Elektrische warmtepomp met propaan: voor- en nadelen

Bijgewerkt: 1 december 2023

De propaan warmtepomp breekt door. Dit is een elektrische warmtepomp met propaan als koelmiddel. Niet alleen beter voor het milieu, dit model werkt efficiënter. Het kan namelijk hogere temperaturen bereiken. Toch kan deze warmtepomp soms duurder zijn dan stoken op gas, vooral wanneer het buiten flink vriest.

Broeikasgassen in warmtepompen

Eigenlijk is een warmtepomp helemaal niet zo milieuvriendelijk als gedacht. Veel van deze pompen bevatten HFK’s bevattende koudemiddelen zoals fluorkoolwaterstoffen. Die kunnen broeikasgassen vrijgegeven, iets dat impact heeft op het milieu.

De propaanwarmtepomp heeft een natuurlijk koudemiddel: propaan. Een koudemiddel is onmisbaarder want het brengt warmte over aan het water dat zich in de cv-installatie bevindt.

Propaan warmtepomp en de COP

De COP van een verwarmingsinstallatie is altijd belangrijk. Het geeft aan hoe efficiënt het apparaat is. Bij een COP van 1 betekent dit dat je er voor 1 euro energie in stopt en er ook voor 1 euro aan energie uitkomt. Bij een gas-cv-installatie ligt de COP op ongeveer 0,9. Dit betekent dat er altijd wat verloren gaat, waardoor je betrekkelijk duur uit bent.

De COP van een standaard elektrische warmtepomp ligt tussen de 4 en 6. Elke kWh die erin gaat, levert 4 tot 6 kWh aan warmte op. Toch zijn er warmtepompen met een lagere COP-waarde, maar dit komt zelden onder de 3 uit.

Bij een propaanwarmtepomp ligt de COP-waarde op eenzelfde niveau. Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen zijn namelijk net zo efficiënt. En zeker efficiënter bij goed geïsoleerde woningen.

De prijs van dit model

Dat het beter is voor het milieu, daar is geen discussie over mogelijk. Maar waar kom je met betrekking tot de propaan warmtepomp prijs precies op uit? Dat hangt een beetje van het merk en de capaciteit af. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 500 euro, maar dit loopt al snel richting de 9500 euro op.

Een hoger rendement

Eén van de grootste voordelen van de elektrische warmtepomp met propaan is het hogere rendement. De manier waarop een koudemiddel verdampt of condenseert, bepaalt namelijk de effectiviteit van het apparaat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze modellen veel beter presteren.

Met propaan is het mogelijk om een hogere afgiftetemperatuur te bereiken. Een standaard warmtepomp behoudt een maximale aanvoertemperatuur van 55 °C. Met propaan kan dit tot wel 70 °C, waarbij het gemiddelde tussen de 60° en 70 °C ligt. Ook bij een buitentemperatuur van -15 °C wordt met gemak een aanvoertemperatuur tot 60 °C behaald.

Dit maakt de propaan warmtepomp geschikt voor nieuwbouwwoningen in combinatie met conventionele radiatoren. Maar hij is ook geschikt voor oudere woningen die slecht geïsoleerd zijn. Wel is en blijft goede isolatie belangrijk, omdat de warmtepomp hierdoor minder energie verbruikt.

Het stroomverbruik van de elektrische warmtepomp met propaan

Het is niet alleen belangrijk om naar de aanschafprijs en de efficiëntie te kijken, maar ook wat het apparaat aan energie verbruikt. Wanneer je een energieverslindende warmtepomp hebt, ben je met een gasgestookte cv-ketel veel voordeliger uit. Het gaat zich dus ook om de kostenbesparing op de lange termijn, en natuurlijk de terugverdientijd.

Een lagere aanvoertemperatuur voor verwarming levert altijd een hoger rendement oplevert. Hij is hierdoor goedkoper. De aanvoertemperatuur dan van de propaan warmtepomp ligt een stuk hoger dan de standaard modellen. Hierdoor is hij qua energieverbruik zeker niet voordeliger. Maar voor matig geïsoleerde woningen is dit wel dé oplossing.

Een warmtepomp verbruikt gemiddeld 2200 tot 3500 kWh per jaar. Hoe groter de woning of hoe slechter de isolatie, hoe hoger het energieverbruik. Met een stroomprijs van € 0,39 per kWh komt een goed geïsoleerde kleine woning uit op een jaarlijks energieverbruik van € 858. Maar is de woning niet of slecht geïsoleerd, dan lopen de kosten op tot € 1165 per jaar. En in sommige gevallen wel € 1600 per jaar.

In een vergelijkbaar geval zou een slecht geïsoleerde woning jaarlijks voor € 1400 aan gas verbruiken, om de woning te verwarmen. Het is dus zo dat verwarming middels gas voor slecht geïsoleerde huizen goedkoper is.


De belasting op gas gaat omhoog

Het is belangrijk om rekening te houden met stijgende belastingen op gas. In de toekomst zal stoken op gas bijna onbetaalbaar worden. Het blijft dus zoeken naar een van de alternatieven. Met een warmtepomp verwarm je de gehele woning en zorgt voor aanvoer van warm sanitair water. In het beste geval kun je helemaal van het gas af, mits je woning goed geïsoleerd is.

Wie een warmtepomp een te grote investering in één keer vindt, kan ook voor iets anders kiezen: verwarmen middels een airco. De moderne airco’s zijn in staat om bij zeer lage buitentemperaturen de woning effectief te verwarmen. Deze apparaten hebben een COP-waarde van 4, en er zijn zelfs modellen met een COP van 6.

Het grootste voordeel van verwarmen met airco is dat je dit geleidelijk in de woning kunt integreren. Begin bijvoorbeeld eerst met de benedenverdieping en werk zo langzaam naar andere verdiepingen of ruimtes toe. Zo maak je elk jaar of om de paar jaar, met een kleine investering, je woning klaar voor gasvrij verwarmen.

Schuiven naar boven