Zonnepanelen vergelijken op kwaliteit

Bijgewerkt: 10 december 2023

Zelf je energie opwekken: goed voor het milieu en het bespaart je veel geld. Bij aanschaf van een zonnepanelensysteem kijken de meesten alleen naar de totaalprijs. Zonnepanelen vergelijken op kwaliteit is voor velen erg lastig. Wat zijn de beste merken, en hoe zit het met de kwaliteit en de opbrengst? Ontdek hoe je de beste zonnepanelen uitkiest.

Goede en slechte kwaliteit

De gemiddelde kwaliteit van zonnepanelen is de laatste jaren toegenomen. Toch blijft het belangrijk om ze met elkaar te vergelijken. En rollen namelijk nog steeds slechte kwaliteit zonnepanelen uit fabrieken. Vaak zijn deze panelen een stuk goedkoper. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn: je hebt ook dure zonnepaneelinstallaties met een lage kwaliteit. Hoewel dit vrij weinig voorkomt.

De prijs is zeker een indicatie voor goede of slechte kwaliteit. Hieronder een prijsindicatie van kwalitatieve zonnepanelen:

  • 7 panelen van 400 Wp met een opbrengst van 2941 kWh: € 4000 tot € 7200
  • 10 panelen van 400 Wp met een opbrengst van 4118 kWh: € 5500 tot € 10.000
  • 15 zonnepanelen van 400 Wp met een opbrengst van 5822 kWh: € 8000 tot € 14.500

De genoemde prijzen zijn inclusief omvormer, plaatsing en btw. Houd er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn, en gebaseerd op een goede kwaliteit.

Zijn hele goedkope zonnepanelen slechts?

Veel mensen vragen zich af of de allergoedkoopste zonnepanelen slecht zijn. Dat hangt van verschillende factoren af. Gebruik je niet zoveel energie en heb je een laag budget, dan zijn goedkope installaties een prima keuze. Vooral wanneer je het niet erg vindt dat de installatie na 15 jaar minder presteert. Het is ideaal voor senioren, maar ook wanneer je zonnepanelen voor je vakantiewoning nodig hebt.

Deze zonnepanelenmerken bieden kwaliteit

Bij de beste zonnepanelen ligt het rendement (de opbrengst) tussen de 20% en 24%. Wanneer je over weinig dakoppervlakte beschikt, is het zeker verstandig om voor zonnepanelen met een hoog rendement te kiezen. De volgende hoogrendement merken zijn een aanrader:

  • Sunpower – 19% tot 22%
  • Trina Solar – 18% tot 21%
  • Panasonic – 19% tot 21%
  • LG – 18% tot 20%
  • REC – 16% tot 19%

Pmax: lager rendement bij hoge temperaturen

Wanneer je zonnepanelen vergelijkt op kwaliteit, moet je ook op de Pmax letten. Wat is dit precies?

Op een warme zonnige dag wekken zonnepanelen veel energie op. Dat is wat de meeste mensen denken. Maar bij temperaturen boven de 25 °C, gaat de opbrengst omlaag. Stijgt de temperatuur tot boven de 30 °C dan wordt het alleen maar slechter.

Het verlies aan rendement bij warmte wordt uitgedrukt in % per Pmax. Kwalitatieve zonnepanelen hebben een Pmax onder 0,50%/°. Vraag hier bij de leverancier of aanbieder naar.

De meest betrouwbare zonnepanelen merken

Opvallend is dat de zonnepanelen met de hoogste kwaliteit, slechts 2% van alle merken uitmaken. Veel van deze merken zijn niet eens bij het publiek bekend. De merken Sunpower, LG, Recom, Bsisol en REC behoren tot de meest betrouwbare. Dit geldt ook voor Bauer, Risen Energy en Hyundai. Daarnaast horen nog een aantal merken in dit rijtje thuis.

Slechte of onbetrouwbare merken

Chinese zonnepanelen worden tegen dumpprijzen in Europa verkocht. Om dit tegen te gaan heeft de Europese Unie al in 2013 de import-taks op Chinese zonnepanelen flink verhoogd. Hierdoor is het niet meer interessant om de panelen uit China over te laten komen.

Tussen 2013 en 2020 zijn veel Chinese fabrikanten van lage kwaliteit zonnepanelen failliet gegaan. Hierdoor zijn de goede bedrijven overgebleven. Dit zijn onder andere LONGi en Trina Solar.

Stappenplan zonnepanelen vergelijken op kwaliteit

Wil je direct een vergelijking maken? Hieronder vind je een stappenplan om tot de juiste keuze te komen.

Stap 1: het benodigd aantal zonnepanelen berekenen

Allereerst begin je met het inschatten van je jaarlijks stroomverbruik. Het is goed om iets meer op te wekken dan dat je daadwerkelijk verbruikt. Een goede som is je jaarlijks verbruik te delen door 0,85. Heb je bijvoorbeeld een jaarlijks verbruik van 4000 kWh, dan heb je een installatie van 4000/0,85= 4705 WattPiek nodig.

Een zonnepaneel van 300 Wp levert ongeveer 255 kWh per jaar op. En een 400 Wp paneel heeft een jaarlijkse opbrengst van 352 kWh per jaar. Je berekent dit eenvoudig door de wattpiek (Wp) te vermenigvuldigen met 0,85.

Aan de hand van de wattpiek per zonnepaneel, weet je ook uit hoeveel panelen jouw installatie moet bestaan.

Stap 2: type dak

Voordat je zonnepanelen vergelijkt, moet je eerst weten waar ze komen te liggen. Op een hellend (schuin) dak is het makkelijkst. Komen ze op een plat dak dan moet er een hellingshoek worden gemaakt.

De opbrengst is mede afhankelijk van de ligging van de panelen. Op het zuiden is het beste, maar op het oosten of westen wekken ze ook energie op. Leg je ze op het noorden dan heeft dit eigenlijk geen zin.

Stap 3: de prijs vergelijken

Als volgt kijk je naar het kostenplaatje. Ongeveer de helft van de totaalprijs bestaat uit montagekosten en andere bijkomende kosten.

Stap 4: de beste merken eruit halen

Nadat je prijzen met elkaar vergelijkt, kijk je naar merken. Hierboven in het artikel zie je welke merken goed scoren.

Stap 5: het verlies aan energie vergelijken

Iets dat weinig bedrijven je vertellen is het verlies aan energie. Zoals bij temperaturen boven de 25 °C. vraag naar de Pmax, deze moet onder de 0,50%/° liggen.

Stap 6: garantie op het product en het vermogen

Je hebt altijd recht op productgarantie. Maar kijk goed hoe lang deze garantie is. Bedraagt het minder dan 15 jaar, dan is het beter om deze zonnepanelen niet aan te schaffen. Sommige merken geven maar liefst 30 jaar garantie!

Het is normaal dat zonnepanelen elk jaar een beetje aan vermogen verliezen. Een verlies van 0,7% per jaar is standaard. Verliezen de panelen meer aan vermogen? Kijk of de aanbieder hier eventueel garantie op geeft, ook wel vermogensgarantie genoemd.

Als laatste: kijk naar de voorwaarden

De offerte die je ontvangt is 14 tot 30 dagen geldig. Ga je akkoord met de offerte? Na het ondertekenen van een overeenkomst, heb je nog 14 dagen de tijd om ervan af te zien. Bij sommige aanbieders heb je een langere bedenktijd. Kijk dus goed naar hun voorwaarden.

Schuiven naar boven