Essent 1 jaar vast: geen last van prijsstijgingen

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Essent is de grootste energieleverancier van Nederland. Hier kies je voor een vast- of variabel energiecontract. Essent 1 jaar vast betekent dat je gedurende 12 maanden hetzelfde tarief betaalt. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

direct bekijken


Een energiecontract vastzetten

Als je een energiecontract vastzet, weet je zeker wat je tarieven voor een langere periode zijn. Gedurende het contact past de energieleverancier de tarieven niet aan. Ook niet wanneer de marktprijzen stijgen.

Je kunt een energiecontract voor 1 of 3 jaar vastzetten. Soms kan dit ook voor 5 jaar. Een energiecontract met een looptijd van 10 jaar is nergens mogelijk: het maximum is vijf jaar. Overigens bepalen energieleveranciers zelf of ze vaste contracten aanbieden. Toen de energiecrisis heerste, waren vaste contracten nauwelijks verkrijgbaar.

Essent 1 jaar vast: over de voordelen en nadelen

Bij Essent kies je voor een variabel contract of een vast energiecontract. Bij een variabel contract veranderen de tarieven enkele keren per jaar. Meestal is dit twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Hierbij stijgen en dalen je tarieven conform de markttarieven.

Essent 1 jaar vast betekent dat je gedurende een jaar hetzelfde tarief betaalt. Essent wijzigt dit tussendoor niet. Een contractperiode van een jaar is niet zo lang. Toch kan in deze periode veel gebeuren. Ontdek meer over de voordelen en nadelen van een eenjarig vast contract bij Essent.

Zekerheid met betrekking tot de tarieven

Wanneer je een energiecontract van 1 jaar afsluit, zet je de tarieven voor deze periode vast. Hierdoor heb je meer zekerheid. Bovendien ben je niet afhankelijk van marktschommelingen. Mochten de tarieven op de markt tussendoor stijgen, dan heb jij hier helemaal geen last van.

Een eenjarig contract is aan te raden wanneer je verwacht dat de markttarieven binnenkort stijgen. Maar wanneer je bijna zeker weet dat deze stijging over een korte periode is, kun je na dit jaar weer een nieuw energiecontract afsluiten. Bijvoorbeeld eentje voor drie jaar, of juist een variabel contract.

De nadelen van Essent eenjarig contract

Wanneer de markttarieven dalen, dan profiteer je hier met een eenjarig contract niet van. Je tarieven blijven namelijk hetzelfde zoals je aan het begin van de contractperiode hebt afgesproken. Dit kan nadelig zijn wanneer de tarieven flink dalen. Je moet je huidige contract uitzitten, en hopen dat de tarieven hierna nog steeds zo laag zijn.

Met een eenjarig contract kies je dus voor zekerheid, maar aan de andere kant loop je ook risico dat de tarieven dalen. En dat je bij het einde van het contract te laat bent omdat de tarieven weer zijn gestegen.

Waarom een vast contract nemen?

Zoals je ziet heeft een vast energiecontract zowel voordelen als nadelen. Maar waarom zou je dan toch voor een vast contract kiezen? Dit doe je wanneer je de zekerheid wil dat jouw tarieven niet stijgen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je net gaat samenwonen, verhuist of ergens tijdelijk woont.

Je neemt ook en vast contract van een jaar wanneer je twijfelt over de energietarieven op de markt. Misschien wil je nog even afwachten of de tarieven in de toekomst gaan dalen, om dan vervolgens een langdurig energiecontract af te sluiten.

Een vast contract is vaak voordeliger

Wanneer je een vast contract afsluit, ben je vaak iets voordeliger uit. Niet alleen vanwege de vaste tarieven, ook omdat de jaarkosten lager liggen. Bij een variabel energiecontract krijg je met hogere jaarkosten te maken.

Veel energieleveranciers bieden kortingen wanneer je een vast contract afsluit. Bij Essent krijg je vaste klantenkorting. Hoe langer je klant bent, hoe hoger deze korting. Hierbij maakt het niet uit of je een vast- of variabel contract hebt.

Heb je zonnepanelen? Dan geen 3-jarig contract bij Essent

Sommige energieleveranciers bieden geen 3-jarige contracten aan huishoudens met zonnepanelen. Onder andere Essent maar ook Eneco doen dit. De energieleveranciers zeggen dat dit bedoeld is om de terugleverkosten eerlijker te verdelen.

Het is onduidelijk hoe lang de drie grootste energieleveranciers langdurig contracten voor zonnepaneeleigenaren weigeren. Het is best mogelijk dat je dit in de toekomst wél weer af kan sluiten.


Wat kost een vast contract bij Essent?

De marktprijzen voor tarieven veranderen elke dag. Essent is een energieleverancier die op grote schaal inkoopt. Dit doen ze voor de korte en de lange termijn. Aan de hand hiervan worden de contracttarieven bepaald.

Hoeveel je voor een vast contract bij Essent betaalt, is afhankelijk van het moment dat je het energiecontract afsluit. Maar ook voor welke periode.

Het is belangrijk om regelmatig de actuele prijzen te vergelijken. Dit doe je op de pagina ‘energietarieven’, waar je de laatste energieprijzen per leverancier terugvindt. Kijk naar de energieprijzen voor stroom en gas en vergelijk Essent met een aantal andere energieaanbieders.

Houd gedurende enkele weken de ontwikkelingen goed in de gaten. Denk je dat dit het moment is om in te stappen? Sluit dan een vast contract bij Essent af. Of eventueel bij een andere leverancier, indien deze goedkoper is.

Kijk overigens niet alleen naar de prijs maar ook naar energieaanbiedingen en de service van de leverancier. Krijg je een welkomstkorting of een cadeau, en hoe gaat het bedrijf met klanten om? Het is belangrijk dat je op alle gebieden tevreden bent.

Schuiven naar boven