Energie vergelijken met warmtepomp

Bijgewerkt: 10 maart 2024

In 2022/2023 waren de energieprijzen torenhoog. Gelukkig is dit wat gedaald maar het is nooit meer op het oude niveau gekomen. Daarom is het belangrijker dan ooit om slimme keuzes te maken. Ook met het oog op duurzaamheid. Een van die keuzes is overstappen op een warmtepomp. Misschien wil of moet je een andere energieleverancier kiezen. Energie vergelijken met een warmtepomp is niet zo eenvoudig als gedacht.

Waarom energie vergelijken?

De energiemarkt is volop in beweging. De energieprijzen wisselen snel. Ook de voorwaarden veranderen continu. Daarnaast krijg je te maken met nieuwe contracten. Bent door energie te vergelijken vind je de energieleverancier met de laagste tarieven.

Dit hoeft niet alleen om stroom te gaan, misschien neem je ook gas af. Want ondanks een warmtepomp kan hier nog steeds behoefte aan zijn. Gebruik je helemaal geen gas meer? Bij alle energieleveranciers kun je ook alleen stroom afnemen.

De rol van warmtepompen

De energietransitie, je hebt er vast wel van gehoord. Het is de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. Oftewel energie uit hernieuwbare bronnen (zonne-energie, windenergie et cetera).

Warmtepompen spelen een grote rol in de energietransitie. Ze zijn een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Heb je al een warmtepomp of ben je van plan om er een aan te schaffen? Hieronder vind je meer informatie over de werking en het energieverbruik van een warmtepomp. We zullen het kort houden.

Energieverbruik warmtepomp (echt in het kort)

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een traditioneel verwarmingssysteem. Het haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt gebruikt om warm water te creëren en om je huis te verwarmen.

CV-ketels werken op gas, een warmtepomp op elektriciteit. Bij energie vergelijken met warmtepomp is het belangrijk om het energieverbruik te kennen.

Warmtepompen zijn best energiezuinig. Ze halen warmte uit natuurlijke bronnen. Ze gebruiken alleen elektriciteit om deze warmte te verplaatsen. Hierdoor heb je op de lange termijn lagere energiekosten.

Een gemiddeld huishouden verbruikt 2800 kWh aan stroom. Met een volledig elektrische warmtepomp komt daar ongeveer 3200 kWh bij. Voor het stroomverbruik van een warmtepomp van 3000 kWh betaal je ongeveer € 1260 per jaar (bij een energietarief van € 0,39 per kWh).

Energie vergelijken met een warmtepomp

Bij het vergelijken van energie met een warmtepomp houd je met een aantal factoren rekening. Niet alleen de kosten van de warmtepomp zelf maar ook de besparingen op je energierekening.

Aanschaf van een warmtepomp kost je tussen de € 6500 en € 20.000. Dit geld wil je zo snel mogelijk terugverdienen. Daarom is het goed om energie te vergelijken. Hoe goedkoper de energieleverancier, hoe korter de terugverdientijd.


Rekening houden met een aantal belangrijke zaken

Heb je een warmtepomp? Dan weet je dat je meer energie verbruikt. Heb je zonnepanelen of een windmolen dan bespaar je hiermee op je energierekening. Maar er zijn altijd momenten dat je nauwelijks energie opwekt maar dit toch nodig hebt. Deze energie ontvang je van je energieleverancier. Dat brengt natuurlijk kosten met zich mee.

Daarom is het belangrijk om naar de prijs te kijken. De prijs van energie varieert tussen leveranciers. Je hebt dure en goedkope aanbieders. Vergelijk de prijzen om de beste deal te vinden.

Duurzaamheid: ook iets om op te letten

Je schaft een warmtepomp aan omdat dit beter voor het milieu is. Misschien doe je het ook om energiekosten te besparen of gewoon omdat het moet. Woningen moeten namelijk in 2050 allemaal gasloos zijn.

Sommige energieleveranciers bieden groene energie aan. Deze energie is afkomstig uit zonnepanelen of windmolens. Ben je milieubewust? Kies dan voor een groene energieleverancier.

Kijk wel goed waar de groene energie vandaan komt. Dit kan uit Nederland of België zijn, maar soms wordt deze energie ergens anders ingekocht. Daarnaast heb je grijze energie die middels certificaten groen wordt gemaakt. Dit is niet helemaal eerlijk want feitelijk betaal je voor groene energie die gewoon hartstikke grijs is.

Elke energieleverancier is verplicht om op de website te tonen waar energie vandaan komt. Kijk hier dus goed naar. Natuurlijk vraagt dit wat extra uitzoekwerk maar je weet dan zeker dat je die groene energie geleverd krijgt. Daar is het je tenslotte om te doen.

De kwaliteit van de klantenservice

Stel dat de jaarrekening niet klopt. Of de app van de energieleverancier werkt niet. Misschien wil je een overstap regelen of ben je benieuwd naar kortingen. Dan is het wel zo handig dat de klantenservice goed bereikbaar is.

Veel mensen letten bij energie vergelijken met een warmtepomp helemaal niet op de klantenservice. Terwijl dit zeker een belangrijk aspect is. Niet zo vervelend als je geen antwoord krijgen op je vragen, of bij klachten niet geholpen worden.

Hoe weet je nu wat een goede klantenservice is? Vaak kom je hierachter door reviews op websites zoals Trustpilot te lezen. Houd er wel rekening mee dat mensen liever klagen dan dat ze een positievere review achterlaten. Laat je dus zeker niet door veel negatievere reviews afschrikken. Lees een beetje tussen de regels door.

Het helpt ook om zelf contact met de klantenservice op te nemen. Hoe snel wordt geholpen en is dit naar tevredenheid? Hier haal je al een hoop informatie uit.

Belangrijk om te weten

Of je nu wil overstappen of tevreden bent met je huidige energieleverancier: energie vergelijken is altijd een goed idee. Doe dit minimaal twee keer per jaar. Denk hierbij niet alleen aan de kosten van de warmtepomp zelf maar ook de besparingen die een nieuw energiecontract je oplevert.

Schuiven naar boven