Budget Energie vs Live Energy: welke wordt het?

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Twee energieleveranciers die eruit springen zijn Budget Energie en Live Energy. Beide zijn relatief jonge en innovatieve bedrijven die zich richten op duurzaamheid en klanttevredenheid. Wat zijn de verschillen tussen deze twee energieleveranciers, en welke past het beste bij jouw situatie en wensen? We vergelijken Budget Energie vs Live Energy op basis van verschillende criteria.


Over Budget Energie

Budget Energie is opgericht in 2011 en is onderdeel van de Nuts Groep, een van de grootste energieleveranciers van Nederland. Het biedt groene stroom en gas aan tegen scherpe tarieven, zonder poespas of verborgen kosten.

Het bedrijf heeft als missie om energie zo simpel en voordelig mogelijk te maken voor de consument. Budget Energie heeft meer dan 700.000 klanten en scoort hoog op klanttevredenheid en service. Het bedrijf heeft ook verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Gaslicht.com Award 2020 en de Opiness Beste Service Award 2020.

Over Live Energy

Live Energy is een nieuwe speler op de energiemarkt, die in 2020 is gelanceerd door de oprichters van Vandebron. Live Energy wil de energietransitie versnellen door klanten direct te verbinden met lokale duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, windmolens en biogasinstallaties.

Deze energieleverancier geeft klanten inzicht in hun energieverbruik en -opwekking en laat ze zelf kiezen van welke bron ze energie willen afnemen.

Tarieven Budget Energie vs Live Energy

Volgens ons onderzoek betaal je bij Budget Energie voor een gemiddeld verbruik € 18 per jaar minder, of € 1,50 per maand. Dat is niet veel, maar wel in het voordeel van Budget Energie. Als je meer of minder verbruikt, of een ander contract kiest, is het verschil groter of kleiner. Het is daarom verstandig om zelf een persoonlijke berekening te maken op basis van je eigen situatie.

Terugleververgoeding van Budget Energie en Live Energy

Als je zelf energie opwekt kun je dit terugleveren aan het net en daarvoor een vergoeding krijgen van je energieleverancier. Dit heet de terugleververgoeding.

Bij Budget Energie krijg je voor elke kWh die je teruglevert dezelfde prijs als je betaalt voor de stroom die je afneemt. Dit heet salderen en dit is wettelijk verplicht tot een bepaalde grens. Als je meer teruglevert dan je afneemt krijg je een lagere vergoeding van € 0,07 per kWh. Dit is het gemiddelde tarief in de markt.

Bij Live Energy krijg je ook voor elke kWh die je teruglevert dezelfde prijs als je betaalt voor de stroom die je afneemt, tot de salderingsgrens. Daarna krijg je een hogere vergoeding van € 0,10 per kWh. Dit is een van de hoogste tarieven in de markt, en een extra voordeel voor klanten die zelf energie opwekken.

Stroom en gas afnemen

Wil je groene stroom en/of gas of maakt het je niet uit? En waar komt die groene stroom en/of gas dan vandaan? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen als je Budget Energie vs Live Energy vergelijkt.

Bij Budget Energie krijg je 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. De groene stroom wordt voornamelijk opgewekt uit windenergie uit Nederland en Europa. Het gas wordt gecompenseerd door het planten van bomen en het ondersteunen van duurzame projecten.

Bij Live Energy krijg je ook 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. De groene stroom wordt direct geleverd vanuit lokale duurzame bronnen zoals zonnepanelen, windmolens en biogasinstallaties.

Het gas wordt ook gecompenseerd door het planten van bomen en het ondersteunen van duurzame projecten. Live Energy heeft nog geen groenlabel van de Consumentenbond maar wel een hoge score op de ranglijst van duurzame energieleveranciers van WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu.

Direct overstappen

Als je wilt overstappen van energieleverancier ontvang je vaak een welkomstbonus of een andere actie. Dit kan een flink bedrag schelen op je jaarlijkse energierekening. Wat zijn de welkomstbonussen van Budget Energie en Live Energy, en hoe kun je overstappen?

Bij Budget Energie krijg je een welkomstbonus van € 150 als je een contract afsluit voor 1 jaar, of € 200 als je een contract afsluit voor 3 jaar. Dit bedrag wordt verrekend met je jaarafrekening. Overstappen doe je via onze website. Budget Energie regelt de opzegging van je oude leverancier en je hebt 14 dagen bedenktijd.

Bij Live Energy krijg je geen welkomstbonus maar wel een andere actie. Als je nu overstapt, krijg je namelijk een gratis slimme thermostaat ter waarde van € 199. Deze thermostaat helpt je om je energieverbruik te optimaliseren en te besparen op je energiekosten. L

Nog over de klantenservice

Bij Budget Energie kun je bellen, mailen, chatten of een contactformulier invullen. De klantenservice is bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 20:00 uur, en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Budget Energie staat bekend om zijn vriendelijke en deskundige medewerkers die je snel helpen. Budget Energie heeft een gemiddelde beoordeling van 8,4 op Klantenvertellen.nl, en een 4,5 op 5 sterren op Trustpilot.

De klantenservice van Live Energy is bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Live Energy heeft ook een uitgebreide FAQ-pagina op zijn website, waar je veel antwoorden vindt op je vragen. Live Energy heeft nog niet veel reviews op Klantenvertellen.nl of Trustpilot, maar de reviews die er zijn, zijn overwegend positief. Het heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 op Klantenvertellen.nl, en een 4,3 op 5 sterren op Trustpilot.

Dit is de algemene indruk

Tot slot willen een algemene indruk geven van Budget Energie versus Live Energy.

Budget Energie is een goede keuze als je op zoek bent naar een voordelige en betrouwbare energieleverancier, die je groene stroom en gas levert zonder gedoe. Het heeft scherpe tarieven, een hoge klanttevredenheid en een aantrekkelijke welkomstbonus.

Live Energy is een innovatieve en duurzame energieleverancier, die je direct verbindt met lokale groene energiebronnen. Live Energy geeft je meer inzicht en controle over je energieverbruik en -opwekking, en laat je zelf je energiemix bepalen.

Budget Energie versus Live Energy: conclusie

  • Budget Energie is iets goedkoper dan Live Energy, maar het verschil is klein.
  • Live Energy heeft een hogere terugleververgoeding dan Budget Energie, wat gunstig is als je zelf energie opwekt.
  • Beide leveranciers bieden groene stroom en gas aan, maar Live Energy doet dat direct vanuit lokale bronnen, terwijl Budget Energie dat vooral doet vanuit windenergie uit Nederland en Europa.
  • Beide leveranciers hebben een goede klantenservice, maar Budget Energie is langer en vaker bereikbaar dan Live Energy.
Schuiven naar boven