4 zonnepanelen bijplaatsen: kosten en opbrengst

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Energiekosten rijzen de pan uit. Logisch dat je wil besparen waar het kan. Zonnepanelen zijn een slimme investering. Maar wat als je al een set hebt liggen? Precies, je breidt uit! Vier extra zonnepanelen bijplaatsen maakt een verschil op je energierekening. Maar wat kost dat nou en wat levert het op?

Kosten 4 zonnepanelen bijplaatsen

Je hebt verschillende merken en typen zonnepanelen. Je ziet steeds vaker Chinese zonnepanelen op de Europese markt verschijnen. Ze zijn een stuk goedkoper maar hebben soms ook een lager rendement. Het is dus goed opletten met wat je koopt.

Het bijplaatsen van 4 zonnepanelen kost gemiddeld tussen de € 2400 en € 2800. Dit is inclusief de panelen zelf, de installatie en de omvormer. Die laatste heb je nodig om de opgewekte stroom om te zetten.

De totaalprijs is afhankelijk van het vermogen van de panelen. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de prijs per paneel. Het is dus goed om vooraf uit te rekenen wat je aan extra vermogen nodig hebt.

De opbrengst van vier zonnepanelen

Heeft het ook zin om 4 zonnepanelen bij te plaatsen? Je doet het vooral om energiekosten te besparen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook beter voor het milieu.

Met een set van vier zonnepanelen met je gemiddeld genoeg energie op om € 400 tot € 500 per jaar te besparen. Dit is gebaseerd op een kilowattuurprijs van € 0,35. Daarnaast is rekening gehouden met een gunstige ligging van de panelen. In het slechtste geval bespaar je veel minder, dit heeft met de ligging van je dak en de hoeveelheid zonlicht te maken.

4 zonnepanelen bijplaatsen: is het de investering waard?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de vijf jaar. Ook wanneer je ervoor kiest om vier zonnepanelen bij te plaatsen. De terugverdientijd is afhankelijk van je energieverbruik en de energieprijzen. Wanneer de energieprijzen hoger staan dan daalt de terugverdientijd. Maar wanneer energie goedkoop is dan duurt het langer voordat je de investering terugverdient.

Na de terugverdientijd begint de leukste periode. Elke opgewekte kWh is pure winst. Met de stijgende energieprijzen is dit dus een slimme investering die alleen maar meer waard wordt.


Uitbreiden of bijplaatsen: wat is het verschil?

Als je meer stroom wilt opwekken heb je twee keuzes. De eerste is je huidige zonnepanelensysteem uitbreiden. Dit houdt in dat je extra zonnepanelen op je huidige systeem aansluit. Hierbij komt geen nieuwe omvormer.

Zonnepanelen bijplaatsen houdt in dat je een apart systeem met een eigen omvormer installeert. Dit functioneert volledig los van het eerste systeem. Je hebt dus twee verschillende keuzes. Het is belangrijk om hier goed over na te denken.

Kosten voor een omvormer

Bij het bijplaatsen van zonnepanelen moet je een omvormer kiezen. Die heb je namelijk nodig om de opgewekte stroom in bruikbare stroom om te zetten. De kosten voor een omvormer variëren. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de € 600 en € 700. Natuurlijk brengt dit extra kosten met zich mee. Daarom is het goed om prijzen voor zonnepanelen inclusief omvormer met elkaar te vergelijken.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Naast de omvormer zijn er andere dingen die de prijs van het bijplaatsen van zonnepanelen beïnvloeden. Wat is de leeftijd van je huidige installatie? Misschien is het tijd om deze volledig te vervangen. Ook de capaciteit van je meterkast speelt een belangrijke rol.

Mogelijk moet je ook een melding doen bij de netbeheerder. Je gaat immers meer energie opwekken.

Kijk gelijk even of je recht hebt op premies of een verlaagd btw-tarief bij het bijplaatsen van zonnepanelen. Hiermee bespaar je op de kosten.

4 zonnepanelen bijplaatsen: waar moet ik rekening mee houden?

Voordat je besluit om zonnepanelen bij te plaatsen is het goed om over een aantal zaken goed na te denken. Bijvoorbeeld de omvormer: is je huidige omvormer geschikt voor het nieuwe vermogen? Of moet er een nieuwe komen? Of je een omvormer nodig hebt hangt ervan af of je voor uitbreiden of bijplaatsen kiest.

De leeftijd van de zonnepaneleninstallatie is ook wel een dingetje. Oudere panelen zijn minder efficiënt. Misschien is het beter om oude zonnepanelen gelijk te vervangen. Zo kies je voor een geheel nieuwe installatie met het maximale rendement.

Let goed op de meterkast. Er moet genoeg capaciteit zijn voor het plaatsen van extra panelen. Eventueel moet er een aanpassing in de meterkast gedaan worden.

Soms is een keuring na het bijplaatsen vereist. Dit is niet voor iedereen het geval. Vraag dit eventueel bij de zonnepanelenverkoper over de installateur na. Die kunnen je hier meer over vertellen.

Een besparing op de energiekosten

Voor veel mensen is het bijplaatsen van vier zonnepanelen een goede investering. Houd wel rekening met de toekomst. Misschien heb je nu nog pubers in huis die veel energie verbruiken. Vliegen ze straks uit dan gaat je energieverbruik fors omlaag. Je krijgt dan een teveel aan opgewekte stroom die je aan het net teruglevert. Nu is dit nog interessant maar in de toekomst kan het dat je voor het terugleveren moet betalen.

Bereid je dus goed voor en maak een weloverwogen beslissing. Vergeet niet om offertes te vergelijken zodat je een hoop geld bespaart.

Schuiven naar boven