Energie vergelijken zonder borg

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Je staat op het punt om een nieuw energiecontract af te sluiten. Natuurlijk wil je hierbij de beste deal scoren. Het laatste waar je op zit te wachten is die vervelende borg. Je bent niet de enige! Energie vergelijken zonder borg is de nieuwe norm. Leer hoe je dit op een slimme manier aanpakt.

Waarom borgvrij?

Borg betalen is zó 2023. Energieleveranciers deden dit omdat veel mensen hun energierekening niet meer konden betalen. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die hier moeite mee hebben. Misschien behoor jij hier ook toe. Dat kan een reden zijn waarom de energieleverancier een borgsom vraagt.

Helaas is die borg ook een extra drempel. Gelukkig zijn er genoeg opties om energie te vergelijken zonder borg. Dit betekent direct overstappen zonder extra kosten. Ideaal als je net op jezelf gaat wonen, verhuist of slim wil wisselen naar een goedkopere energieleverancier.

De energiemarkt in 2024 en verder

De energiemarkt is flink veranderd. Er zijn een hoop nieuwe spelers bijgekomen. Deze bieden scherpe tarieven en borgvrije contracten aan. Kijk eens op onze homepage: hier vergelijk je direct energie. Je vindt energieleveranciers die geen borg vragen. Bovendien zie je direct wat je per maand betaalt.

Jouw verbruik, jouw keuze

De een verbruikt jaarlijks flink wat energie, de ander gaat hier zuinig mee om. Tot welke groep behoor jij? Je verbruik is leidend bij het kiezen van een energiecontract.  Het gaat niet alleen om je jaarlijks verbruik maar ook op welke momenten je stroom of gas nodig hebt.

Tegenwoordig bieden veel energieleveranciers dynamische contracten aan. Dit betekent dat je variabele prijzen betaalt. Die prijzen kunnen per dag of zelfs per uur wisselen. Op momenten dat er veel stroom wordt opgewekt betaal je het minst. Het kan zelfs dat je op deze momenten de stroom gratis krijgt!

Wil je energie vergelijken zonder borg? Vaak kan dit wanneer je een dynamisch energiecontract afsluit. Dit hangt wel weer van de energieleverancier af. En hoe goed (of slecht) je in het verleden je energierekeningen betaald hebt.

Tips voor het vergelijken

Het is heel verleidelijk om alleen naar de prijs per kWh en m3 te kijken. Maar je moet vooral op de totale maandkosten letten. Je krijgt vaak met extra kosten te maken. Dat zijn in ieder geval belastingen: daar kan de energieleverancier niks aan veranderen. Overal betaal je net zoveel energiebelasting.

Wat wel verschil uitmaakt zijn de vaste maandelijkse kosten. Je betaalt namelijk voor het onderhoud van je contract. Bij de een kost dit € 2 per maand, bij de ander wel € 15 per maand. Op jaarbasis maakt dit best wel verschil.

Kijk ook naar speciale aanbiedingen en welkomstbonussen. Je moet natuurlijk niet voor de energieleverancier met de beste welkomstbonus gaan. Die leverancier kan toevallig wel de hoogste energietarieven hanteren! Goed opletten dus. Ook moet de welkomstbonus bij je passen. Sommige leveranciers geven je een gameconsole cadeau. Wanneer je helemaal niet van gamen houdt heb je hier weinig aan.


Check altijd de kleine lettertjes. Dit zijn de voorwaarden over de contractduur en de opzegtermijn. Je wil niet in een wurgcontract geduwd worden. Eventjes goed doorlezen dus. Het kost je enkele minuten extra maar bespaart achteraf een hoop ellende.

De toekomst is groen

Energie vergelijken zonder borg betalen? Gelukkig zijn hier voldoende mogelijkheden voor. Als je toch aan het vergelijken bent: duurzaamheid is belangrijker dan ooit. Kies je voor een energieleverancier, let dan op het duurzaamheidsbeleid.

Veel leveranciers bieden groene energie tegen concurrerende prijzen. Heel fijn want hiermee bespaar je op je energierekening. Bovendien draag je bij aan een betere wereld. Voelt goed toch?

Kan de energieleverancier borg eisen?

Helaas maar waar: een energieleverancier kan een borg eisen. Meestal doet de leverancier dit naar aanleiding van je betalingsgeschiedenis. Zo kan de leverancier je kredietwaardigheid checken. Bijvoorbeeld bij het BKR. Maar het kan ook dat de leverancier ziet dat je jouw energierekeningen niet netjes betaald hebt. Of in ieder geval niet op tijd.

Omdat energieleveranciers geen risico willen lopen, kunnen ze een borgsom eisen. Meestal bedraagt die borgsom enkele honderden euro’s. Je krijgt het bedrag aan het einde van je energiecontract terug. Mits je natuurlijk de energierekeningen hebt voldaan.

Kom je jouw betalingsverplichting niet na? Dan gebruikt de energieleverancier de borgsom om achterstallige betalingen te innen. Het kan dat je dan nog steeds openstaande rekeningen hebt. Hiervoor krijg je een herinnering, gevolgd door een aanmaning. Wanneer betaling uitblijft zal de energieleverancier een incassobureau inschakelen. De kosten hiervoor zijn voor jou.

Borgsom terugkrijgen

In de meeste gevallen krijg je de borgsom gewoon netjes terug (zie hierboven). Maar wat wanneer de borgsom niet wordt terugbetaald? Vraag eerst of je nog achterstallige rekeningen had. Is dit het geval dan is het logisch dat de borgsom hierop wordt ingehouden.

In alle andere gevallen is de energieleverancier verplicht om de borgsom volgens afspraak terug te betalen. De leverancier mag deze borgsom niet voor iets anders gebruiken. Kom je er niet met de energieleverancier uit? Neem contact op met een juridisch adviseur. Die kan je vaak op de juiste manier helpen.

Schuiven naar boven