Zonneplan vs ANWB Energie | tarieven & vergelijking

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Zonneplan Energie en ANWB Energie zijn twee dynamische energiebedrijven. Bij deze energieleveranciers ontvang je stroom en gas tegen dynamische uurprijzen. Dit kan voordeliger zijn dan een vast contract, vooral wanneer je slim met energie omgaat. Op deze pagina vind je een vergelijking tussen Zonneplan en ANWB Energie.

Dynamisch energiecontract vergelijken

Steeds meer huishoudens stappen over naar een dynamisch energiecontract. Dit heeft vooral met de lagere tarieven te maken. ‘Normale’ energieleveranciers kopen energie op de markt in, iets dat ze voor de lange termijn doen. Wanneer de energiemarktprijzen dalen zit jij nog steeds aan een duur contract vast.

Met een dynamisch energiecontract beweeg je met de energiemarkt mee. Over het algemeen betaal je minder voor stroom en gas.

Er komen steeds meer aanbieders van dynamische energiecontracten bij. Dit is logisch want als er ergens veel vraag naar is stijgt het aantal aanbieders. Omdat Zonneplan en ANWB Energie beide met dynamische energiecontracten werken is het belangrijk om deze twee goed met elkaar te vergelijken.

Zonneplan versus ANWB Energie: betrouwbaarheid

Natuurlijk ga je voor de goedkoopste energieleverancier. Vergeet niet om ook naar betrouwbaarheid te kijken. Niets zo vervelend als een slechte bereikbaarheid wanneer je vragen over jouw contract of aansluiting hebt. Of een failliete energieleverancier waardoor je betaalde voorschotten kwijt bent.

Goed nieuws: Zonneplan én ANWB hebben een vergunning van de ACM om energie aan Nederlandse huishoudens te leveren. Zonneplan heeft deze vergunning sinds 2020. ANWB Energie staat sinds 2022 geregistreerd.

Deze energieleveranciers zijn goed bereikbaar wanneer je vragen hebt. Ook bij problemen word je redelijk snel geholpen. Een en ander hangt wel van de aard van het probleem af.

Voorschotten betalen

Dynamische energieleveranciers mogen, net als bij een vast energiecontract, om een maandelijks voorschot vragen. Bij ANWB Energie betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Dit kan tussentijds wel worden bijgesteld. Bijvoorbeeld bij stijgende marktprijzen.

Zonneplan factureert niet achteraf maar op basis van een dynamisch voorschot. Dit bedrag wordt berekend op basis van jouw verbruiksprofiel. Zo kan Zonneplan goed inschatten hoeveel je (naar verwachting) gaat verbruiken en dus moet betalen.

Vind je dat je te veel betaalt of wil je juist meer aan voorschot betalen? Je kunt dit handmatig aanpassen. Stel het voorschot nooit te laag in anders moet je bij de jaarrekening veel bijbetalen. Aan de andere kant moet je voorschot niet te hoog zijn. Mocht de energieleverancier failliet gaan (je weet maar nooit) dan ben je de betaalde voorschotten in veel gevallen kwijt.

ANWB Energie vs Zonneplan: wie is de goedkoopste?

Bij een dynamisch energiecontract lijkt het alsof je alleen voor de marktprijs betaalt. Veel dynamische energieleveranciers zeggen namelijk dat ze geen winst maken. Natuurlijk klopt dit niet: elk bedrijf maakt winst.

De prijs die je betaalt is gebaseerd op verschillende kosten. Allereerst de beursprijs oftewel de marktprijs. Hierbovenop rekent de leverancier een inkoopvergoeding. Dit doen zowel ANWB Energie als Zonneplan. Als laatste betaal je nog voor je maandabonnement. Dit is een klein bedrag per maand.

Laten we eens gaan kijken welke van deze twee goedkoper is. In de strijd Zonneplan vs ANWB Energie kijken we alleen naar de inkoopvergoeding en wat je voor het energiecontract betaalt. Op de beursprijs heeft niemand invloed.

Zonneplan

Inkoopvergoeding: 2 ct/kWh
Energiecontract: € 6,25 per maand


ANWB Energie

Inkoopvergoeding: 4,84 ct/kWh
Energiecontract: € 7 per maand


Bovenstaand overzicht gaat over de stroomprijzen. Voor gas gelden andere tarieven, die ook weer afhankelijk zijn van de beursprijs. De inkoopvergoeding over gas ligt vaak wat hoger, mede door een hogere belasting.

Neem je zowel stroom als gas af? Dan heb je twee energiecontracten. Bij ANWB Energie betaal je dus 2 × € 7 per maand voor het energiecontract. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Kijk je naar de vergelijking Zonneplan versus ANWB Energie dan is Zonneplan goed volbracht. Je betaalt hier een lagere inkoopvergoeding en ook het energiecontract is iets goedkoper.

Wat je voor het terugleveren van stroom ontvangt

Heb je zonnepanelen? Grote kans dat je in de zomermaanden veel stroom opgewekt zonder dat je dit direct verbruikt. Deze stroom wordt terug geleverd aan het energienetwerk. Tot het jaar 2030 kun je dit nog (gedeeltelijk) salderen. Wat je niet kan salderen, je niet gratis terug te leveren. De energieleverancier geeft jou hier een terugleververgoeding voor.

Bij een vast energiecontract ontvang je een vaste terugleververgoeding. Wanneer je een dynamisch contract bij Zonneplan of ANWB Energie afsluit, krijg je ook met een dynamische terugleververgoeding te maken. Hierdoor is vooraf niet te zeggen wat je voor teruggeleverde stroom ontvangt. Vaak is dit wel een stuk lager dan wanneer je een vast contract hebt.

Hoe kan dit? De meeste overtollige stroom lever je terug op momenten dat de beursprijzen laag zijn. Op een zomerse dag wordt er namelijk zoveel groene stroom opgewekt dat de beursprijs een fors dalen. Hierdoor krijg je ook minder voor teruggeleverde stroom. Bij een vast energiecontract hanteert de energieleverancier een vaste terugleververgoeding, ongeacht het moment waarop je teruglevert.

Zijn Zonneplan en ANWB Energie verstandig wanneer je zonnepanelen hebt?

Het is zeker niet fijn om een lagere terugleververgoeding te ontvangen dan mensen met een vast energiecontract. Toch kun je met Zonneplan of ANWB Energie goedkoper uit zijn.  Deze energieleveranciers leveren namelijk groene stroom uit zonne-energie en windenergie. Of een bewolkte dag doe jouw zonnepanelen niks maar krijg je goedkoperstroom uit windenergie. Dit levert je zeker voordeel op.

Wanneer je geen zonnepanelen hebt

Voor mensen zonder zonnepanelen zijn ANWB Energie en Zonneplan een goede keuze. Dit geldt zeker voor de mensen die overdag veel thuis zijn en hun energieverbruik op de beursprijs af kunnen stemmen. Je hebt geen zonnepanelen nodig om flink op je energierekening te besparen.

Waar consumenten van Zonneplan vinden

Laten we eerst eens kijken waar consumenten van Zonneplan zeggen. Zonneplan scoort op reviewwebsite Trustpilot 4,6 van 5 sterren (meer dan 900 reviews). Veel reviews gaan wel over de levering van zonnepanelen, dit is iets waar Zonneplan zich ook mee bezighoudt.

Beoordeling van ANWB Energie

De strijd Zonneplan versus ANWB Energie is een nek-aan-nekrace. Ook ANWB Energie scoort 4,6 uit 5 sterren. Meer dan 1800 reviews laten zien dat klanten tevreden zijn over de levering van dynamische stroom en gas. Transparantie over de kosten is een pluspunt, net als de goede bereikbaarheid.

Conclusie

Weet je niet voor welke van deze twee je moet kiezen? Zonneplan is met betrekking tot inkoopvergoeding en energiecontract iets goedkoper. ANWB Energie heeft gedurende een lange periode een goede naam opgebouwd.

Kies voor een dynamisch energiecontract om op de kosten te besparen. Wanneer je merkt dat energieprijzen stijgen en dit naar verwachting blijven doen, is het beter om snel een vast contract af te sluiten. Doe dit op tijd want anders loop je achter de feiten aan. Een vast contract afsluiten op het moment dat de energieprijzen hoog staan is altijd een slecht idee.

Het voordeel van Zonneplan en ANWB Energie is dat je de dynamische contracten dagelijks kunt opzeggen. Hiervoor betaal je geen extra kosten, iets dat bij het tussentijds opzeggen van een vast contract wel het geval is.

Schuiven naar boven