Het beste alternatief voor een cv-ketel

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Huishoudens worden verplicht om van het gas af te gaan. Dit betekent dat de gasgestookte cv-ketel de deur uit moet. Wat is het beste alternatief voor een cv ketel? Je hebt keuze uit 5 alternatieven. Welke dat zijn en wat de beste is, dat lees je in dit artikel. Lees het vooral aandachtig door want het is belangrijk om een goede keuze te maken.

Weg met aardgas

Het is de bedoeling dat niemand in 2050 nog gebruik maakt van aardgas. Dit betekent dat de cv-ketel die op aardgas werkt moet verdwijnen. 2050 lijkt nog ver weg maar het is goed om alvast naar het beste alternatief voor een cv-ketel te kijken.

De warmtepomp

Een van de beste alternatieven voor een cv-ketel is de warmtepomp. Deze is in drie versies verkrijgbaar:

  • Lucht-water warmtepomp
  • Water-water warmtepomp
  • Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte energie uit de grond. Dit model is zeer effectief maar ook gelijk het duurst in aanschaf. De lucht-water warmtepomp is het goedkoopst maar kan bij strenge winters de vraag naar warmte niet bijhouden. Daarom moet de woning zeer goed geïsoleerd zijn. Gelukkig worden de winter steeds warmer waardoor een lucht-water warmtepomp prima voldoet.

Een warmtepomp begint bij een aanschafprijs vanaf € 6000 en loopt op tot wel € 20.000. De levensduur ligt tussen de 15 en 20 jaar. De terugverdientijd bedraagt 7-15 jaar. Het energieverbruik ligt jaarlijks op ongeveer € 1200.

Elektrische cv-ketel

Zie je de aanschaf van een warmtepomp niet zo zitten? Een ander alternatief voor een cv-ketel is de elektrische variant. Hij werkt eigenlijk als de oude vertrouwde cv-ketel, alleen dan volledig op elektriciteit.

Het voordeel hiervan is dat je alleen maar de ketel hoeft te vervangen, je huidige cv-installatie blijft gewoon bestaan. De ketel is bijna onderhoudsvrij en kent een goedkope installatie. Bovendien is hij stil in gebruik, daar waar een warmtepomp best wel wat lawaai maakt.

De aanschafprijs valt ook wel mee, dit soort ketels is verkrijgbaar vanaf € 900. Met wel even goed op de capaciteit. Een elektrische cv-ketel verbruikt wel veel energie, ongeveer 2 keer zoveel als een warmtepomp. Houd rekening met een jaarlijks energieverbruik van ruim € 2500.

Je hebt 30 extra zonnepanelen nodig om het energieverbruik volledig op te vangen. Maar wanneer de energieprijs omlaag gaat, dan is een elektrische cv-ketel goedkoper dan gas.

De zonneboiler

Zowel de zomers als de winters worden steeds warmer. Dit betekent minder stoken en dat scheelt al. De zonneboiler is een matig goed alternatief voor de cv-ketel. Zolang het aantal uren zonlicht in West-Europa niet beduidend meer wordt heb je naast een zonneboiler ook nog een andere warmtebron nodig.

De aanschaf van een zonneboiler valt op zich wel mee. Je bent rond de € 3500 kwijt, dit is inclusief installatie. De terugverdientijd is wel erg lang, namelijk tussen de 15 en 22 jaar. Bovendien bespaar je jaarlijks niet zo heel veel. Die besparing wordt groter wanneer je de zonneboiler combineert met een warmtepomp.

Stoken middels een biomassaketel

Niet het meest milieuvriendelijke alternatief voor de cv-ketel: de biomassketel. Voor de aanschaf en installatie ben je in totaal ongeveer € 9000 kwijt. Op een biomassaketel zit geen terugverdientijd, omdat de aanschaf van houtpellets net zo duur is als het verbruik van gas. Houd rekening met de uitstoot van fijnstof. Niet alleen slecht voor het milieu, je merkt het mogelijk ook in de woning zelf.

Elektrische kachels en zonnepanelen

Misschien wel het beste alternatief voor een cv-ketel: het gebruik van elektrische kachels. Je moet in iedere ruimte wel een krachtige elektrische kachel hebben staan. Dit combineer je met zonnepanelen zodat je zelf de energie opwekt.

Een huishouden met gas-cv-ketel heeft gemiddeld 12 zonnepanelen nodig, maar wanneer je gebruik maakt van elektrische kachels heb je al snel 20-30 zonnepanelen nodig. Je moet dus wel voldoende dakruimte op het zuiden hebben. Gelukkig zijn de meeste moderne elektrische kachels zeer effectief. Bijvoorbeeld de infrarood kachel.

De infrarood kachel zorgt ervoor dat het snel behaaglijk aanvoelt. Hij verwarmt objecten dus niet de lucht. Wil je echt de lucht verwarmen dan kom je bij een convectorkachel uit.

Wanneer je een convectorkachel 8 uur per dag aan laat staan ben je ongeveer € 4 aan energiekosten kwijt. Met zonnepanelen geldt dit natuurlijk niet. Een infrarood kachel verbruikt € 0,70 per 8 uren werking. Hiermee is deze veel energiezuiniger.

Conclusie beste alternatief voor cv-ketel

Het is heel lastig om het beste en goedkoopste alternatief voor de cv-ketel te vinden. Dit hangt namelijk van verschillende factoren af waaronder het budget, de mate waarin de woning geïsoleerd is en de grootte van het huishouden. Weeg daarom alle voor en tegens goed tegen elkaar af. Laat je eventueel professioneel adviseren.

Schuiven naar boven