NextEnergy vs Frank Energie: tijdig overstappen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Je krijgt te maken met verschillende aanbieders. NextEnergy is een volwaardige energieleverancier die sinds 2022 hier een vergunning voor heeft. Frank Energie doet dit ook sinds 2022. In de vergelijking NextEnergy vs Frank Energie kijken we naar zaken als prijs, klantenservice en betrouwbaarheid.

direct vergelijken


Belangrijke informatie over NextEnergy

Met het groeiend aantal energieleveranciers is het altijd de vraag of ze betrouwbaar zijn. Wie of wat is NextEnergy? Dit bedrijf droeg tot februari 2023 de naam EnergyNext B.V. De naamswijziging heeft niets veranderd aan de onderneming.

In 2022 heeft de ACM aan NextEnergy een vergunning verleend voor de levering van stroom en gas aan kleinverbruikers.

NextEnergy werkt met dynamische stroom en gas. Dit betekent dat je de actuele beursprijs betaalt. In 2003 waren dynamische energiecontracten bijna de helft goedkoper dan variabele contracten.

Hallo Frank Energie!

Met een variabel energiecontracten ben je gevoelig voor prijsverhogingen. Daarom zijn dynamische energiecontracten zo populair. Ook Frank Energie biedt dynamische stroom en gas aan kleinverbruikers. In het eerste kwartaal van 2023 was Frank Energie marktleider op het gebied van dynamische energiecontracten.

Met betrekking tot slimme energie en slimme diensten zijn deze twee energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken.

De goedkoopste van deze twee

NextEnergy vs Frank Energie: welke van deze twee is de goedkoopste? Hoewel prijs een grote rol speelt is dit niet het enige waar je naar moet kijken. Betrouwbaarheid en klantenservice zijn net zo belangrijk. Toch beginnen we met de prijs want voor veel huishoudens is dit doorslaggevend.

In 2024 keken we naar de kosten die NextEnergy en Frank Energie in rekening brengen. Een dynamisch energiecontract bestaat altijd uit drie verschillende kosten:

  • De beursprijs of marktprijs
  • De inkoopprijs
  • Het energiecontract

De beursprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Op momenten dat het aanbod energie zeer hoog is, zoals op een zonnige of juist een winderige dag, daalt de prijs. Deze daalt nóg meer als weinig huishoudens om stroom vragen. De beursprijs stijgt wanneer er weinig energie wordt opgewekt en de vraag hoog is.

Zowel NextEnergy als Frank Energie hebben geen invloed op de beursprijs. Aan de hand hiervan kun je dan ook geen vergelijking maken. Het echte prijsverschil zit hem in de inkoopprijs en waar je maandelijks voor het energiecontract betaalt.

De vergelijking die wij maakten

We keken dus naar de inkoopvergoeding en de kosten voor het energiecontract. De inkoop van hoe is een bedrag dat bovenop de beursprijs komt. Hoewel veel energieleveranciers zeggen dat ze geen winst (willen) maken, gebeurt dit wel degelijk aan de hand van de inkoopvergoeding. De één maakt meer winst dan de ander, maar dit is niet iets waar huishoudens naar kijken. Die zijn vooral geïnteresseerd in de eindprijzen die ze betalen. Bekijk hieronder de vergelijking frank Energie versus NextEnergy.

NextEnergy

Inkoopvergoeding: 2 ct/kWh
Energiecontract: € 5 per maand


Frank Energie

Inkoopvergoeding: 2,54 ct/kWh
Energiecontract: € 7 per maand


Frank Energie is duurder dan NextEnergy. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit een momentopname is. Energieleveranciers kunnen hun inkoopvergoedingen en vaste kosten verlagen of juist verhogen.

Daarnaast betaal je altijd energiebelasting. Hoeveel je aan energiebelasting betaald is afhankelijk van je verbruik. Daarom wordt het vaak achteraf verrekend, zowel een gedeelte ook al in je maandelijks voorschot kan zitten.

Voorschotten betalen bij NextEnergy versus Frank Energie

Bij deze twee energieleveranciers betaal je een maandelijks voorschot. Het voorschot is gebaseerd op je verbruiksprofiel. Wanneer je net overstapt heb je nog geen verbruiksprofiel en moet de leverancier een inschatting maken. Je kunt aan de hand van je vorige energiecontract doorgeven wat je verwacht te gaan gebruiken.

Na de eerste maand mag je het voorschot aanpassen. Je kunt het verlagen wanneer je denkt dat je teveel betaalt. Een verlaging van het voorschot is niet altijd verstandig. Wat doe je wanneer de energieprijzen tussendoor stijgen? Mogelijk moet je bij de jaarafrekening flink bijbetalen.

Je hebt ook de mogelijkheid om je voorschot te verhogen. Veel mensen doen dit om niks bij te hoeven betalen en een beetje besparen. Je moet een energieleverancier nooit als spaarrekening zien. Wanneer de energieleverancier failliet gaat ben je de betaalde voorschotten kwijt en moet je alsnog de eindrekening betalen.

Reviews NextEnergy en frank Energie

We kijken ook altijd naar reviews van klanten. Hiervoor maken we gebruik van het beoordelingsplatform Trustpilot.

  • NextEnergy is beoordeeld met 4,3/5, uit meer dan 700 reviews
  • Frank Energie is beoordeeld met 3,2/5, uit meer dan 650 reviews

Beide energieleveranciers hebben nog niet zoveel reviews ontvangen (in vergelijking met bijvoorbeeld Essent of ANWB Energie). We houden de reviews, zowel positieve als negatieve, goed in de gaten.

Een van de grootste klachten bij frank Energie is de borg die ze vragen. Op zich is dit geen vreemd verschijnsel, de energieleverancier doet het omdat veel mensen hun energierekening niet (kunnen) betalen. Bij een negatieve credit check vraagt Frank Energie om een waarborg. Deze ontvang je terug wanneer de rekeningen zijn voldaan.

Ook NextEnergy kwam om een waarborgsom vragen. Dit geeft ze vertrouwen dat de energierekening betaald wordt. Waarborgsommen zijn gebruikelijk wanneer leveranciers zien dat je ergens een betalingsachterstand hebt of hebt gehad. Wil je geen waarborgsom betalen? Het staat je vrij om voor een andere energieleverancier te kiezen. Alleen loop je kans dat deze óók om een waarborgsom vraagt.

Is NextEnergy of Frank Energie beter?

Bij de vergelijking frank Energie versus NextEnergy let je op verschillende zaken. Natuurlijk is de prijs heel belangrijk, je wil zo goedkoop mogelijk uit zijn. Kijk niet naar de beursprijs of marktprijs maar naar de inkoopvergoeding en wat je maandelijks voor het energiecontract betaalt.

Hoe staat het ervoor als je zonnepanelen hebt? Deze twee aanbieders werken met dynamische energiecontracten. Dit betekent dat ook de terugleververgoeding dynamisch is. Wanneer je op zonnige dagen teruglevert (wat bijna altijd zo is) doe je dit tegen een lage beursprijs. Dit betekent dat je ook een lage vergoeding ontvangt.

Mensen met zonnepanelen zijn vaak beter af met een vast energiecontract. Alleen wordt het steeds lastiger om ergens een vast contract af te sluiten: energieleveranciers zitten niet op nieuwe klanten met zonnepanelen te wachten. Bovendien kan een vast energiecontract uiteindelijk duurder zijn.

NextEnergy is wat goedkoper en ontvangt meer positieve reviews op Trustpilot. Toch is het goed om ook Frank Energie een kans te geven. Houd in ieder geval de actuele prijzen in de gaten want die kunnen snel wisselen.

Schuiven naar boven