Zo vaak laat je de split airco bijvullen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Een airco is de stille held van de hete zomer en de klamme kamer. Je kunt tegenwoordig niet zonder. Met goed onderhoud blijft je energierekening laag. Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is het bijvullen van de koelvloeistof. Hoe vaak moet je een split airco bijvullen? Ontdek hoe je deze in topconditie houdt.

Uitleg over de split airco

Het is belangrijk om te weten of je een split airco hebt. Deze bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte is een binnenunit. Deze blaast de koele lucht of juist de warme lucht naar binnen. De buitenunit voert de warmte of de lucht af. Samen vormen ze een efficiënt systeem die je leefruimte aangenaam maken.

Een verrijdbare airconditioner is geen split airco. Heb je een buitenunit waarop twee of meerdere binnen units zijn aangesloten? Dit noem je een multi split airco. Ook deze moet je regelmatig bijvullen.

Waarom bijvullen zo belangrijk is

Koelvloeistof is het magische goedje dat je airco koud houdt. Na verloop van tijd vermindert de koelvloeistof. Dit is volkomen normaal. Zonder voldoende koelvloeistof werkt je airco minder efficiënt. Dit leidt tot hogere energiekosten en een minder koele of warme ruimte.

Het is dus belangrijk dat je hier regelmatig aandacht aan besteedt. Gelukkig hoef je dit niet dagelijks of wekelijks te doen. Dat zou het gebruik van een airco een stuk minder leuk maken.

Hoe vaak split airco bijvullen?

Dan nu de grote vraag: hoe vaak moet je een split airco bijvullen? Het is aan te raden om dit eens in de twee jaar te doen. Houd er wel rekening mee dat je het bijvullen tegenwoordig niet meer zelf mag uitvoeren. Hiervoor heb je een expert nodig.

Regelmatig bijvullen is belangrijker dan je denkt. Het zorgt ervoor dat je systeem efficiënt blijft werken. Bovendien voorkomt dit op de lange termijn grote problemen. Bespaar dus niet op het bijvullen van de split airco.

Kosten van bijvullen

Waarschijnlijk ben je benieuwd wat het kost om de split airco bij te laten vullen. De kosten variëren, afhankelijk van de expert of installateur die je inschakelt. Gemiddeld betaal je tussen de € 60 en € 90 voor een bijvulbeurt. Dit is zonder extra onderhoudswerkzaamheden.

Bij het laten installeren van een split airco kun je vaak een onderhoudscontract afsluiten. Hiervoor betaal je tussen de € 100 en € 150 per jaar. In dit geval is de split airco bijvullen vaak gratis. Vraag wel even naar de voorwaarden van het onderhoudscontract. Misschien moet je voor bijvullen toch extra betalen.


Zelf de split airco bijvullen

Heb je een oude split airco? Dan kun je deze vaak zelf bijvullen. Wel moet je op zoek naar een leverancier van de juiste koelvloeistof. Dit kan best lastig zijn omdat oude koelvloeistoffen verboden zijn geworden.

Bij een nieuwere split airco moet je het bijvullen aan een gecertificeerd professioneel overlaten. Dit heeft met strenge milieuwetgeving te maken. Het bijvullen van je airco is dus geen doe-het-zelfklus. De professional zorgt dat het bijvullen veilig en correct gebeurt. Mocht er iets misgaan dan kun je op deze professional terugvallen.

Andere onderhoudstips

Een split airco bijvullen is niet het enige dat je regelmatig moet doen. Er zijn meer dingen om je airco in topvorm te houden.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om de filters regelmatig te reinigen. Hoe vaak dit moet is weer afhankelijk van het gebruik van de airco en de mate van luchtverontreiniging. Rook je binnenshuis, heb je vogels of merk je dat er veel stof in je woning ronddwarrelt? Dan moet je de filters misschien wekelijks schoonmaken, vooral wanneer de airco dagelijks aanstaat.

In alle andere gevallen is het aan te raden om maandelijks even de filters te checken. Wanneer je de airco een tijdje niet gebruikt dan hoeft het natuurlijk niet. Maar maak de filters wel schoon voordat je de airco na een lange periode weer in gebruik neemt.

Een vrije luchtstroom

Ook is het belangrijk dat de luchtstroom rond de binnenunit en de buitenunitvrij is. Alleen dan kunnen de units effectief werken. Hang of leg dus niks over de binnenunit of buitenunit. Uitgezonderd een speciale hoes voor de buitenunit, dat kan wel.

Het lijkt zo onschuldig: een handdoek op de binnenunits leggen. Of misschien een ander voorwerp. En dat beeldje op de unit staat toch ook leuk? Niet doen! Hierdoor kan de lucht niet vrij stromen. De binnenunit is geen tafeltje, kastje of plankje waar je iets op neerzet of neerlegt.

Jaarlijks een onderhoudscheck

Heb je voldoende kennis van splitairco’s? Dan kun je jaarlijks onderhoud uitvoeren. Wanneer de techniek je teveel les kun je beter een expert inschakelen. Vraag elk jaar een professional om een onderhoudscheck uit te voeren. Vraag vooraf naar de kosten.

Heb je een onderhoudscontract afgesloten dan zit het jaarlijks onderhoud in je contract inbegrepen. Je hoeft hier niet extra voor te betalen, tenzij er materialen nodig zijn.

Koelvloeistof voor de airco kopen

Zelf de aircovloeistof bijvullen? Eigenlijk is dit bij wet verboden, toch doen veel mensen dit zelf. Er zijn verschillende webshops waar je koelvloeistof koopt. Let hierbij altijd goed op het type koelvloeistof. Verkeerde koelvloeistof bijvullen zorgt dat de airco niet effectief werkt of zelfs kapotgaat. Bovendien kan dit zeer schadelijk voor je gezondheid en het milieu zijn.

Houd er rekening mee dat koelmiddel zeer brandbaar is. Omdat koelmiddel in een gesloten systeem in de airco zit kan dit geen kwaad. Maar bij het bijvullen kan een hoop misgaan. Wees hier dus ontzettend voorzichtig mee. Voor de zekerheid schakel je een gecertificeerd professional in.

Schuiven naar boven