Je staat in de kou met je nieuwe airco

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Geen warmtepomp maar een airco om je woning te verwarmen: steeds meer mensen kiezen hiervoor. Maar de realiteit is heel anders. Een airconditioner kan één of twee ruimtes verwarmen. Wil je alles van warmte voorzien, dan heb je meer capaciteit nodig. In de vorm van een warmtepomp of meerdere multisplit-airco’s.

Airco als hoofdverwarming

Toegeven, een airconditioner is een geweldige oplossing om je huis lekker koel te houden. De moderne apparaten kunnen ook verwarmen. Dat doen ze redelijk effectief. Binnen enkele minuten voelt je kamer net zo warm als een luxe sauna. Dat krijg je met centrale verwarming niet voor elkaar.

Je kunt een airco heel goed als hoofdverwarming gebruiken. Maar niet zoals de meeste mensen denken: een enkele unit voor je hele woning. Dat ga je niet redden.

In de kou met je nieuwe airco en dit is waarom

Een airconditioner van 5kW kan tot 180 m³ verwarmen. Mits de ruimte goed geïsoleerd is, anders moet je aan ongeveer de helft denken. Met 8kW zit je op 250 tot 280 m³. Om hier een beeld bij te schetsen: een woonkamer van 8 × 4 m heeft een gemiddelde inhoud van 80 m³. Je komt met een unit met een grote capaciteit dus redelijk ver.

Wanneer je denkt dat een enkele unit genoeg is voor het verwarmen van de hele ruimte, dan heb je het goed mis. Oftewel: je staat in de kou met je nieuwe airco. Want hij doet niet wat je ervan verwacht had.

Met veel capaciteit kun je de kamer en de keuken verwarmen. Misschien ook nog de gang erbij. Maar voor de bovenverdieping heb je toch extra airco’s nodig. En dan wordt het ineens een heel ander verhaal.

Voor de slaapkamers allemaal aparte airco’s

Het probleem met slaapkamers is dat ze allemaal een andere indeling hebben, en een eigen toegangsdeur. Meestal staat deze deur dicht. Dan is het niet zo handig om een centrale binnenunit op de overloop te plaatsen.

Daarom heeft elke slaapkamer zijn eigen airco nodig. Dit kan een monoblok zijn, waarbij alle onderdelen in het apparaat zitten. Nog beter is de binnenunit met afzonderlijke buitenunit.

Voor de slaapkamers is het goed mogelijk om voor een multisplit airco te kiezen. Met één buitenunit verwarmen je twee of meer slaapkamers tegelijk. Zoiets kan ook nadelen hebben. Wanneer de buitenunit ermee ophoudt, voelt elke slaapkamer ijskoud aan.


Airconditioner in je badkamer? Ook slim

De badkamer is waarschijnlijk de meest vochtige ruimte in huis. Waterdamp slaat makkelijk tegen het plafond, de wanden en het sanitair. Omdat veel badkamers slecht geventileerd worden, leidt dit tot vochtproblemen. Je kent het wel: zwarte schimmelplekken op plafonds, wanden en voegen.

Een goede ventilatie is belangrijk. Maar je wil ook niet op een kille badkamer terechtkomen. Dan is een airconditioner in de badkamer een goed idee. Deze mini warmtepomp verwarmt in slechts enkele minuten je badkamer tot de gewenste temperatuur. Nog beter: het kan ook ontvochtigen. Dit is iets dat je in de badkamer zeker nodig hebt.

Goede alternatieven als badkamerverwarming zijn infrarood en elektrische vloerverwarming.

Koelen en verwarmen met airco: kan dat wel?

Eigenlijk is het bijzonder dat een apparaat zowel kan koelen als verwarmen. Het koelen gebeurt met behulp van een warmtewisselaar en een compressor. Een vloeibaar koudemiddel koelt aangezogen lucht af. Oftewel warme lucht wordt aangezogen, gekoeld en weer terug gegeven.

Bij het verwarmen gebeurt dit andersom. Het buitendeel van de installatie onttrekt warmte aan de buitenlucht. Dit kan zelfs bij zeer lage buitentemperaturen. De warme lucht wordt via het binnendeel aan de ruimte afgegeven. Deze zorgt voor verspreiding van de warme lucht.

Verwarmen met airco is goedkoper dan gas

Heb je een cv-ketel met radiatoren? Een cv-installatie was decennialang heel normaal. Door de stijgende gasprijzen zijn veel mensen op zoek naar een goed alternatief. Je huis verwarmen met airco is altijd goedkoper.

Hoeveel je bespaart hangt van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de COP-waarde, dit staat voor het rendement. Veel moderne airco’s hebben een COP van 4 en soms wel 6. Bij een COP van 4 stop je er voor één euro energie in, en je krijgt voor vier euro aan warmte terug. De COP-waarde van een cv-ketel ligt altijd rond de 1, bij oude modellen op 0,9.

Meer luxe met een warmtepomp

Een warmtepomp sluit je aan op het bestaande afgiftesysteem. Warm water stroomt door de leidingen en komt bij de radiator of de buizen van de vloerverwarming terecht. Je centrale verwarming blijft werken zoals je gewend bent.

Toch heeft een warmtepomp ook wat nadelen. Hij is ontzettend duur in aanschaf, hoewel je hier een subsidie voor kunt krijgen. Een ander nadeel is dat je woning goed geïsoleerd moet zijn. Bij slechte isolatie moet de warmtepomp te hard werken. Dit kost veel energie.

Ook zijn er wel wat problemen rondom warmtepompen. Ze werken effectief met lage temperatuurverwarming. Maar wanneer je woning niet goed is geïsoleerd, krijg je het niet warm in huis. Met een airco lukt dit wel, zelfs met slechte isolatie. Al verbruik je met slechte isolatie altijd meer energie.

Schuiven naar boven