Hoe kun je het beste je huis verwarmen?

Bijgewerkt: 11 november 2023

In de koude wintermaanden is het prettig dat de woning goed verwarmd wordt. Hoe kun je het beste je huis verwarmen? De meeste huishoudens doen dit middels een cv-ketel (centrale verwarming). Er zijn echter nog andere manieren om je huis duurzaam te verwarmen. Sommige methoden vragen om een investering maar leveren uiteindelijk veel op.

Waarom je de woning moet verwarmen

Een verwarmde woning voelt behaaglijk en comfortabel aan. Dit verhoogt het woongenot, dat is een feit. Maar wist je dat de woning verwarmen ook belangrijk is voor de levensduur? Wanneer je het huis niet goed verwarmt dan ontstaan er al snel vochtproblemen. Dit kan leiden tot flinke scheuren in muren en plafonds. Met de jaren gaat de kwaliteit van de constructie omlaag. Uiteindelijk kan de hele woning in verval raken.

Je moet de woning ook verwarmen om gezond te leven. Een lage temperatuur en vocht veroorzaakt schimmels in huis. Je kunt je voorstellen dat dit geen gezonde leefomgeving is. Bovendien kan kou en vocht ook schade aan je meubilair en apparaten aanrichten.

Hoe kun je het beste je huis verwarmen?

Nederland wil van het gas af. Dit is tegenstrijdig met Duitsland, waarbij steeds meer woningen juist op het gas worden aangesloten. Hoe dan ook, dat Nederland van het gas afgaat kun je niet tegenhouden. Dit betekent dat de standaard cv-ketel over enkele jaren verdwijnt.

Hoe kun je het beste je huis verwarmen? Hier zijn wel wat methoden voor. Hieronder vind je de meest voorkomende methoden inclusief de kosten.

Cv-ketel (centrale verwarming)

Heb je centrale verwarming in de woning, dan hangt in nagenoeg elke ruimte een radiator. De cv-ketel is op dit systeem aangesloten. Een cv-ketel werkt in veel gevallen op aardgas en minder vaak op stookolie. Middels een brander wordt het water in een gesloten systeem verwarmd. Dit water gaat door de leidingen en radiators. Op deze manier wordt de woning verwarmd.

Bestaat er zoiets als een gasloze cv ketel? Ja, die zijn er tegenwoordig. De nieuwe generatie cv-ketels zijn waterpomp ready. Ze werken als een normale cv-ketel maar zijn later aan te sluiten op een hybride warmtepomp. Hiermee bouw je de cv-ketel om naar een gasloze cv-ketel.

Een elektrische cv-ketel die volledig gasloos is, ook dat is een goed alternatief. Bedenk wel dat een elektrische cv-ketel alleen interessant is wanneer het om een goed geïsoleerde woning gaat. In combinatie met zonnepanelen is de elektrische ketel een aanrader.

Een zonneboiler

Heb je ook wel eens aan een zonneboiler gedacht? Deze werkt samen met een collector die je op het dak plaatst. De collector met daarin water en antivries wordt door de zon verwarmd. Deze warme vloeistof loopt naar de zonneboiler toe. Van hieruit wordt de warmte aan het water afgegeven. Zo ontvang je warm kraanwater.

Een zonneboiler is geschikt om warm te douchen of warm kraanwater te ontvangen. Niet voor het verwarmen van de woning, dit doe je via andere methoden.

Elektrische kachel

Hoe kun je het beste je huis verwarmen? Tegenwoordig is de elektrische kachel steeds meer in trek. De aanschafprijs is laag, het stroomverbruik kan wel hoog zijn. Daarom is een elektrische kachel alleen aan te raden wanneer je over zonnepanelen beschikt. Of wanneer het om kleine ruimtes gaat die je kortdurend wil verwarmen.

Infrarood stralingspanelen

Steeds meer woningen en bedrijven verwarmen middels infrarood straling. Dit zijn panelen die je aan het plafond hangt. Ze doen nog het meest aan een systeemplafond denken. Je kunt net zoveel panelen plaatsen als je wil. Het paneel straalt warmte naar beneden toe. Dit voelt behaaglijk aan, al helemaal wanneer je hieronder staat of zit.

Bedenk dat deze panelen je lichaam en materie verwarmt, zeker niet de lucht . Wanneer je de ruimte niet gebruikt heeft het ook geen zin om dit paneel aan te zetten. Tenzij je belangrijke apparatuur vorstvrij wil houden.

Stralingspanelen zijn redelijk duur in aanschaf. Voor een paneel van 60 X 60 cm (300 W) betaal je € 200. Een groter paneel met een hoger vermogen (1000 W) kost al snel € 400. Als bijverwarming is een infraroodpaneel ideaal. Gebruik je hem als hoofdverwarming, dan is dit minder effectief.

Warmtepomp

Veel huishoudens zullen vroeg of laat overstappen op een warmtepomp. Dit is namelijk een duurzame manier om het huis te verwarmen. Warme lucht wordt buitenshuis uit de grond of omgeving gehaald. Vervolgens wordt die warmte in de woning verspreid.

Voordelen van een warmtepomp is dat het energie bespaart. Het realiseert minder CO2 uitstoot en kan naast verwarmen ook de woning verkoelen. Bovendien verandert een warmtepomp het energielabel van de woning waardoor er waardevermeerdering optreedt. Nog een voordeel: met een warmtepomp realiseer je een constante temperatuur.

Natuurlijk heeft een warmtepomp ook wat nadelen. Alleen al de aanschaf, die komt op € 7000 tot wel € 12.000 uit. Daarnaast heeft een warmtepomp alleen zin wanneer de woning zeer goed geïsoleerd is. Bovendien produceert een warmtepomp veel geluid, iets waar de buren last van kunnen hebben. In de nieuwe wetgeving is geregeld dat warmtepomp en een bepaald maximum aan geluid mogen produceren.

Een goed alternatief is de hybride warmtepomp. Dit is een cv-ketel die ook werkt als warmtepomp, helemaal ideaal.

Een houtkachel

Hoe kun je het beste je huis verwarmen en ook voor gezelligheid zorgen? Dit doe je met een houtkachel. Lekker ouderwets, sfeervol en het verspreidt een heerlijke warmte. Hier heb je een open haard, tegelkachel of houtkachel voor nodig. Houd er wel rekening mee dat met een open haard veel warmte via de schoorsteen verloren gaat. Een tegelkachel werkt zeer effectief.

De woning verwarmen middels hout stoken is alleen geschikt voor de woonkamer of keuken. In de slaapkamer zul je niet zo snel een houtkachel plaatsen. Ook in de badkamer is dit erg onpraktisch.

Hoe kun je het beste je huis verwarmen: slotconclusie

Je hebt wat methoden kunnen zien om de woning te verwarmen. Wat is het beste? Zolang je nog niet verplicht van het gas af moet kun je het best bij die ouderwetse cv-ketel houden. Helaas zal vroeg of laat er iedereen aan moeten geloven. Voor veel woningeigenaren brengt dit kopzorgen met zich mee, want isolatie en aanschaf van een warmtepomp kost al snel tussen de € 25.000 en € 40.000. Hopelijk gaat de overheid dit grotendeels meefinancieren, maar die kans is klein.

Schuiven naar boven