Energie vergelijken met zonnepanelen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

De energiemarkt is niet meer wat het geweest is. Energietarieven zijn nog nooit zo hoog geweest (zelfs na de recentste daling). Daar komt nog bij dat er veel nieuwe wetten en regels op het gebied van energie zijn. Je denkt met zonnepanelen een hoop geld te besparen. Bovendien is dit beter voor het milieu. Maar eigenlijk krijg je met allerlei regeltjes te maken. Energie vergelijken met zonnepanelen? Deze gids helpt je bij het maken van de beste keuzes.

De impact van de energiemarkt

De energiemarkt kent nieuwe uitdagingen. Er komen steeds meer zonnepanelen in Nederland bij. Dit betekent een overbelasting van het energienet. Als gevolg hiervan passen energieleveranciers hun strategieën aan. Dit heeft voor jou als zonnepanelen eigenaar gevolgen.

Je krijgt bijvoorbeeld te maken met extra heffingen. Zoiets raakt je in je portemonnee. Helaas kan de overheid er niks aan doen dat energieleveranciers heffingen aan zonnepaneeleigenaren vragen.

Toch is het niet zo dat elke energieleverancier de zonnepaneeleigenaar benadeelt. Wanneer je goed energie vergelijkt vind je een leverancier die voor jou het goedkoopste is.

Kies de juiste energieleverancier: het meerjarig contract

Energie vergelijken met zonnepanelen? Sommige leveranciers bieden meerjarige contracten. Hierbij ga je voor prijszekerheid. Gedurende 1 tot 5 jaar weet je exact wat je betaalt. Als de energieprijzen op de markt stijgen dan betaal je nooit meer dan in je contract staat.

Aan de andere kant kan een vast contract ook nadelig zijn. Wanneer de energietarieven fors dalen dan betaal je nog steeds de hogere prijs die in je contract staat. Je moet dus zelf inschatten of een meerjarig contract een goede keuze is.

Bij een meerjarig contract krijg je een vaste vergoeding voor het terugleveren van stroom. Het probleem is dat zonnepaneeleigenaren veel moeilijker een vast contract af kunnen sluiten. Dit komt omdat het terug leveren van energie extra kosten voor de energieleverancier met zich meebrengt. Eigenlijk zitten ze niet op klanten met zonnepanelen te wachten.

Voor extra kosten voor het terug leveren van stroom

Sommige energieleveranciers gaan zo ver dat ze extra kosten in rekening brengen voor het terug leveren van stroom. Je dacht met je zonnepanelen goed bezig te zijn. Zelfs wanneer je meer energie opwekt, want dit kun je toch terug leveren zodat anderen hier gebruik van kunnen maken?

Helaas denken veel energieleveranciers hier anders over. Wanneer je energie teruglevert belast je het net teveel. Voorheen brachten energieleveranciers deze extra kosten bij iedereen in rekening. Dus ook bij mensen zonder zonnepanelen.

Nu steeds meer mensen zonnepanelen aanschaffen worden de kosten aan zonnepaneel eigenaren doorberekend. Kijk dus even of de energieleverancier van jouw keuze extra kosten in rekening brengt. En ook hoeveel dit is.

Bereken je energiebehoefte en de opwekking

De juiste energieleverancier vinden is tegenwoordig ontzettend belangrijk. Vooral wanneer je zonnepanelen hebt. Reken daarom uit hoeveel energie je verbruikt en opwekt. Dit is vooral belangrijk om een energiecontract te vinden die bij jouw situatie past.

Bekijk je eerdere energierekeningen. Breng je energiegebruik goed in kaart. Heb je nog maar net zonnepanelen? Maak een inschatting van de hoeveelheid energie die je opwekt. Verdeel dit als volgt:

  • De opgewekte energie die je direct verbruikt (met name overdag wanneer je thuis bent en apparaten aanzet)
  • De opgewekte energie die je teruglevert

Het is belangrijk om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie direct te verbruiken. Of koop een batterij waarin je de energie op kunt slaan. Houd er wel rekening mee dat een batterij altijd een beperking heeft. Het kan maar een maximale hoeveelheid energie opslaan.

Maak ook een inschatting van de opbrengst van je zonnepanelen. Aan de hand van deze berekeningen weet je hoeveel je jaarlijks opwekt, zelf verbruikt en teruglevert. Dit is belangrijke informatie bij energie vergelijken met zonnepanelen.

Let op de kleine lettertjes

Energiecontracten kunnen soms verrassingen bevatten. Bijvoorbeeld dat je extra moet betalen bij het terug leveren van energie. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Lees daarom de kleine lettertjes in het energiecontract. Let hierbij op de terugleververgoeding en de salderen. Maar ook eventuele extra kosten voor zonnepaneleneigenaren.

Laat je goed informeren, hiermee voorkom je onverwachte kosten.  Het laatste wat je wil is een energierekening waar je ontzettend van schrikt.

Hoe weet ik welke energieleverancier bij mij past?

Met zonnepanelen is het helemaal niet gek om energie te vergelijken. Zelfs niet wanneer je nog midden in een vast contract zit. Door twee keer per jaar energie te vergelijken krijg je meer inzicht in de energietarieven. Maar ook wat de voorwaarden zijn voor het terugleveren van energie.

Durf informatie bij verschillende energieleveranciers aan te vragen. Maak bijvoorbeeld een proefberekening. Of vraag meer informatie bij verschillende leveranciers aan. Ze helpen je graag verder.

Een energiecontract afsluiten (en opzeggen)

Heb je een keuze gemaakt? Wanneer je een energiecontract afsluit heb je een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn mag je gewoon het energiecontract weer opzeggen.

Dus wanneer je uiteindelijk ergens een betere aanbieding vindt: ga hiervoor. Maar regel dit wel op tijd. Wanneer de 14 dagen bedenktijd is verstreken zit je aan het contract vast. Tenzij het een dynamisch contract betreft, dit kun je vaak dagelijks opzeggen.

Schuiven naar boven