Trouwe klanten worden door energieleveranciers afgestraft

Bijgewerkt: 9 januari 2024

Ben je al jarenlang trouwe klant bij je energieleverancier? Dan betaal je meer dan nieuwe klanten. Dit komt omdat je een welkomstbonus of een aantrekkelijke aanbieding misloopt. Dit nieuws is heel zuur voor mensen die een overstap weigeren.

Verlengen van contact levert niks op

Heb je een vast contract, dan komt er een moment van verlenging. Dit kan na één, na drie of na vijf jaar zijn. Je zou denken dat verlenging een aantrekkelijke korting oplevert. Niets is minder waar: bij verlenging geven de meeste energieleveranciers hun trouwe klant niks extra’s.

Voordeeltjes voor vaste klanten

Wel is het zo dat vaste klanten vaak voordeeltjes krijgen. Bijvoorbeeld korting op een dagje uit, of een klein cadeautje. Onder andere energieleveranciers Essent en Vattenfall maken hun vaste klanten af en toe blij.

Toegeven: dit soort voordeeltjes ontvangen nieuwe klanten ook. Ze maken namelijk net zoveel kans op aantrekkelijke kortingen of cadeautjes.

Soms een bonus bij verlenging van het contract

Het is niet zo dat energieleveranciers van hun vaste klanten af willen. Ze proberen klanten zo lang mogelijk bij zich te houden, desnoods door verlenging van het contract financieel te stimuleren. Hierbij zijn energieleveranciers bereid om met lagere tarieven te werken, of een verlengbonus aan te bieden.

Deze verlengbonus is wel altijd lager dan de welkomstbonus. De conclusie is dan ook dat trouwe klanten financieel benadeeld worden tegenover nieuwe klanten.

Overstappen en een bonus ontvangen

Het meeste voordeel ontvang je wanneer je overstapt van energieleverancier. Bij het afsluiten van een nieuw contract ontvang je vaak een aantrekkelijke aanbieding of een leuke bonus. Dat kan van alles zijn, van een fikse korting op je eerste energierekening tot een gratis tablet of zelfs een televisie.

De totale waarde van de bonus bedraagt gemiddeld € 200. Pure Energie geeft € 180 weg, Essent is royaal met € 300. Soms zijn er uitschieters naar € 500.

Lager tarief wanneer je overstapt

Er is nog een reden om snel van energieleverancier te veranderen: je betaalt een lager tarief dan trouwe klanten. Het voordeel kan oplopen tot wel 10% tegenover de prijs die trouwe klanten betalen.

Overigens geldt dit lagere tarief alleen voor vaste contracten, en zolang het contract loopt. Zodra je een nieuw contract afsluit betaal je vaak weer een hoger tarief.

Wanneer overstappen van energieleverancier?

Veel mensen denken dat je alleen aan het einde van het jaar van energieleverancier kunt wisselen. Dit kan echter het gehele jaar door. Wat het beste moment is hangt voornamelijk van de looptijd van je huidige contract af. Zodra je contact eindigt, kun je ongeveer een maand van tevoren de overstap regelen.

Heb je een contract van drie jaar en loopt deze nog twee jaar? Dan is overstappen niet de beste keuze. Je betaalt namelijk over de resterende twee jaar een soort opzegboete. Dit kan duurder uitvallen dan de welkomstbonus die je van de nieuwe energieleverancier ontvangt.

Soms is overstappen ondanks een lopend contract toch beter. Bijvoorbeeld bij aantrekkelijke lage tarieven in combinatie met een hoge bonus. Bereken altijd het voordeel dat je op de eindstreep ontvangt.

Overstappen: besparingen tot wel 70 euro per maand

Even samenvattend, zijn er twee redenen om regelmatig over te stappen:

  1. Lagere tarieven voor nieuwe klanten
  2. Een bonus

Soms heb je keuze uit een geldbonus of een cadeau. Bedenk altijd of het cadeau wel nuttig voor jou is, en of je het echt nodig hebt. Zo niet ben je beter voor de geldbonus kiezen.

Door goed te vergelijken kun je met overstappen tot een 70 euro per maand besparen. Overigens geldt deze besparing alleen wanneer je een flinke bonus ontvangt, in combinatie met contract voor een jaar. Ga je een contract voor vijf jaar aan dan ben je vaak net zo duur uit.

Schuiven naar boven