Douchen zonder gas met deze handige tips

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Omdat gas zo duur is probeer je alles te doen om hierop te besparen. Wanneer je driemaal per week onder de douche gaat dan bespaar je met douchen zonder gas 31 kuub per jaar, per persoon. Voor een gezin van vier personen kan die besparing oplopen tot meer dan € 200 per jaar.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om zo goedkoop mogelijk en gasloos te douchen.

De solar buitendouche

De makkelijkste manier om gas en energie te besparen is gebruik maken van een solar buitendouche. Een soort zonnepaneel vangt warmte op en brengt dit over naar een watertank. In de zomermaanden kan de watertemperatuur tot wel 60° C worden verwarmd. In het voorjaar en najaar zal dit minder zijn en duurt het opwarmen ook wat langer.

In de winterperiode is een solar buitendouche matig effectief. Het opwarmen van het water duurt vrij lang en de kans op afkoeling is groter. Maar dit wil niet zeggen dat je helemaal geen warm water kunt verkrijgen.

Een solar buitendouche is ideaal voor gebruik naast het zwembad, op de camping of wanneer je tegen de allerlaagste kosten wil douchen. Je moet dan wel in de tuin douchen, want in de badkamer werkt hij niet (daar schijnt geen zon).

De buitendouche is verkrijgbaar voor ongeveer € 159. Voor die prijs is het een goede aanschaf want je verdient hem binnen anderhalf jaar volledig terug.

Installeer een zonneboiler

Wil je altijd douchen zonder gas, dan zou je aan een zonneboiler kunnen denken. Dit is een systeem dat uit een zonnecollector bestaat, en een voorraadvat. De zonnecollector bevat een vloeistof die onder invloed van zon warm wordt. De verwarmde vloeistof gaat naar het voorraadvat en warmt hier het water op.

De watertemperatuur in het voorraadvat bedraagt ongeveer 60 °C. Meestal heb je een watertemperatuur van 40 °C nodig. Hierdoor wordt het water uit het vat of de boiler vermengd met koud water. Dit betekent dat er dus meer warm water beschikbaar is dan de capaciteit van de boiler heeft.

Het is soms lastig om in te schatten hoe groot het voorraadvat moet zijn. Een goede vuistregel is om de inhoud van de zonneboiler te berekenen door het aantal personen x 50 l. Voor een huishouden van vier personen zou er dus een voorraadvat van 200 liter moeten komen.

Wat kost een zonneboiler en wat levert het op?

Het voordeel van een zonneboiler is dat je niet afhankelijk bent van gas. Ten eerste bespaart dit op de gasprijs, maar het doet ook minder pijn wanneer de gasprijs in de toekomst stijgt. Wanneer je de woning middels zonnepanelen of een warmtepomp verwarmt dan ben je nog minder van gas afhankelijk. In sommige gevallen kan je de woning van het gas af laten sluiten.

De aanschaf van een zonneboiler is niet zo duur als van zonnepanelen. Er zit wel een verschil tussen deze twee: de zonneboiler zorgt voor warm water en zonnepanelen wekken stroom op. Een zonneboiler kost gemiddeld € 3300 tot € 3500, inclusief zonnecollector en installatie.

Van de overheid kun je een gedeelte van het aankoopbedrag terugkrijgen. Op de eindstreep zou je dan nog tussen de € 1800 en € 2100 betalen. Bekijk vooraf of je voor de subsidieregeling in aanmerking komt.

Water op andere manieren verwarmen

In de zomerperiode is het niet moeilijk om water te verwarmen. Je maakt gebruik van het beste dat de natuur ons te bieden heeft: warmte van de zon. Koop een paar zwarte waterzakken en leg die in de zon. Na enkele uren is het water in de zak verwarmt, geschikt om mee te douchen.

Needventure verkoopt speciale campingdouchezakken in verschillende kleuren. We adviseren om de zwarte zak te nemen en deze in de zon te hangen. Op die manier verwarmt het water zich veel beter. De zak is voorzien van een ingebouwde thermostaat waardoor je in één oogopslag ziet of het water de juiste temperatuur heeft.

Verkrijgbaar voor ongeveer € 28. Dat is geen geld voor een warme douche in de zomermaanden, en misschien ook wel in het voorjaar of het najaar.

Het water elektrisch verwarmen

Als laatste kun je douchewater ook elektrisch verwarmen. Je maakt hierbij gebruik van een elektrische boiler. Dit betekent elektriciteitsverbruik, en dat is voornamelijk interessant wanneer je ook zonnepanelen hebt. Een elektrische boiler van 100 l, van het merk Bosch, kost ongeveer € 300. Je hebt ook de AEG keukenboiler, die kost ongeveer € 139.

Kijk vooraf welke boiler je nodig hebt. Het maakt verschil of hij in de keuken nodig is, of om te douchen. In de badkamer gebruik je vaak meer water dan tijdens de afwas. Aangezien we het hier over douchen zonder gas hebben, heb je voor een gezin van 4-5 personen in elektrische boiler met een inhoud van 100 l nodig.

Schuiven naar boven