Een koude kamer en de deur is dicht, hoe kan dat?

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Je sluit netjes de deuren in huis. Misschien omdat je het vroeger zo geleerd hebt of omdat je weet dat je hiermee stookkosten bespaart. Het gekke is dat de kamer koud aan kan voelen terwijl de deur dicht is. Je comfort gaat omlaag en je energierekening omhoog.

De werking van een verwarmingssysteem

Bij traditionele radiatoren zou een kamer niet snel koud aanvoelen wanneer de deur dicht is. Het sluiten van de deur is zelfs belangrijk om de warmte binnen te houden. Voel je toch wou dan is dit vaak afkomstig van tocht via ramen of kozijnen.

Gebruik je een airconditioner om de ruimte te verwarmen, heb je vloerverwarming of maak je gebruik van een warmtepomp zonder traditionele radiatoren? Dan komt een koude kamer met de deur dicht veel vaker voor. Om de oorzaak hiervan te achterhalen moet je begrijpen hoe een verwarmingssysteem werkt.

Vloerverwarming en koud in huis

Vloerverwarming is zeer effectief en het is ongeveer 30% goedkoper dan traditionele verwarming (cv-ketel met radiatoren). Helaas heeft vloerverwarming ook veel tijd nodig om op te warmen. Er moet immers veel warm water door het systeem dat onder de hele vloer loopt.

Er kan ook lucht en de hoofdleidingen zetten op te weinig waterdruk van de warmtebron. Als gevolg hiervan wordt de vloerverwarming niet of nauwelijks warm.

koude kamer en de deur is dicht wanneer je met airco verwarmt

Steeds meer mensen stappen over op verwarmen middels een airconditioner. Vroeger werd het voornamelijk als bijverwarming gezien. Tegenwoordig is het een krachtige hoofdverwarming, vooral wanneer je de nieuwste airco’s ziet.

In combinatie met zonnepanelen is verwarmen met een airco veel goedkoper dan verwarmen met de gasgestookte cv-ketel. Het wordt heel snel behaaglijk warm.

Door de deur van de kamer dicht te houden ontsnapt er geen warmte en komt er geen koude lucht binnen. Toch kan de kamer koud aanvoelen, zelfs wanneer de airco op een hoge temperatuur staat ingesteld.

Een airco zuigt lucht via retouropeningen in het systeem. Deze lucht wordt verwarmd en vervolgens via de toevoerkanalen naar de woning terug gestuurd.

Bij het sluiten van de deur bouw je druk op. Hierdoor vindt de lucht de weg van de minste weerstand en verlaat via muren en ramen het huis. Omdat de airco lucht blijft aanzuigen moet de lucht in de kamer vervangen worden. De lucht wordt vervolgens via ventilatie-openingen en rookkanalen aangezogen, iets dat voor koude tocht zorgt.

Ventileren is de oplossing van dit probleem. Hoe gek het ook klinkt, zet af en toe een deur open zodat er verse lucht de kamer in komt. Of zet even gedurende een kwartiertje het raam open.

Eenvoudige oplossing: een opening aan de onderkant van deuren

In de winter plaatsen veel mensen een tochtstrip aan de onderkant van hun binnendeuren. Dit is fijn om een koude luchtstroom te voorkomen. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat er geen verse lucht de kamer in kan. Daarom is het belangrijk om minimaal 1 cm aan de onderkant van de deuren open te laten.

Ventilatie ook in de woonkamer, slaapkamer of andere ruimte

Veel mensen zijn op hun privacy gesteld en willen de deur dicht houden. Bovendien is het niet altijd handig om deuren open te laten staan, vooral niet wanneer je een bepaalde ruimte niet wil verwarmen. Door de bouw en indeling van de woning kan het openlaten van de deur ook voor een luchtstroom zorgen. Denk maar eens aan de buitendeur, de hal en de woonkamer.

Laat in dit geval deuren gesloten. Zorg dat je de ventilatieroosters die in veel woningen standaard aanwezig zijn, niet afdekt. Een andere optie is een raam met ventilatierooster.

Het probleem komt vaak op slaapkamers voor

Een koude slaapkamer en de deur is dicht? Dit komt meer voor dan je denkt. Zoiets heeft te maken met het blokkeren van de luchtstroom waardoor er druk ontstaat. Vooral bij een centraal luchtsysteem wordt het vaker gezien, zoals een luchtverwarmingsinstallatie.

Een andere oorzaak is dat warme lucht niet in een gesloten kamer kan komen. Wanneer je bijvoorbeeld de benedenruimte verwarmt stijgt de warme lucht op. Normaal gesproken komt een deel van deze warme lucht op de slaapkamers terecht. Maar niet wanneer deuren hermetisch zijn afgesloten.

Ook nu weer is het belangrijk om een kleine opening aan de onderkant van de deuren te realiseren. Haal eventueel een drempel weg of kort de deur een klein beetje in. Dit doe je simpelweg door een stukje af te zagen of af te vijlen.

De kamer blijft koud, ondanks aanpassingen

Merk je dat bovenstaande tips niet helpen? Dan heb je misschien last van overmatige tocht in huis. Dit ontstaat doordat de ventilatie in huis niet op orde is. Denk bijvoorbeeld aan een kier in de gevel maar ook koude plafonds, muren en vloeren.

Probeer de oorzaak van het probleem te achterhalen en los dit zo snel mogelijk op. Een koude kamer zorgt er namelijk voor dat je het verwarmingssysteem op een hogere temperatuur instelt. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Schuiven naar boven