Zo goedkoop mogelijk de schuur vorstvrij houden

Bijgewerkt: 11 november 2023

Met een elektrische kachel houd je de schuur vorstvrij. Helaas kost dit enorm veel energie (stroom). Het is belangrijk om zoveel mogelijk energie en hiermee kosten te besparen. In dit artikel enkele tips om de schuur vorstvrij te houden, zonder dat je voor van de jaarlijkse energierekening schrikt.

Vorstschade voorkomen

Wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt, kan er schade aan je schuur ontstaan. Bijvoorbeeld schade aan waterleidingen en apparatuur. Ook kan vorst aan de gevel zelf schade veroorzaken.

Het is niet altijd nodig om een schuur vorstvrij te houden. Wanneer er geen waterleidingen en apparatuur in de schuur aanwezig zijn, blijft de schade beperkt. Meestal is de gevel redelijk goed bestand tegen vorst, hoewel het op de lange duur wel invloed op de kwaliteit van het bouwwerk kan hebben.

Drie methoden om de schuur vorstvrij te houden

Met behulp van verschillende soorten verwarming is het mogelijk om de schuur volledig vorstvrij te houden. Maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen, zoals isolatie. Ook is het belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Hieronder drie methoden uitgelegd.

De schuur isoleren

Voor een handige doe-het-zelver is het niet zo duur om een schuur te isoleren. Dit houdt de ruimte warm en droog. Bovendien zorgt isolatie ervoor dat er minder geluidsoverlast is. Handig wanneer je de schuur als klusruimte, hobbyruimte of muziekstudio gebruikt.

Door te isoleren voelt de schuur in de winter minder koud en nat aan. Hierdoor blijven spullen beter beschermd. In de zomer zal het in de schuur door isolatie juist wat koeler aanvoelen. De ideale werkruimte!

Het beste is om zowel het dak, de muren als de vloer te isoleren. Het dak en muren kan van binnenuit of buitenaf. Voor isolatie van binnenuit heb je geen vergunning nodig, en het is goedkoop ach.

De muren isoleren doe je door een raamwerk te maken dat je tegen de muur geplaatst. Hiertussen komt isolatiemateriaal. Dek het raamwerk af met gipsplaten of multiplex. Dit kun je ook voor de binnenkant van het dak doen.

Door de vloer te isoleren voorkom je dat er vocht en kou uit de vloer omhoogtrekt. Met drukvaste isolatieplaten breng je een goede isolatielaag aan.

Infrarood verwarming met vorstbeveiliging

Isolatie is altijd belangrijk. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je de schuur vrijhouden van vorst middels infrarood verwarming. Kies hierbij voor infrarood verwarming met vorstbeveiliging. Zodra de temperatuur onder een bepaald punt uitkomt, schakelt de infrarood verwarming automatisch aan. Maar ook weer uit zodra een bepaalde temperatuur bereikt is.

Infrarood verwarming is zeer energiezuinig en heeft een lange levensduur. Dit type verwarming werkt met warmtestraling. Dit betekent dat de muren, vloer en objecten verwarmd wordt (en niet de lucht).

Convector verwarming

Wanneer je een constante warmte in de schuur wil, is convector verwarming een goede keuze. Deze is voorzien van een thermostaat. Je kunt hiermee altijd een minimum (en maximum) temperatuur aanhouden. Veel modellen werken middels wifi, zodat je de verwarming ook op afstand kunt bedienen. Handig wanneer je in de schuur wil klussen en het eerst behaaglijk wil maken.

Extra tip: een vorstbeveiliger in de schuur

Veel mensen hebben een wasmachine, voorraadkast, koelkast of vriezer in de schuur. Je hebt dan ook een wateraansluiting of vloeistoffen in deze ruimte. Bij vorst kan dit allemaal bevriezen.

Een vorstbeveiliger is een miniverwarming met een thermostaat. Het vermogen ligt tussen de 400 W en 600 W, afhankelijk van het model. Er zit ook een draaiknop voor temperatuurregeling op. Deze miniverwarming schakelt automatisch in wanneer de ruimtetemperatuur onder de ingestelde temperatuur zakt. Handig om waterleidingen tegen bevriezen te beschermen. Ook kan deze kleine ruimtes tot ongeveer 16 m³ vorstvrij houden.

Hoe goedkoop de schuur verwarmen?

De goedkoopste manier om je schuur te verwarmen is middels infrarood. Je kunt kiezen voor infrarood panelen, een infrarood kachel en zelfs infrarood vloerverwarming. Is je schuur goed geïsoleerd, dan ligt het verbruik van een infrarood panelen tussen de 22 en 30 watt per m3. Bij slechte isolatie ligt dit tussen de 32 en 38 watt per m3.

Natuurlijk is het energieverbruik ook afhankelijk van het vermogen dat nodig is. Een paneel van 600 watt verbruikt 0,55 kWh per uur, wanneer hij op vol vermogen aan staat.

Goedkoop verwarmen met een petroleumkachel

Sommigen kiezen voor een petroleumkachel. Deze kachel is ideaal voor verwarming van de zolder, garage, schuur of werkplaats. Ze werken allemaal op petroleum, met soms een elektrische ontsteking. De modellen zonder elektrische ontsteking zijn zeer geschikt voor schuurtjes waar geen stroom aanwezig is.

Bij een petroleumkachel is het belangrijk dat je goed ventileert. Daarnaast moet je rekening houden met het brandstofverbruik. Met 20 liter petroleum kun je de kachel gedurende 100 uren laten branden.

Een petroleumkachel is niet geschikt om de hele winter te laten branden. Maar wel ideaal wanneer je de schuur snel wil verwarmen, bijvoorbeeld om er te klussen.

Schuiven naar boven