Essent vs Eneco: aanbod en tarieven vergelijken

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Essent is met 3,5 miljoen klanten de grootste energieleverancier van Nederland. Eneco is de op twee na grootste. Het zijn twee betrouwbare leveranciers van stroom en gas. Twijfel je tussen deze twee? In de vergelijking Essent versus Eneco ontdek je de verschillen.

direct vergelijken


Achtergrond van deze energieleveranciers

Essent is de grootste van Nederland. Het levert niet alleen elektriciteit en gas aan particuliere huishoudens, maar ook aan zakelijke klanten. Het bedrijf is in 1999 opgericht. Van oorsprong was het een overheidsbedrijf. In het jaar 2009 werd het geprivatiseerd. Het maakt sinds 2020 onderdeel uit van het Duitse energieconcern E.ON.

Sinds juni 2004 heeft Essent een vergunning om aan Nederlandse klanten stroom en gas te leveren. Daarnaast was het tot 2007 eigenaar van Essent Kabel: (later @Home en nog later Ziggo).

Eneco is niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, België en Groot-Brittannië actief. Dit bedrijf werd in 1995 opgericht. Het heeft sinds november 2002 een vergunning van AFM voor het leveren van energie aan Nederlandse huishoudens en zakelijke klanten.

Essent vs Eneco: gas en stroom

Zowel Essent als Eneco leveren gas en stroom. Essent doet dit aan ruim 3,5 miljoen Nederlandse klanten. Eneco bedient een dikke 2,5 miljoen Nederlandse klanten. Ze behoren tot de grootste twee, gevolgd door Vattenfall (nummer drie).

Je bent nooit verplicht om gas én stroom bij één leverancier af te nemen. Dit kan ook bij twee verschillende leveranciers. Zo kun je Essent met ANWB energie combineren, of Eneco met Tibber. Vrijwel alle combinaties zijn mogelijk, mits de aanbieder ook het juiste levert.

Groene stroom en groen gas

Groene stroom is voor 100% opgewekt uit duurzame bronnen, zoals windmolens of zonnepanelen. Deze bronnen zijn onuitputtelijk. Bij het opwekken van groene stroom komt geen CO2 vrij. In 2023 is ongeveer 17% van de energie die we in Nederland verbruiken, afkomstig uit duurzame bronnen.

Klanten van Essent krijgen standaard 100% groene stroom geleverd. Ook bij Eneco is dit het geval: groene stroom dat is opgewekt in Nederlandse wind- en zonneparken. Maar let op, niet alles is groene stroom. Volgens het stroometiket van Essent (2022 – Essent Retail mix) wordt maximaal 14,7% van de stroom uit kolen opgewekt.

Door plaatselijke overbelasting op het stroomnet, heeft Eneco ervoor gekozen om op een Gronings windpark, op piekmomenten minder stroom op te wekken. Piekmomenten zijn namelijk een groot probleem.

De verschillende energiecontracten

Ga je voor zekerheid met een vast contract, of beweeg je liever met de markt mee? Bij Essent issues nog een vast of variabel contract. Het vast contract heeft een lengte van één of drie jaar, aan jou de keuze. Het is mogelijk dat Essent ook andere looptijden aanbiedt, dit is afhankelijk van het moment.

Eneco pakt het iets anders aan. Hier heb je de keuze uit een vast of dynamisch contract. Dit laatste is vooral interessant wanneer je op zonnige of winderige dagen veel energie verbruikt. Hieronder meer uitleg over de verschillende contracten.

Vast contract

Essent en Eneco werken met vaste contracten. Hierbij sluit je een contract voor een bepaalde periode af, tegen een vooraf gesteld tarief voor stroom en gas. Binnen de looptijd mag de energieleverancier het tarief niet aanpassen. Zodra je contract afloopt, neem je energie af tegen het dan geldende tarief.

Je bent er vrij in om een vast contract te verlengen. Maar alleen wanneer dit ook wordt aangeboden, en tegen looptijden die op dat moment mogelijk zijn.

Variabel contract

Een variabel contract houdt in dat de energietarieven voor korte tijd vaststaan. Meestal voor drie maanden. Maar dit kan ook korter zijn. Een variabel contract is op elk moment opzegbaar, je zit dus nergens aan vast. Hierdoor betaal je ook geen opzegboete, dit in tegenstelling tot het opzeggen van een vast contract.

Een variabel contract kun je omzetten naar een vast contract, indien dit ook wordt aangeboden.

Dynamisch contract

Het meest spannend is een dynamisch contract. Je betaalt de marktprijs van dat moment, iets dat per uur kan verschillen. Eneco biedt dynamische contracten aan. Zo’n contract is interessant wanneer je op zonnige dagen of als er veel wind staat, ook veel energie verbruikt. Want op piekmomenten is er een overschot aan duurzame stroom, waardoor dit goedkoper wordt aangeboden.

Belangrijk om te weten: op een windstille en sombere dag zijn de tarieven hoger. Dus vaak ook ‘s avonds en ‘s nachts. Kies voor een dynamisch contract wanneer je overdag energievretende apparaten aanzet.

Essent of Eneco, waar moet je voor kiezen?

Eerst moet je bekijken of je een vast, variabel of dynamisch contract wil. Een dynamisch contract is alleen bij Eneco mogelijk, niet bij Essent. Ga je voor een variabel contract dan kom je bij Essent uit. En een vast contract kan bij beide energieleveranciers.

Verder is het belangrijk om naar de prijs te kijken. Deze twee leveranciers zijn waar nu al dag dan kleine energieleveranciers. Maar de service is bij deze twee wel uitstekend.

Dit zeggen klanten over Essent en Eneco

Ondanks dat Essent de meeste klanten heeft, wordt het op Trustpilot (vaak onterecht) onder vuur genomen. Klanten hebben het over lange wachttijden bij de klantenservice, een slecht werkende app en opdringerige huis-aan-huis verkopers. Maar: mensen klagen graag. Essent werkt met transparante prijzen en levert aan particulieren en kleine bedrijven 100% groene stroom.

Opvallend is dat ook over Eneco hetzelfde wordt gezegd (op Trustpilot). Ook hier gaat het over lange wachttijden bij de klantenservice. Goed nieuws: net als Essent heeft ook Eneco klantgerichtheid en service hoog in het vaandel staan. Het is wel zo dat grote bedrijven vaak met meer drukte te maken krijgen, in combinatie met een tekort aan personeel. Dit verlengt de wachttijden bij de klantenservice zeker.

Trustpilot beoordelingen
Essent: 1,3 uit 5 (>800 reviews)
Eneco: 2,3 uit 5 (3700 reviews)

Prijzen vergelijken

In februari 2024 hebben we een prijsvergelijking tussen Essent en Eneco gemaakt. Essent is iets goedkoper in de levering van stroom, en veel goedkoper was in de levering van gas. Aan de andere kant is de teruglevering bij Eneco hoger. Dit laatste is interessant wanneer je zonnepanelen hebt en veel teruglevert.

Essent tarieven
Enkel tarief: € 0,265 per kWh
Gasprijs: € 1,22

Eneco tarieven (1 jaar vast)
Enkel tarief: € 0,289 per kWh
Gasprijs: € 1,205

Bovenstaande tarieven zijn inclusief 21% btw en energiebelasting. Het gaat om tarieven op basis van een nieuw contract. Deze tarieven gelden dus niet voor bestaande klanten.

Schuiven naar boven