De onderkant van de radiator wordt niet warm

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Wanneer je de centrale verwarming inschakelt geven radiatoren gelijkmatig warmte af. Dit betekent dat zowel de bovenkant als de onderkant dezelfde temperatuur heeft. Soms wordt de onderkant van de radiator niet warm. Voelt de onderkant koud aan en weet je niet hoe je dit moet repareren? Met de beste tips van Enargie ontdek je oorzaak en wat je moet doen.

Het idee van warmte die opstijgt

Vaak wordt gedacht dat de onderkant van een radiator best kouder mag zijn. Met het idee dat warmte opstijgt, zou dit normaal zijn. Maar dat is het niet. Radiatoren zijn zo ontworpen dat ze de warmte gelijkmatig afgeven. Zowel de bovenkant, het midden als de onderkant moet even warm (of koud) aanvoelen.

Alleen wanneer je de centrale verwarming net inschakelt, kunnen er warmteverschillen in een enkele radiator aanwezig zijn. Dit komt omdat de warmte zich nog niet goed heeft verspreid. Wacht daarom 10 minuten na het inschakelen van de centrale verwarming, voordat je een conclusie trekt.

Waarom is de radiator aan de onderkant koud?

Om te begrijpen waarom de radiator aan de onderkant koud voelt, moet je weten hoe radiatoren werken.

De cv-ketel verwarmt water. De radiator haalt het warme water uit de aanvoerlus. Vervolgens wordt dit water in de radiator rond gecirculeerd. Dit gebeurt in een zijwaartse beweging waarbij het water omhoog en omlaag gaat. Eenmaal bij de retourlus wordt het water weer aan de cv-ketel afgegeven.

Als de radiator aan de onderkant koud is maar de bovenkant voelt warm of heet, wordt de stroming van warm water beperkt. Meestal komt dit door ophoging van slib en vuil. In 99% van de gevallen is dit de oorzaak van een koude onderkant.

Het ontstaan van slib in radiatoren

Radiatoren zijn vaak van staal of ijzer. Wanneer het water hier overheen stroomt, ontstaan er op de lange duur ijzerverbindingen. IJzeroxide (waaronder roest) zorgt voor slib in de radiator. Maar ook kalkaanslag zorgt ervoor dat vuil zich ophoopt.

Het gevolg is dat het slib de stromingskanalen afsluit. Omdat het slib zich in de bodem en het midden bevindt, merk je dat alleen de bovenkant van de radiator warm wordt.

Wanneer je een aluminium radiator hebt

In veel Europese landen is een aluminium radiator de standaard. In dit systeem zit geen staal, waardoor er ook geen ijzeroxideslib kan ontstaan.

De radiator schoonmaken (slib en vuil verwijderen)

Wanneer een enkele radiator aan de onderkant koud aanvoelt, is de kans groot dat het hier om slib en vuil gaat. Het is belangrijk om dit probleem op te lossen. Dit kan met een chemische stof of een krachtige spoeling.

1. Radiator schoonmaken met een chemische reiniging

Met een chemische stof kun je de radiator ontdoen van slib. De chemische stof is vergelijkbaar met een chemische ontstopper voor de afvoer. Je giet het middel in de radiator, zet de cv-ketel aan en laat het water een uur door de radiator stromen. Hierna moet je de chemische stof verwijderen en voor vers water vervangen.

Een andere mogelijkheid is een inhibitor aan het centrale verwarmingssysteem toevoegen. Dit vloeibaar middel breekt ongewenste deeltjes af. De inhibitor blijft in het verwarmingssysteem zitten.

2. Het doorspoelen van de radiator

Het doorspoelen van het systeem kun je zelf doen. Doorspoelen is alleen nodig wanneer je koude plekken aan de onderkant van de radiator voelt. Doe dit ook wanneer een bruine vloeistof uit de radiator komt wanneer je deze ontlucht. Heb je een kapotte of lekkende warmtepomp of maakt de cv-ketel veel lawaai? Dan is het nodig om alle radiatoren door te spoelen.

Hieronder een stappenplan om één of meerdere radiatoren door te spoelen.

  1. Schakel de verwarmingsketel helemaal uit.
  2. Draai de radiatorkraan dicht.
  3. Zet een teiltje onder de radiatorkraan, er komt water vrij.
  4. Draai de moer van de radiatorkraan los (draai de radiatorsleutel linksom).
  5. Laat het water uit de radiator lopen.
  6. Haal de radiator van de muur.
  7. Open de ontluchtingsnippel zodat de laatste druppels eruit komen.
  8. Draai de ontluchtingsnippel weer dicht.
  9. Maak de moer aan de andere zijde los.
  10. Laat het water eruit lopen.
  11. Bevestig de tuinslang aan de toevoer van de radiator.
  12. Spoel de radiator goed en krachtig door.
  13. Plaats de radiator weer terug aan de muur en draai de radiatorkraan vast.

Vervolgens is het belangrijk om het centrale verwarmingssysteem te vullen. Let hierbij goed op de druk van de cv-ketel (meestal ligt dit rond de 1,5 bar).

De bovenkant van de radiator voelt koud aan

Radiatoren kunnen niet alleen aan de onderkant koud aanvoelen, maar ook aan de bovenkant. Wanneer alleen de bovenkant koud is moet je de radiator ontluchten. Hiermee los je het probleem snel op. Zijn zowel de onder- als bovenkant koud dan moet je ontluchten én slib en vuil verwijderen.

Een probleem met de cv-ketel

Wanneer de radiator helemaal niet warm wordt, is de kans groot dat het aan de cv-ketel ligt. Controleer eerst of de radiator is opengedraaid. Is dit slechts een beetje, draai hem dan verder open. Na het eventueel je cv-ketel door een montuur nakijken.

Als de radiator lekt is het belangrijk om de lekkage te repareren. Lukt dit niet? Dan moet je hem voor een nieuwe vervangen.

Schuiven naar boven