Aantal zonnepanelen dat je voor een wasmachine nodig hebt

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Jarenlang was de wasmachine de grootste energieverbruiker in een huishouden. Tegenwoordig zijn dit de warmtepomp, airconditioning of elektrische verwarming. Streef je naar een energieneutraal huishouden? Dan is het belangrijk om van elk apparaat het energieverbruik te berekenen, zodat je weet hoe groot de zonnepaneleninstallatie moet zijn. In dit artikel lees je hoeveel zonnepanelen je voor een wasmachine nodig hebt.

Zonnepanelen wekken niet altijd energie op

Zoals je weet wekken zonnepanelen met behulp van zonlicht energie op. Wanneer de zon niet schijnt wekken ze heel weinig tot geen energie op. Op een bewolkte dag een beetje, in de nacht helemaal niks.

Zonlicht is dus belangrijk voor het opwekken van energie in de vorm van stroom. De hoeveelheid stroom die je ontvangt is niet alleen afhankelijk van het weer maar ook van het aantal en type zonnepanelen.

Zo kan het dat je op een winterse dag 50 watt stroom in een uurtje opwekt, en op een zonnige dag in augustus juist 3000 watt. Dat is een fors verschil!

Zonnepanelen opbrengst versus wasmachine stroomverbruik

Zonnepanelen kunnen op een zonnige zomerdag je wasmachine van directe stroom voorzien. In de winter is dit niet mogelijk, zelfs niet wanneer je 24 zonnepanelen hebt liggen. De zon schijnt in de winter hier niet fel genoeg voor.

Met de salderingsregeling heb je hier niet veel last van. De stroom die je opwekt mag je één op één afstrepen tegen de stroom die je van de energieleverancier afneemt. Met het afbouwen van deze regeling is het belangrijk dat je zoveel mogelijk opgewekte energie zelf verbruikt. Terugleveren levert minder winst op.

Het is dus belangrijk om te bekijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om de wasmachine van voldoende stroom te voorzien.

Een wasmachine verbruikt ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Een standaard wasbeurt duurt tussen de 1 en 3 uur met een gemiddelde van anderhalf uur. Een enkel zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp wekt 0,3 kW per uur op. Maar dan wel onder optimale omstandigheden.

Zoveel zonnepanelen heb je voor je wasmachine nodig

Ga je uit van het beste scenario dus een zonnige zomerse dag, dan heb je 3 tot 4 zonnepanelen voor je wasmachine nodig. In de winter heb je er plots veel meer nodig: op zijn minst 30. Dit kan oplopen tot wel 50 zonnepanelen.

Eén zonnepaneel levert in de winter gemiddeld 4 kWh gedurende een hele maand op. Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld 10 zonnepanelen per woning. Dit betekent dat Nederlandse zonnepaneeleigenaren gemiddeld 40 kWh per maand in de winter opwekken.


Gebruik maken van een thuisbatterij

Je kunt de opgewekte energie opslaan en voor een later moment bewaren. In dit geval heb je een thuisbatterij nodig. Het probleem is dat je met de thuisbatterij niet kunt bepalen waar de stroom voor gebruikt wordt. Je kunt dus niet zeggen dat het alleen voor de wasmachine bedoeld is. Op het moment dat je stroom uit de thuisbatterij haalt gaat dit naar alle elektrische apparaten die op dat moment stroom vragen.

Een thuisbatterij werkt door overtollige zonnestroom op te slaan. Zodra je elektrische apparaten meer stroom vragen dan dat je opwekt, komt de thuisaccu in werking. Is de thuisaccu leeg dan wordt weer stroom van het energienet gehaald.

Een wasmachine op zonnepanelen

Steeds meer apparaten werken op rechtstreekse zonne-energie. Dit is niet nieuw, al ruim 20 jaar geleden had je de eerste rekenmachines met zonnecellen. Ook tuinverlichting en veel andere kleine apparaten laden overdag op zodat ze later bruikbaar zijn.

Het is mogelijk om je wasmachine op zonnepanelen te laten draaien. Dit doe je met behulp van een voorschakelapparaat. Zodra de zonnepanelen veel energie opwekken gaat de wasmachine aan. Hierbij is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de wasmachine gevuld is met was en dat je het juiste programma hebt ingesteld.

Een andere optie is de wasmachine rechtstreeks op de panelen aansluiten. Hierbij maak je gebruik van een PV-verdeler. Het is in dit geval slim om niet meer zonnepanelen te plaatsen die in totaal 3600watt op brengen. Bovendien moet je alleen de wasmachine met de kabel in de meterkast verbinden, geen andere apparaten. Doe je dit wel dan kunnen de stoppen eruit vliegen.

Zijn er ook wasmachines met hun eigen zonnepanelen? Nee die bestaan (nog) niet. Dit komt omdat wasmachines altijd binnenshuis of in de garage of schuur staan. Hier komt geen zonlicht bij zodat een wasmachine met zijn eigen zonnepanelen nutteloos is.

Schuiven naar boven