ACM: Huishoudens betalen €7 per maand extra voor energietransport, in 2024

Bijgewerkt: 30 november 2023

De kosten voor het gebruik van elektriciteits- en gasnetten stijgen in 2024. Dit werd aangekondigd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze heeft de tarieven voor netbeheerders vastgesteld. De totale kosten voor het transport van energie, stijgen met 1 miljard euro toenemen tot 7 miljard euro. De rekening komt bij de consument te liggen.

De reden achter deze stijging zijn noodzakelijke investeringen. Het energienetwerk moeten worden aangepast en uitgebreid. Deze veranderingen zijn nodig om met de toenemende hoeveelheid duurzame energiebronnen om te gaan. Nu al heeft een kwart van de huishoudens zonnepanelen op het dak liggen. Dat zal alleen maar toenemen.

VEH is het er niet mee eens

Hoewel deze investeringen gunstig zijn voor de toekomst, maakt Vereniging Eigen Huis (VEH) zich zorgen. De vereniging is van mening dat consumenten niet de enigen moeten zijn die opdraaien voor deze kosten. Ze vinden dat de lasten van de investeringen eerlijker verdeeld moeten worden tussen netbeheerders, energiebedrijven en de overheid. Dit moet wel, veel consumenten kunnen hun energierekening nu al niet meer betalen.

Wat betekent dit voor jou?

Als niemand iets doet, betalen huishoudens in 2024 €7 per maand meer voor het transport van energie. Deze extra kosten zijn voor sommige gezinnen een grote uitdaging. Ondanks dat de VEH eerlijkheid en transparantie in de kosten wil, zijn er op dit moment geen plannen om de lasten voor consumenten te verlichten.

De discussie over wie de kosten van deze noodzakelijke investeringen moet dragen, zal voortduren. Het is een balans vinden tussen het investeren in duurzame energie en het voorkomen dat consumenten te zwaar worden belast.

Schuiven naar boven