

Een dynamisch contract heeft geen eindtijd. Je kunt dit maandelijks en soms zelfs dagelijks opzeggen. De tarieven zijn gebaseerd op de dagprijzen op de handelsmarkten. Elke dag betaal je een ander tarief. Dit kan zelfs per uur verschillen.

Is een dynamisch energiecontract gunstig met zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen hebt, is de kans groot dat je een overschot aan energie produceert. Zelfs met een thuisbatterij zul je altijd met overschot te maken krijgen. Overtollige energie lever je terug aan het elektriciteitsnet. Hier ontvang je een terugleververgoeding voor.

Het lijkt interessant om een dynamisch energiecontract met zonnepanelen te nemen. Maar dat is het (momenteel) niet. Je levert namelijk terug op momenten dat er veel stroom door anderen wordt terug geleverd. Dit brengt de markttarieven omlaag.

Dynamische tarieven met een windturbine of windwokkel is wel interessant

Wanneer je een windturbine of windwokkel hebt, wek je windenergie op. Meestal is dit in periodes dat de zonnepanelen weinig doen. De zon maakt bijna altijd plaats voor onstuimig weer.

Heb je een windturbine of windwokkel, dan is dit in combinatie met een dynamisch energiecontract zeer gunstig. Je neemt namelijk goedkope stroom van je energieleverancier af, op het moment dat je windturbine weinig of geen energie opwekt. En je wekt zelf energie op wanneer de stroomprijzen hoger liggen.

In deze situatie kies je toch voor een dynamisch energiecontract

Soms is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen een goede keuze. Wanneer je zonnepanelen op het oosten of oost-west liggen, dan wek je in de ochtend en in de namiddag de meeste energie op. Dat zijn de momenten waarop de marktprijzen iets hoger liggen.

Met deze opstelling van je zonnepanelen wek je tussen 11:00 uur en 15:00 uur juist minder energie op. Dat zijn de momenten waarop de marktprijzen dalen.

Zonnepanelen en een thuisbatterij

Wanneer je een thuisbatterij hebt, sla je overtollige energie zelf op. Je levert het niet terug aan het elektriciteitsnet. De opgeslagen energie gebruik je op momenten dat je zonnepanelen niks of te weinig opwekken. Bijvoorbeeld ‘s avonds, of bij sterk bewolkt weer.

Wanneer de zonnepanelen geen stroom meer opwekken maar er is toch elektriciteit nodig, komt de thuisbatterij in actie. Deze voorziet jouw huishouden van de nodige stroom.

Is een dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij wel gunstig? Eigenlijk niet. Je huishouden wordt namelijk in deze volgorde van stroom voorzien:

  1. Zonnepanelen
  2. Thuisbatterij
  3. Elektriciteitsnet

Pas wanneer je zonnepanelen niks meer opwekken en je thuisbatterij leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. Maar dit is op momenten dat de marktprijzen hoger liggen (‘s avonds/’s nachts, in de winter, bij slecht weer).

De conclusie is dan ook dat dynamische tarieven in combinatie met zonnepanelen (en eventueel een thuisbatterij) geen financieel voordeel opleveren. Het kan zelfs financieel nadelig uitpakken.

Wat is het beste energiecontract als je zonnepanelen hebt?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, kun je het beste voor een vast energiecontract of een variabel contract kiezen. Met een vast contract weet je voor één of enkele jaren waar je aan toe bent. Met een variabel contract heb je meer onzekerheid, maar dit kan ook gunstig uitvallen. Bijvoorbeeld in een periode dat de energieprijzen dalen.

Dit scheelt zonnepanelen op je energierekening

Misschien heb je nog geen zonnepanelen maar denk je er wel over om ze aan te schaffen. Hoeveel scheelt dat nu echt op je energierekening? Je begrijpt dat dit afhankelijk is van je energieverbruik. Dit hangt weer samen met de samenstelling van je huishouden, en in hoeverre je woning is geïsoleerd.

Gemiddeld besparen zonnepaneel eigenaren jaarlijks € 1000 op hun energierekening. Die besparing wordt tegen het einde minder omdat de prestaties van de panelen wat afnemen. Maar op de eindstreep heb je gedurende 25 jaar tot wel € 24.000 bespaard.

Bovenstaand voorbeeld geldt voor een zonnepaneelinstallatie met 12 panelen en een stroomprijs van € 0,35/kWh. Met 24 zonnepanelen bespaar je in totaal tot € 46.000.

Zet hier de aanschaf van de zonnepanelen tegenover. Voor 12 zonnepanelen betaal je ongeveer € 8500 en voor 24 zonnepanelen gemiddeld € 16.000.

Let op met het verdwijnen van de salderingsregeling

Tot en met eind 2024 profiteren zonnepaneeleigenaren optimaal van de salderingsregeling. Opgewekte energie mag je één op één wegstrepen tegen ingekochte energie. Vanaf 2025 vindt versnelde afbouw van deze regeling plaats, waarbij het eind 2030 helemaal verdwijnt.

Houd hier nu alvast rekening mee. Dit doe je door op momenten dat je panelen veel stroom opwekken, zoveel mogelijk energie te verbruiken. Denk ook over de aanschaf van een thuisbatterij na. Deze zal in de toekomst goed van pas komen.

Schuiven naar boven