Is 100 watt sluipverbruik veel?

Bijgewerkt: 11 november 2023

Iedereen heeft last van sluipverbruik, de een meer dan de andere. Dit is het verbruik van energie, zonder dat je apparaten verbruikt. Zoiets is zonde van de gebruikte stroom én je energierekening. Heb je een sluipverbruik van 100 watt? Of dit veel is, hangt van de situatie af. Daarom vind je in dit artikel wat meer uitleg over het gemiddeld sluipverbruik, en hoe je dit kunt verminderen.

Dit valt er allemaal onder sluipverbruik

Niet alles is ongewild stroom verbruiken. Wanneer je jouw smartphone oplaadt of je hebt 24 uur per dag een elektrische ontvochtiger aan staan, dan valt het onder normaal verbruik.

Sluipverbruik is het verbruik van stroom wanneer een apparaat in stand-by of uitstaat. Het apparaat is op dat moment niet in werking.

Apparaten die altijd wat energie verbruiken

Sommige apparaten verbruiken energie terwijl ze uitstaan. Omdat de stekker van het apparaat in het stopcontact zit, kan deze, ondanks dat hij uitstaat, toch wat stroom afnemen.

De grootste sluipverbruikers zijn apparaten in de stand-by staan. Dit zijn onder andere je televisie, computer en/of laptop. Je denkt dat ze uitstaan, maar stiekem heb je ze op stand-by of in de slaapstand gezet.

Meestal is dit onbedoeld energieverbruik per apparaat best wel klein. Zo verspilt je televisie 10 kWh per jaar. Je laptop of desktop zijn goed voor 20 kWh per jaar. Waar veel mensen niet willen stilstaan is dat hun HDD-recorder op 200 kWh per jaar weggooit, en een elektrische boiler tot wel 250 kWh.

Alle apparaten bij elkaar kunnen jaarlijks voor een sluipverbruik van 50 tot 500 kWh zorgen.

100 watt sluipverbruik: is dit veel of niet?

Het is vrij normaal om dagelijks sluipverbruik van 100 watt te hebben. 100 watt staat gelijk aan 0,1 kWh. Een televisie in stand-by verspilt dagelijks 0,027 kWh (=27 watt). Je wasmachine heeft eenzelfde sluipverbruik.

Op zich is 100 watt sluipverbruik per dag niet veel. Zeker niet als er veel apparaten aanwezig zijn. Ten opzichte van andere huishoudens ben je goed bezig!

Welk sluipverbruik is normaal?

Een huishouden is gemiddeld 450 kWh aan sluipverbruik kwijt, per jaar. Dit komt overeen met 1200 watt per dag. Deze berekening heeft Milieu Centraal gemaakt, maar lijkt wat aan de hoge kant te zijn. De meeste huishoudens zitten op een dagelijks sluipverbruik van 300 tot 500 watt.

Niet al het onnodig rustverbruik kun je voorkomen. Je gaat niet elke dag de stekker in- en uit stopcontacten trekken, of apparaten geheel uitschakelen. Je magnetron, wasmachine, koffiezetapparaat en andere apparaten blijven op het stroomnet aangesloten. Hierdoor staan ze direct tot je beschikking. Maar ze verbruiken wel constant een beetje energie.

Wat je zelf kunt doen

Natuurlijk zijn er wat zaken die ervoor zorgen dat het onnodig rustverbruik vermindert. Je kunt bepaalde apparaten geheel uitschakelen door er een tijdschakelaar tussen te zetten. Zo bepaal je zelf wanneer de apparaten bruikbaar zijn.

Een andere optie is een stekkerdoos met aan/uitschakelaar. Hier kun je meerdere apparaten op aansluiten. Dit is bijvoorbeeld handig voor je computer en randapparatuur. Je zet alles in één keer uit.

Leer jezelf aan om de televisie ‘s avonds helemaal uit te zetten, en niet op stand-by te laten staan. Dit geldt ook voor je computer of laptop.

Haal opladers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt. Denk hierbij aan de oplader van je laptop, smartphone of tablet. Maar ook de oplader voor je elektrische tandenborstel of scheerapparaat. Hoewel het sluipverbruik opladers zeer klein is, verhogen alle opladers bij elkaar je energierekening.

Denk ook aan alle andere apparaten die met hun stekker in het stopcontact zitten. Onder andere je koffiezetapparaat, waterkoker, radio, decoder en zelfs lampen.

Apparaten die altijd aan moeten blijven staan

Sommige apparaten kun je niet uitschakelen. Bijvoorbeeld je koelkast en vriezer. Het is niet slim om die gedurende enkele dagen uit te schakelen, alleen om wat stroom te besparen. De kans is groot dat producten bederven, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent. Bovendien verbruiken een koelkast en vriezer veel energie om weer op temperatuur te komen.

De magnetron geheel uitschakelen is ook niet zo handig. De digitale klok moet je na elke stroomonderbreking opnieuw instellen. Dit brengt alleen maar frustraties met zich mee.

Sommigen schakelen de modem/router ‘s nachts uit. Hiermee bespaar je dagelijks ongeveer 80 watt. Het nadeel van de modem/router uitschakelen is dat je geheel internetloos bent. Apparaten in je netwerk kunnen niet meer met elkaar communiceren. Zo ontvang je bijvoorbeeld geen melding meer wanneer je wifi beveiligingscamera iets registreert, of mis je andere belangrijke meldingen.

Heb je dit soort apparaten niet in je netwerk? Dan kun je ‘s nachts het best de wifi router uitzetten. Niet alleen vanwege sluipverbruik, sommigen doen het ook om de aanwezigheid van radiofrequente straling. Sommigen vinden we niet fijn om continu aan deze straling te worden blootgesteld.

Dit ben je jaarlijks aan extra kosten kwijt

Met een dagelijks sluipverbruik van 100 watt, verspil je jaarlijks 36,5 kWh. Het is tegenover andere huishoudens ontzettend weinig! Bij een energieprijs van € 0,38 per kWh, zul je dus jaarlijks € 13,87 weg gooien.

Waarschijnlijk is je sluipverbruik hoger dan je denkt. Het gemiddeld huishouden gooit 450 kWh (= € 171) per jaar weg. Juist voor deze huishoudens is het belangrijk om het onnodig rustverbruik omlaag te brengen.

Meer inzicht met een verbruiksmanager

Helaas zie je via de app of website van je energieleverancier niet wat je dagelijks sluipverbruik is. Dit kun je wel inzien met een verbruiksmanager. Bijvoorbeeld de P1-meter inclusief bijbehorende app. Of een van de alternatieven.

Je moet je wel een kleine investering voordoen (ongeveer € 30). Maar het heeft wel twee voordelen: je brengt je sluipverbruik omlaag, en je wordt je bewuster van de energie die je overdag gebruikt. Mogelijk zorgt dit voor verandering en bespaar je jaarlijks nog veel meer.

Schuiven naar boven