Hoe moet ik energie vergelijken?

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Met energie vergelijken kun je flink wat euro’s besparen. Omdat de energiemarkt constant in beweging is moet je scherp blijven. Alleen dan scoor je de beste deals. Maar hoe moet je energie vergelijken? Deze gids leidt je door het proces heen.

De basis van energieprijzen begrijpen

Eerst moet je de basis snappen. Energieprijzen schommelen als een achtbaan. Door economische onzekerheid schieten de tarieven alle kanten op. Dit maakt niet alleen consumenten maar ook energieleveranciers onzeker. Zelfs zo onzeker dat er momenten waren dat je geen vast energiecontract af kon sluiten.

Je wil niet teveel voor energie betalen. Daarom is het verstandig om regelmatig de energietarieven te checken. Kijk bijvoorbeeld op onze homepage, daar maak je gratis een vergelijking. Je ziet direct hoeveel je bij welke energieleverancier betaalt.

Zo vaak moet je energie vergelijken

Het is aan te raden om minimaal twee keer per jaar energie te vergelijken. Ook wanneer je een vast contract hebt. Door energie te vergelijken weet je waar je mogelijk goedkoper uit bent. Mocht je contract binnenkort aflopen dan weet je precies waar je terecht kunt.

Houd er rekening mee dat een energieleverancier het ene moment de goedkoopste kan zijn, en het andere moment bijna de duurste. Dat is de reden waarom je regelmatig moet vergelijken.

Weet wat je verbruikt

Neem je laatste energierekening erbij. Niet wat je maandelijks aan voorschot betaalt maar je jaarrekening. Hoeveel gas en stroom verbruik je? Deze informatie is heel belangrijk om te bepalen welk contract je nodig hebt.

Misschien heb je zonnepanelen of, en dat zie je ook steeds vaker, een windmolen. Fijn dat je zelf energie opwekt. Hiermee bespaar je in ieder geval op de energierekening en je draagt je steentje aan een beter milieu bij.

Mogelijk wek je op bepaalde dagen zoveel energie op dat je dit zelf niet verbruikt. De overtollige energie wordt aan het netwerk teruggeleverd. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding. Helaas brengt dat terugleveren voor de energieleverancier extra kosten met zich mee. Die kosten worden mogelijk aan jou doorberekend. Kijk dus wat je jaarlijks verbruikt en teruglevert.

Kies je contracttype

Hoe moet ik energie vergelijken? Je bent al op de helft. Nu is het tijd om een contracttype te kiezen.

Vaste tarieven geven je zekerheid. Je weet gewoon wat je elke maand betaalt. Door je verbruik goed in de gaten te houden kun je jouw maandelijkse voorschot aanpassen. Maar het is niet zo dat de energieleverancier de tarieven gedurende je loopcontract verandert. Dat mag niet, ook niet wanneer de marktprijzen fors omhoogschieten. Jij blijft gewoon het afgesproken tarief betalen.

Variabele tarieven kunnen voordeliger uitpakken, vooral als de prijzen dalen. Maar dit is wel altijd een gok. Kijk daarom naar de historische energieprijzen. Houd de economie goed in de gaten want dit heeft grote invloed op de energietarieven.

Dan heb je nog dynamische tarieven. Dit is voor mensen die hun apparaten draaien wanneer de markt een overschot aan energie produceert. Juist op die momenten krijg je de energie tegen een zeer laag tarief en soms zelfs gratis. Er zijn al een aantal energieleveranciers die hun klanten belonen wanneer ze bij een overschot aan energie hun apparaten aanzetten. Oftewel: je wordt betaald voor je energieverbruik.


Vergelijk appels met appels

Niet alle energie is gelijk. Heb je behoefte aan groene stroom? Check hier de herkomst van. Veel groene stroom is afkomstig uit Nederland, van zonnepaneelparken of windmolens. Soms wordt groene energie in het buitenland aangekocht.

Dan heb je nog groene energie die eigenlijk helemaal niet groen is. De energieleverancier koopt grijze energie in en verduurzaam dit middels een certificaat.

Als laatste heb je grijze energie. Dit is energie die wordt opgewekt middels fossiele brandstoffen. Zoiets is slecht voor het milieu. Bovendien zijn fossiele brandstoffen niet oneindig beschikbaar. Er komt een moment dat we allemaal op groene energie over moeten stappen. Begin hier dus het liefst zo vroeg mogelijk mee.

Energie vergelijken: maak de switch

Heb je de beste deal gevonden? Dan is het tijd om over te stappen. Via onze website maak je gebruik van de overstapservice. Dit betekent dat je huidige energieleverancier wordt opgezegd door je nieuwe energieleverancier. Check wel even of dit mogelijk is.

Heb je nog een energiecontract lopen? Kijk dan of je nu al over kunt stappen. Bij een dynamisch energiecontract kan dit soms dagelijks. Bij een variabel energiecontract kan dit maandelijks. Heb je een vast contract? Dan moet je de looptijd nog even uitzitten. Zeg je eerder op dan betaal je een opzegboete.

Die opzegboete kan soms hoger uitvallen dan het voordeel dat je bij de nieuwe energieleverancier krijgt. Energie vergelijken gaat dus ook over je contract checken en bepalen wanneer je overstapt.

Spijt van je nieuwe energiecontract

Je sluit ergens een nieuw contract af. Achteraf ben je hier niet zo tevreden over. Misschien heb je ergens een veel betere deal gevonden. Is dit binnen 14 dagen nadat je het nieuwe contract hebt afgesloten? Geen probleem, je kunt het nieuwe contract gewoon opzeggen. Je hebt namelijk een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Zijn die 14 dagen verstreken dan zit je aan het contract vast. Kijk dan even naar de opzegvoorwaarden. Misschien is het toch mogelijk om per direct of heel snel op te zeggen.

Schuiven naar boven