De verschillende soorten bijverwarming

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Met bijverwarming zorg je dat de ruimte aangenaam warm aanvoelt. Het ondersteunt de hoofdverwarming waarmee je ook nog eens op de energiekosten bespaart. Welke soorten bijverwarming zijn er? Je hebt keuze uit ongeveer 10 verschillende soorten.

De airconditioner als bijverwarming

Je komt hem steeds vaker tegen: de airconditioner als bijverwarming. Afhankelijk van de capaciteit is hij ook geschikt als hoofdverwarming. Een moderne airco houdt de woning in de zomer heerlijk koel en in de winter aangenaam warm. Bovendien kan een airco de lucht ontvochtigen en zuiveren.

Is het je alleen om bijverwarming te doen dan is een mobiele airco zeer geschikt. Dit is goedkoper in aanschaf, heeft een acceptabel energieverbruik en is krachtig genoeg om het aangenaam warm te houden.

Een airco kent weinig nadelen, behalve het onderhoud dat je af en toe uit moet voeren. De aanschafprijs van een airco ligt wel hoger dan veel andere soorten bijverwarming.

Een convectorkachel als alternatief

De convectorkachel lijkt op een radiator. Toch werkt hij wat anders. Deze kachel zuigt koude lucht aan en verwarmt dit. De warme lucht stijgt op en zorgt voor een aangenaam klimaat. Koude lucht koelt af, daalt weer en komt bij de convectorkachel uit.

Een convectorkachel is als los model verkrijgbaar. Hierdoor is hij makkelijk verplaatsbaar. Deze kachel is ongeveer 10% zuiniger dan een radiator. De aanschaf hiervan is betrekkelijk goedkoop. Wel moet je er rekening mee houden dat deze kachels minder lang meegaan dan radiatoren. Ook moet je deze kachel regelmatig schoonmaken want door de luchtstroom trekt hij veel stof aan.

Soorten bijverwarming: de keramische kachel

Er zijn verschillende soorten bijverwarming die zeer effectief zijn. De keramische kachel is energiezuinig en warmt de ruimte snel en effectief op. De regelbare thermostaat houdt de ruimte op de gewenste temperatuur. De aanschafprijs valt ook wel mee, tussen de € 45 en € 99.

De gezelligheid van een open haard

Niks zo gezellig als een open haard. Het dient niet alleen als bijverwarming maar is ook zeer geschikt als hoofdverwarming. Hierdoor hoef je de centrale verwarming niet aan te zetten. Bovendien ben je niet afhankelijk van je energieleverancier (stroom en gas).

Een open haard is goedkoper in gebruik dan een gashaard of een houtkachel. Vanaf 2023 is de standaard open haard niet meer toegestaan, dit moet een inbouwhaard of opbouwhaard zijn. Zorg dat de haard goed is aangesloten op het rookkanaal.

Enkele nadelen zijn dat je flink wat hout nodig hebt en dat er rookgassen vrijkomen. Ventileren is dan ook ontzettend belangrijk.

De infrarood kachel

Een infrarood kachel geeft stralingswarmte af. Deze warmte wordt door muren en voorwerpen opgenomen. Vervolgens komt de warmte langzaam in de ruimte terecht. Bij infrarood verwarming ontstaat er geen ongewenste luchtcirculatie. Het energieverbruik is ten opzichte van andere soorten bijverwarming zeer laag.

Infrarood panelen hebben een strakke en moderne uitstraling. Met infraroodverwarming ga je voor comfortabele bijverwarming, en ook nog eens tegen lage energiekosten. Wel is de aanschaf van dit soort kachels of panelen iets duurder. Maar dan heb je ook wat!

Voor- en nadelen van de ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een eenvoudige methode van bijverwarmen. Het is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of gebruik op de camping. Let op dat je een ventilatorkachel niet op de kinderkamer plaatst.

Van alle bijverwarmingssystemen verwarmt de ventilatorkachel het snelst. Wel is het belangrijk dat de ruimte gesloten en geïsoleerd is, of niet te groot. Het nadeel is het hoge stroomverbruik en het lawaai dat deze kachel maakt.

Bijverwarmen met een oliegevulde kachel

Een oliegevulde kachel verwarmt zeer goed. Hij houdt de warmte voor lange tijd vast waardoor je minder energie verbruikt. De temperatuur regel je nauwkeurig met de elektrische thermostaat. Het warmtebereik is minder groot dan bij een ventilatorkachel. Toch is de oliegevulde kachel een zeer geschikte bijverwarming want de warmte blijft lang hangen.

Let op: deze kachels worden aan de buitenkant erg warm. Wees voorzichtig met kleine kinderen en huisdieren, die kunnen zich aan de kachel verbranden.

De halogeen kachel

Met een halogeen kachel verwarm je de ruimte snel. Ten opzichte van andere bijverwarming verbruikt hij wel meer stroom. Meestal wordt halogeenverwarming op het terras of de veranda gebruikt. Ook op de camping is hij populair. Houd er rekening mee dat een halogeenkachel alleen stralingswarmte vrijgeeft.

Informatie over de straalkachel

De straalkachel is er in verschillende soorten. Bijvoorbeeld infraroodverwarming of de halogeenkachel. Alle straalkacheltjes werken met stralingswarmte. Dit betekent dat niet de lucht maar voorwerpen de warmte opnemen.

Gezelligheid van de bloempotkachel

Hoewel een bloempotkachel hartstikke gezellig is moet je dit zeker niet elke dag als bijverwarming kiezen. Wanneer je meerdere van deze kacheltjes plaatst, in combinatie met een slechte ventilatie, wordt de concentratie fijnstof en rookgassen te hoog. Dit is schadelijk voor de gezondheid.

Een bloempotkachel is wel ideaal als plaatselijke verwarming en het is fijn om je handen aan te warmen.

Verwarmen met kaarsen

Je huis verwarmen met kaarsen staat gelijk aan de bloempotkachel. Het is matig effectief maar wel ontzettend gezellig. Houd altijd de concentratie rookgassen en fijnstof in de gaten. Wees voorzichtig met kleine kinderen en dieren, die kunnen kaarsen omstoten of zich hieraan branden.

Een vuurkorf in je woonkamer

Nee, een vuurkorf hoort niet in je woonkamer of andere ruimte thuis. Open vuur is in huis gevaarlijk en ontzettend schadelijk voor de gezondheid. Gebruik een vuurkorf nooit als bijverwarming. In de tuin mag dit natuurlijk wel, hartstikke gezellig.

Schuiven naar boven