Energierekening vergelijken: betaal je niet teveel?

Bijgewerkt: 1 december 2023

De één betaalt € 100 per maand, de ander zit aan € 500. Je energierekening vergelijken met anderen geeft een vertekend beeld. Hoe hoog je rekening is hangt namelijk van verschillende factoren af. Zoals je energieverbruik, hoe goed je woning geïsoleerd is, maar ook de huidige energietarieven. Toch is het goed om je energierekening met het gemiddelde te vergelijken.

Dit betalen Nederlanders

Een gemiddeld gezin verbruikt 2800 kWh stroom en 1200 m³ gas per jaar. Met een prijs van € 0,39 per kWh en een gasprijs van € 1,33 per kubieke meter, kom je uit op € 2688 per jaar. Hier komen nog vaste kosten bij, zoals leveringskosten.

Het gemiddeld maandbedrag ligt tussen de € 200 en € 250 per maand. Dit geldt voor alle huishoudens zonder zonnepanelen.

Ongeveer eenderde van je energierekening bestaat uit belastingen. Omdat de belastingdruk in Nederland erg hoog is, betaal je altijd meer dan in omringende landen.

Je energierekening vergelijken met de buurman

Het lijkt logisch om je energierekening met die van de buren te vergelijken. Jullie hebben immers een vergelijkbare woning. Maar je kunt dit niet één op één met elkaar vergelijken. Misschien bestaat jouw gezin uit meer of juist minder personen. Ben je op andere tijden thuis en ga je anders met energie om.

Je kunt alleen uitgaan van het gemiddelde verbruik (en de energiekosten) van een Nederlands gezin. Maar woon je in een appartement of juist in een villa, dan gaat die vergelijking niet op.

Energieprijzen vergelijken is de beste methode

Kijk niet naar de hoogte van de energierekening, of het maandelijkse voorschot, van een ander. Dit is een vergelijking waar je vrij weinig aan hebt. Iets dat helpt is energieprijzen op de markt vergelijken.

In Nederland heb je keuze uit tientallen energieleveranciers. Essent, Eneco en Vattenfall behoren tot de drie grootste. Maar er zijn ook veel kleinere en soms goedkopere aanbieders. Bijvoorbeeld ANWB Energie, Frank Energie of Energie Direct.

Het is niet zo dat energieleveranciers hun tarieven op het eind van het jaar aanpassen, zoals je van zorgverzekeraars gewend bent. Met een vast contract blijft jouw tarief gedurende de looptijd vaststaan. Bij een variabel contract kan de energieleverancier dit 2 tot 4 keer per jaar aanpassen. Met een dynamisch contract betaal je elke dag een andere prijs.

Je kunt dus op elk gewenst moment je energierekening vergelijken met de verschillende leveranciers.

Waar moet je allemaal op letten?

Natuurlijk kijk je naar de energieprijzen. Want dat vormt het grootste gedeelte van je energierekening. Let wel goed op de verschillende contracten. Op basis van welkomstbonussen is een 1-jarig contract vaak goedkoper dan een contract met een looptijd van drie jaar.

De tarieven van een driejarig contract zijn vaak lager. In een onzekere markt is het ook goed om de tarieven voor wat langer vast te zetten. Vooral wanneer je verwacht dat de tarieven gaan stijgen.

Wanneer je een welkomstbonus is krijgt, is een eenjarig contract weer voordeliger. Je ontvangt namelijk in drie jaar tijd drie welkomstkortingen. Met een driejarig contract is dit slechts eenmaal.

Helaas krijg je die welkomstbonus alleen wanneer je van energieleverancier overstapt. Je zal dus elk jaar een vergelijking moeten maken en naar een ander overstappen.

Zorg dat je die welkomstbonus krijgt

De welkomstbonus is er in verschillende soorten. Bij de één krijg je een fikse korting, bij de ander een cadeau. Die cadeaus variëren weer van een Nintendo Switch tot een cadeaubon voor Coolblue, Mediamarkt of Bol.com. Er zijn zelfs energieleveranciers die een televisie cadeau doen, maar dan alleen bij een driejarig contract.

Bekijk altijd de waarde van het cadeau – en ook of je er echt iets aan hebt. Een geldbedrag is een leuke korting op je energierekening. Maar wanneer je een Nintendo Switch krijgt en die belandt op zolder, dan is dit hartstikke zonde.

Zo werkt overstappen

Bij een variabel- of dynamisch contract kun je overstappen wanneer je dit wenst. Je hoeft je alleen maar ergens aan te melden, en de leverancier regelt de overstap. Heb je een vast contract? Wacht dan tot dit contract afloopt. Ongeveer een maand van tevoren kun je met de overstap beginnen.

Misschien zie je ergens zeer scherpe tarieven, en wil je halverwege je vast contract overstappen. Dat kan, maar je betaalt dan wel een opzegboete. Hoe langer de looptijd nog is, hoe hoger deze boete. Vergelijk de boete daarom met de besparing die je doet. Het moet natuurlijk wel lonen.

Ook doen: je energierekening vergelijken met vorig jaar

Heb je de jaarafrekening ontvangen? Vergelijk deze altijd met de voorgaande jaren. Ben je meer of minder energie gaan verbruiken? Zijn de tarieven gestegen of juist gedaald? Aan de hand hiervan maak je de juiste keuzes.

Eén van die keuzes is energie besparen. Dat doe je op verschillende manieren zoals:

  • De thermostaat een graadje lager zetten
  • De thermostaat op de nachtstand wanneer je van huis gaat
  • Je huis verwarmen middels een warmtepomp
  • Goede isolatie aanbrengen
  • Lampen uit doen in ruimtes die je niet gebruikt
  • Folie achter de radiatoren
  • Tussendeuren gesloten houden

Voorkom sluipverbruik en sluit apparaten op stekkerdozen met een schakelaar aan. Installeer ook een slimme thermostaat. Verder is het goed om minder warm water te verbruiken, bijvoorbeeld met een energiebesparende douchekop. En als laatste: neem wat vaker de fiets of de trein, in plaats van de auto. Dit is vooral beter voor het milieu.

Schuiven naar boven