5 oorzaken waarom de airco geen warme lucht blaast

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Het is een koude dag, ook binnenshuis begint de temperatuur te dalen. Verwarmen middels de airconditioner is goedkoper dan met de gas-cv-ketel. Maar dan merk je het: de airco blaast geen warme lucht. Zit de stekker erin? Hieronder vind je de meest oorzaken waarom er geen warme lucht uit de unit komt.

Meest voorkomende airco storingen

Het is belangrijk om een airconditioner van een goede kwaliteit te kopen. Gerenommeerde merken zoals Samsung, LG, Panasonic en Daikin leveren topkwaliteit. Heb je een heel goedkoop merk, dan moet je inleveren op efficiëntie en levensduur.

Toch kunnen ook de allerbeste merken een storing geven. De meest voorkomende storingen zijn:

  • Airconditioner werkt niet
  • Hij blaast geen warme lucht
  • De airco lekt water
  • Hij draait wel, maar koelt of verwarmt niet
  • Airco maakt veel lawaai
  • Er is een storingscode zichtbaar

Sommige storingen kun je zelf oplossen. Voor andere storingen moet je een monteur/installateur raadplegen.

1. Een probleem met de stroom of spanning

Een van de meest voorkomende oorzaken is een probleem met de stroom of spanning. Kijk of de airco is aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit geldt niet alleen voor de binnenunit maar ook voor de buitenunit. Het kan dat de stekker kapot is of dat er een zekering in de meterkast is doorgebrand.

Soms ligt het aan de afstandsbediening. De batterijen van de afstandsbediening zijn leeg, waardoor je het apparaat niet meer kunt bedienen. Of de gehele afstandsbediening is defect. Probeer daarom ook de werking van de afstandsbediening uit.

Lees ook: Airco wordt niet koud en dit is het probleem

2. Vervuilde luchtfilters

Wanneer de airco geen warme lucht blaast, kan dit ook door vervuilde luchtfilters komen. Het is belangrijk om de filters regelmatig schoon te maken. Hiervoor haal je de voorkant (de kap) van het apparaat. Maak met een stofzuiger de buitenkant van het filter schoon. Wanneer er nog steeds veel stof aanwezig is, spoel je het filter met lauwwarm water en zachte zeep af.

Het is belangrijk om de filters eerst goed te laten drogen, voordat je deze weer terug plaatst. Laat de filters aan de buitenlucht drogen of gebruik eventueel een föhn om het proces te versnellen. Plaats de filters terug en zorg dat de kap weer goed vastzit. Controleer de werking van het apparaat.

3. De luchtinlaten en – uitlaten worden geblokkeerd

Het is belangrijk dat zowel de binnenunit als de buitenunit vrij kunnen werken. Dit betekent dat de luchtinlaten en luchtuitlaten niet geblokkeerd mogen worden. Misschien heb je de buitenunit te dicht tegen een muur staan. Of hangt er een kleed of iets anders over de binnenunit. Zorg dat er niks tegen of over de units staat of hangt.

4. Ramen en deuren zijn niet gesloten

De airco blaast geen warme lucht, maar draait wel? Kijk of alle ramen en deuren in de ruimte gesloten zijn. Wanneer ergens iets openstaat, gaat warme lucht verloren. Bovendien kan er een koude tocht ontstaan. Hierdoor lijkt het alsof de airconditioner niet werkt. In feite is hij wel aan het werk maar moet extra zijn best doen om de ruimte te verwarmen. Dit kost ook nog eens ontzettend veel energie.

Sommige aircosystemen zijn zo ingesteld, dat ze automatisch uitschakelen wanneer er een raam of deur open staat. Dit systeem kom je vooral in hotels tegen. Voor een woning is dit systeem te omslachtig en duur om te realiseren.

5. De luchtstroom en de richting zijn niet juist ingesteld

Een airconditioner beschikt over verschillende functies en instellingen. Misschien zijn de luchtstroom en de richting niet op de juiste manier ingesteld. Bij verwarmen moet de luchtstroom diagonaal de ruimte in worden geblazen. Je moet de luchtstroom als het ware naar de vloer, en vooruitdwingen. Warme lucht stijgt namelijk op.

Verder is het goed om de luchtstroom zo breed mogelijk te zetten. Met de toets “L-R” (afstandsbediening) stel je dit in. Kijk ook eens kritisch naar de plaatsing van de mobiele airco of de binnenunit. Deze moet symmetrisch in de woonruimte hangen of staan.

Andere problemen met de airconditioner

Helaas kunnen zowel de binnenunit als de buitenunit met andere problemen te maken krijgen. Wat overigens niet betekent dat het apparaat geen warme lucht meer blaast! Wel kan de effectiviteit afnemen.

Bijvoorbeeld bij ijsvorming op de buitenunit. Dit ontstaat wanneer je de airconditioner voor verwarming gebruikt. Hierdoor koelt de buitenunit af, waardoor er vocht aan blijft hangen. Vervolgens bevriest dit (ijsvorming). Dit probleem verhelp je door de airconditioner even in de koelmodus in te stellen.

Soms maakt de airco een enorm lawaai. Vooral de buitenunit kan er wat van. Meestal komt dit omdat de buitenunit niet stabiel staat. Maar het kan ook dat je geen geluiddempende onderbalken gebruikt, of dat hij te dicht tegen een muur staat.

Wanneer de binnenunit veel lawaai maakt kan er sprake zijn van een defect. Zorgt het lawaai er ook voor dat de airco niet meer goed verwarmt, laat het apparaat dan door een expert nakijken.

Schuiven naar boven