Airco wordt niet koud en dit is het probleem

Bijgewerkt: 27 januari 2023

In de zomer is de behoefte aan airconditioning groot. Een lekker koel binnenklimaat zorgt voor een betere concentratie. Maar ja, wat wanneer de airco niet koud wordt? Misschien een open deur maar zit de stekker er wel in? Zo ja, laten we dan eens gaan kijken wat het probleem precies is.

De kleppen werken niet

Controleer altijd of de kleppen werken. Wanneer de airconditioner aanstaat dan moeten de kleppen open gaan. Blijven ze dicht dan is het voor de airco niet mogelijk om koude lucht de ruimte in te blazen.

Let op want de kleppen gaan bij inschakeling van de airco niet direct open. Dit duurt enkele seconden. Gebruik je de airconditioner om te verwarmen dan kan het zelfs enkele minuten duren voordat de kleppen zich openen.

De kleppen openen niet omdat ze geblokkeerd zijn of de kleppenmotor is defect. Laat dit door een monteur nakijken.

Verkeerde instellingen van de airconditioner

Wanneer de airco niet koud wordt kan dit ook aan de instellingen liggen. Moderne airco’s zijn voorzien van verschillende functies. Kijk op het apparaat of de afstandsbediening welke functie je aan hebt staan.

Wil je koelen dan moet er een symbool van een sneeuwvlokje zichtbaar zijn. Een zonnetje betekent dat de airco de ruimte verwarmt. Wanneer je een druppeltje ziet dan is de airco aan het ontvochtigen.

Airco wordt niet koud door verstopte filters

Elke airco is voorzien van filters. Vervuilde lucht gaat door de filters heen waardoor er schone lucht terug de ruimte instroomt. Vervuilde of verstopte filters kunnen verschillende problemen met zich meebrengen. Een van die problemen is dat de airconditioning niet blaast of dat hij niet goed koud wordt.

Het is aan te raden om 4 keer per jaar de filters van de airconditioner te reinigen. Haal de beschermkap van de airco en maak de filters los. Spoel deze onder de kraan af. Gebruik eventueel wat afwasmiddel om vet goed los te krijgen. Hierna de filters goed laten drogen voordat je ze terugplaatst.

Te weinig koelvloeistof

Elke airco is voorzien van een koelmiddel. Dit middel is nodig om lucht af te koelen, maar het wordt ook ingezet om lucht te verwarmen. Wanneer er te weinig koelvloeistof in het systeem aanwezig is dan zal het koeleffect een stuk minder zijn.

Te weinig koelvloeistof is vaak het gevolg van een lekkage. Juist door een lekkage kunnen er ook gassen ontsnappen. Wat je hiervan merkt is een lager rendement. Je moet de airco harder laten werken zonder dat het iets oplevert.

Ondanks dat de koelvloeistof in een gesloten systeem zit kan het niveau door de jaren heen wel dalen. Het is aan te raden om een airco elke twee jaar bij te vullen met koelvloeistof. Dit moet tegenwoordig door een erkend installateur of monteur gebeuren.

Een defecte airco

De airco wordt niet koud? Het kan ook dat het apparaat defect is. Er kan van alles aan de hand zijn, van een lekkage en te weinig koelmiddel tot een kapotte compressor. Hoe weet je of de airco kapot is? Dat herken je aan de volgende zaken:

  • Airco wordt niet koud
  • Airco verwarmt de ruimte niet
  • Er komt een vreemde lucht uit het apparaat
  • De airco maakt een raar geluid

Helaas is het laten repareren van een airconditioner niet zo goedkoop. Je bent al snel € 1000 of meer kwijt, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Daarom is het verstandig om vooraf wat offertes aan te vragen. Laat de diagnose stellen en een prijsopgave maken. Dan pas beslis je of reparatie zinvol is. Wanneer het om een ouder apparaat gaat en de reparatiekosten zijn erg hoog dan is het soms beter om een nieuwe airco aan te schaffen.

Regelmatig onderhoud is belangrijk

Wanneer je merkt dat de airco af en toe niet koud wordt dan duidt dit op de behoefte aan onderhoud. Met regelmatig onderhoud verleng je de levensduur én zorg je ervoor dat de airconditioner optimaal werkt.

Hieronder een schema met betrekking tot het onderhoud van de airco.

Maandelijks

Controleer maandelijks de werking van de airco, ook op momenten dat je hem niet gebruikt. Het is heel vervelend wanneer je in de zomermaanden de airco wil laten koelen en hij blijkt niet te werken. Dit had je in het voorjaar kunnen ontdekken en op kunnen lossen.

Drie tot vier keer per jaar

Maak de filters van de airco regelmatig schoon. Dit doe je bij voorkeur elk kwartaal, of om de vier maanden. Bij intensief gebruik is het aan te raden om 4-5 keer per jaar de filters schoon te maken.

Twee keer per jaar

Maak af en toe de hele buitenunit met een sopje schoon. Doordat deze unit continu buiten staat wordt hij blootgesteld aan verschillende weersinvloeden, vuil, algen en schimmelaanslag. Met een sopje haal je dit allemaal weg en ziet de buitenunit er weer fris uit.

Tip: voorkom ernstige vervuiling met een speciale aircohoes. De buitenunit wordt goed beschermd tegen vuil, stof en weersinvloeden maar kan toch gewoon zijn werk blijven doen. Dit is te danken aan het ontwerp van de hoes.

Eenmaal per jaar

Heb je een buitenunit, controleer dan eenmaal per jaar of deze nog goed op de trillingsdempers staat. Wanneer trillingsdempers versleten zijn dan is het tijd om deze te vervangen.

Schuiven naar boven