Zo lang kun je douchen met een boiler van 10, 50 of 100 liter

Bijgewerkt: 1 december 2023

Een boiler of warmwaterketel verwarmt sanitair water. Het verwarmde water wordt opgeslagen en warm gehouden. Er is dus altijd een voorraad warm water, geschikt voor direct gebruik. Moet je een nieuwe aanschaffen maar weet je niet welke inhoud bij jouw huishouden past? Ontdek hoe lang je kunt douchen met een boiler van 10 liter, 50 liter of 100 liter.

Verschil tussen boiler en cv-ketel

Een boiler is alleen bedoeld voor het produceren van warm tapwater. Denk hierbij aan water voor de douche of een bad, of de keukenkraan. Dit kan ook met een cv-ketel, maar deze laatste wordt steeds vaker voor een warmtepomp vervangen. Dan is een aparte boiler wel zo handig.

Oude boilers werken op gas, maar je ziet steeds vaker de elektrische modellen. De moderne elektrische modellen zijn efficiënt als het gaat om het snel verwarmen van water.

De inhoud (capaciteit) van de boiler speelt een belangrijke rol. Voor een groot huishouden heb je een groter toestel nodig dan wanneer je alleen bent.

Hoe lang kun je douchen met een boiler van 10 liter?

Alleen voor een eenpersoons huishouden is een boiler van 10 liter geschikt. Maar de situatie doet zich al snel voor dat je met z’n tweetjes bent. Met een toestel van 10 liter kun je ongeveer 2,5 minuten achter elkaar douchen. Gebruik je een waterbesparende douchekop dan kan dit gemiddeld 3 minuten. Veel is dit niet.

Heb je af en toe warm water in de keuken nodig, dan is een 10 liter keukenboiler wel een goed idee. Maar dus niet om te douchen, zelfs niet voor een eenpersoons huishouden!

Douchen met een 50 liter boiler

Wanneer je alleen of met z’n tweetjes bent, is een boiler met een inhoud van 50 liter de meest geschikte keuze. Deze is goed voor 10 tot 15 minuten achter elkaar douchen. Dit is afhankelijk van de besparende maatregelen. Met een waterbesparende douchekop kun je langer douchen, tussen de 15 en 17 minuten.

Gemiddeld sta je 5 tot 7 minuten onder de douche. Dus met een 50 liter-toestel kunnen twee personen achter elkaar douchen.


De capaciteit van 100 liter

Heb je een boiler van 80 liter, dan kun je tot wel 22 minuten onafgebroken douchen. Je blijft dan warm water krijgen. Zodra het vat leeg is ontvang je alleen nog maar koud water. Heb je er een met een inhoud van 100 liter, dan kun je 25 minuten achter elkaar douchen.

Dit is ook geschikt voor het vullen van het bad met warm water, terwijl een ander persoon onder de douche staat of in de keuken warm water pakt. 100 liter is geschikt voor een huishouden van vier personen of meer.

Hoe lang blijft het water warm in een boiler?

De boiler is in staat om water op te warmen en dit gedurende enkele uren warm te houden. Wil je dat het water langer warm blijft, dan moet je de boiler vaker aanzetten. Of je moet een timer gebruiken wanneer je weet op welke momenten je warm water nodig hebt. Vaker aanzetten kost wel meer energie.

Enkele tips om het water zo lang mogelijk warm te houden

Wanneer je de warmwaterkraan aanzet, is het belangrijk om alleen het warm water te gebruiken dat je nodig hebt. Verspil geen water! Hiermee bespaar je een hoop energie, en blijft het water in de boiler langer warm. Het toestel heeft namelijk minder tijd nodig om nieuw water op te warmen.

Kijk ook naar het deksel van de boiler. Deze moet goed dicht zitten, anders kwam er warmte ontsnappen. Dit is zonde van de energie.

Als laatste check je de temperatuurinstelling. Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat het water minder snel afkoelt. De meeste boilers zijn ingesteld op een temperatuur tussen de 60 en 70 °C.

Heb je er ook al aan gedacht om de boiler of ketel te isoleren? Gebruik speciaal folie en hang dit om de boiler of ketel. Dit folie hecht zich met magneetstrips of supermagneetjes vast.

De prijs van een nieuwe boiler

Is je boiler verouderd, defect of voldoet hij niet meer aan je eisen, dan wordt het tijd voor een nieuwe. Ze zijn niet zo duur als gedacht. Een model van 80 liter kost tussen de € 250 en € 350. Voor een model van 120 liter betaal je tussen de € 320 en € 400.

Houd er rekening mee dat elektrische boilers duurder zijn dan gasboilers. Maar je ontkomt er niet aan om (in de toekomst) toestellen op elektriciteit te laten werken.

De installatie zorgt voor bijkomende kosten. Dit begint vanaf € 300 en kan oplopen tot € 1750. Ben je een handige doe-het-zelver, dan is het ook mogelijk om zelf de boiler te installeren. Doe dit wel altijd volgens de handleiding en neem de veiligheidsmaatregelen in acht.

De mogelijkheden via een energieleverancier

Veel energieleveranciers werken samen met servicepartners. Heb je een nieuwe boiler nodig, dan kan dit via een van deze partners. Vaak krijg je via je eigen energieleverancier korting. Vraag bij je energieleverancier naar de mogelijkheden.

Schuiven naar boven