De duurste energieleverancier van 2024

Bijgewerkt: 27 januari 2024

Is je huidig contract veel te duur? Misschien zit je wel bij de duurste energieleverancier. Sinds 2022 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Dit heeft met onrust op de markt te maken. Hoewel de tarieven weer wat zijn gedaald betaal je bij sommige leveranciers tot vijf keer zoveel als bij de goedkoopste aanbieders.

Wat zijn de duurste energieleveranciers van Nederland? Hieronder zie je welke leveranciers als duur bekendstaan.

Regelmatig een prijsvergelijking maken

Weinig mensen doen het maar toch is het aan te raden: maak twee keer per jaar een prijsvergelijking. Dan weet je exact waar je op dat moment het goedkoopst uit bent. Overstappen kan soms enorm veel besparen. Heb je een contract zonder vaste looptijd dan kun je op bijna elk moment overstappen.

We maken op verschillende momenten een prijsvergelijking om de duurste energieleverancier te achterhalen.

Laatste prijsvergelijking is gemaakt op: januari 2024

Bij het maken van een prijsvergelijking zijn we er vanuit gegaan dat steeds meer mensen een elektrische auto hebben. Dit jaagt het stroomverbruik omhoog. Daarom is van het volgende uitgegaan:

  • Stroomverbruik: 9.000 kWh per jaar
  • Gasverbruik: 1300 per jaar
  • Geen zonnepanelen

Dit is de duurste energieleverancier

Vattenfall kwam met € 398 per maand (3 jaar vast) erg duur uit de bus. Bij energieleverancier Mega moesten we met bovenstaand verbruik € 352 per maand afrekenen (2 jaar vast). Eneco bracht € 378 per maand in rekening (3 jaar vast).

Budget Energie is met 377 euro per maand ook duur. Ook Coolblue en PowerPeers zitten aan de hoge kant. De drie grootste energieleveranciers behoren tot de duurste energieleveranciers. Je betaalt betrekkelijk veel bij Essent, Eneco en Vattenfall.

Verschil tussen de goedkoopste en duurste energieleverancier

Kijk je naar de tarieven dan kan het verschil tussen de goedkoopste en duurste energieleverancier wel 20% bedragen. Het maakt dus heel veel uit waar je een contract afsluit. Elke energieleverancier is verplicht om met een modelcontract te werken. Dit geldt dus niet alleen voor vaste of variabele contracten maar ook wanneer je voor een dynamisch contract gaat.

Over het algemeen is het zo dat leveranciers met dynamische contracten wat goedkoper zijn. Dit geldt al helemaal wanneer de energietarieven overal erg hoog liggen. Op dat moment ben je met een dynamisch contract veel goedkoper uit.

Je bent goedkoper uit wanneer je tegen lage tarieven een vast contract afsluit. Wanneer de tarieven later stijgen dan betaal je nog steeds de oude prijs. Wees er wel bewust van dat een vast contract uiteindelijk een einddatum heeft. Op dat moment gelden weer nieuwe tarieven en die kunnen plots fors hoger uitvallen. Of lager wanneer je geluk hebt.

Overstappen wanneer je bij de duurste energieleverancier zit

Hoe weet je of je bij een van de duurste energieleverancier van Nederland zit? Vaak kom je hierachter door verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Wanneer een andere leverancier 2% goedkoper is dan heeft overstappen niet zoveel zin. Dit wordt wel interessant wanneer het prijsverschil 7% of hoger is.

Wanneer je bij de ene leverancier € 400 per maand moet betalen en de ander is 7% goedkoper, dan scheelt dit 28 euro per maand. Jaarlijks levert dit een besparing van € 336 op.

Soms kan het verschil wel 15% bedragen. Zou je bij de één € 400 per maand betalen dan is dit bij de ander € 60. Dat scheelt je op jaarbasis € 720.

Het juiste moment om over te stappen

Heb je een contract voor bepaalde tijd lopen? Dan is het vaak lastig om over te stappen. Wanneer je dit voor het einde van het contract wil doen dan betaal je soms een forse boete (opzegvergoeding). Toch kan overstappen in sommige gevallen wel verstandig zijn, vooral wanneer de besparing in een kwartaal groter is dan de boete die je moet betalen.

Kijk altijd wat de opzegvergoeding is. Dit verschilt per energieleverancier. Wanneer je contract nog minder dan anderhalf jaar loopt dan betaal je ongeveer € 50. Loopt het contract nog tussen de anderhalf en twee jaar dat betaal je € 75. Bij een looptijd van 2-2,5 jaar betaal je € 100 en hierboven € 125.

Sommige energieleveranciers betalen voor jou de opzegboete. Zo betaalt Eneco maximaal € 250 per nieuwe klant. Dit geldt uiteraard alleen wanneer je van een andere energieleverancier naar Eneco gaat.

Let op want de opzegboete is vanaf 2023 veranderd. Je betaalt dan meer dan bovenstaande, maar soms helemaal niks. Dat hangt van de resterende looptijd van het contract af, en hoeveel de energieleverancier misloopt.

Kan de duurste energieleverancier goedkoper worden?

Ja, wat op dit moment de duurste energieleverancier is kan in de toekomst juist in de middenklasse vallen. De duurste zal bijna nooit de goedkoopste worden, of het moet wel heel gek lopen. Maar het is zeker mogelijk dat de duurste aanbieder zijn tarieven in de toekomst verlaagt terwijl goedkopere aanbieders ze juist verhogen.

Schuiven naar boven