Gids voor de beste bio ethanol haard

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Ben je al een tijd op zoek naar de beste bio ethanol haard? Dit is een sfeerhaard die ook warmte verspreidt. Je krijgt te maken met echte vlammen, wel zo gezellig. Wanneer je deze haard in huis hebt moet je bio ethanol kopen, dat is namelijk de brandstof. Ontdek alles over deze bijzondere sfeerhaard en welk model het beste is.

De werking van een bio ethanol haard

Je hebt de klassieke open haard (houtkachel), de elektrische sfeerhaard en de bio ethanol haard. Hoe een houtkachel werkt dat weet je wel: deze verbruikt hout als brandstof. De elektrische sfeerhaard werkt op stroom en is voorzien van led lampen. De vlammen die je bij een elektrische haard ziet zijn dus niet echt.

Een bio ethanol haard lijkt nog het meest op een houtkachel. Je creëert echte vlammen. Dit doe je alleen niet met hout maar met bio ethanol als brandstof. Dankzij deze brandstof wordt er geen roet of as uitgestoten. Hierdoor hoef je dus ook geen rookkanaal of schoorsteen aan te leggen.

Beste bio ethanol haard

Wat is de beste bio ethanol haard? Dat ontdek je in deze koopgids. Let op want tussendoor vind je veel tips en adviezen over het gebruik van dit soort haarden.

1. Een grote Bio-ethanol haard

De eerste die je absoluut eens moet bekijken is een mooie en grote bio-ethanolhaard. Deze sfeerhaard is geschikt voor ruimtes tot 80 m². Je kunt er dus de hele woonkamer mee verwarmen. Bovendien zorgt het ook nog eens voor extra licht en gezelligheid. Het gaat hier om een wandhaard die je aan de muur installeert. Ook kun je hem in een bestaande opening hangen.

Het moderne design past in vrijwel elk interieur. De totale lengte bedraagt rond de 50 cm. De brander is uitgerust met keramische wol. Dit betekent dat deze sfeerhaard zeer energiezuinig is. Voor dit model betaal je ongeveer € 200.

Hoe werkt een bio-ethanol haard?

Installatie van deze haard is vrij eenvoudig. Je hebt geen schoorsteen of rookkanaal nodig en ook geen stopcontact. Hierdoor kun je hem vrijwel overal bevestigen. Voor gebruik giet je wat bio ethanol in de brander. Vervolgens steek je dit met een aansteker aan. Er verschijnen al snel mooie vlammen.


Bio-ethanol haard warmte: is dit effectief?

Je kunt je afvragen hoe het met de bio- ethanol haard warmte zit. Geeft deze sfeerhaard ook echt warmte af? Hiervoor kijk je eerst naar de traditionele open haard. Deze produceert een warmteniveau, vergelijkbaar met 6-9 kilowatt. Een bio-ethanol sfeerhaard produceert een warmte van 2,5-4 kW. Dat is dus iets minder warmte maar nog steeds effectief.

2. Een compacte tafelhaard

Heb je geen plek vrij voor een vrijstaande sfeerhaard? Kun je er nergens een aan de wand hangen? Kies dan voor een tafelhaard. Leuk voor op de kast, op tafel maar ook voor buiten, bijvoorbeeld op de tuintafel. Je kunt er dus alle kanten mee op. Deze tafelhaard verwarmt ruimtes tot 25 m². Geschikt voor de meeste woonkamers maar ook wanneer je op de veranda, in de serre of onder de overkapping zit.

De meeste tafelhaarden zijn gemaakt van veilig hardglas en hebben een modern design. Voor een tafelhaard betaal je € 170 tot € 190. Je krijgt dan een model met een lengte van 35 tot 60 cm. Deze werkt uiteraard ook op bio ethanol.

Is bio-ethanol gevaarlijk?

Je hoort veel dingen over bio- ethanolhaarden. Zo heeft Hart van Nederland hier al eens aandacht aan besteed. Het is een feit: bio-ethanol is een brandbare vloeistof. Deze vloeistof zit in flessen. Wanneer je deze fles opent komt er altijd een gaswolk vrij. Nadeel van deze gaswolk is dat hij zeer brandbaar is. Wanneer er een vonkje bij komt dan ontstaat er een levensgevaarlijke steekvlam.

Het is daarom aan te raden om een bio ethanol sfeerhaard bij te vullen wanneer de vlam minimaal een uur geleden gedoofd is. Daarnaast moet je de ruimte regelmatig ventileren. Al helemaal wanneer je het reservoir net hebt bijgevuld. Steek na het bijvullen ook niet direct de sfeerhaard aan.

3. Vrijstaande ethanolhaard

Dit model behoort zeker tot de beste bio ethanolhaard omdat hij vrijstaand is. Hierdoor kun je hem makkelijk verplaatsen. De ene keer in de woonkamer, de andere keer in de werkkamer of de slaapkamer. Dit model heeft een moderne vormgeving in de kleuren zwart en grijs. Hij is voorzien van veiligheidsbrander, veiligheidsglas en een stabiele standaard.

De vrijstaande ethanolhaard vind je in verschilende webshops en gespecialiseerde winkels. Vergelijk goed, want er kunnen aardig wat prijsverschillen zijn.

Alternatief voor bio-ethanol haarden

Ben je aan de hand van bovenstaand verhaal geschrokken? Dit hoeft niet, wanneer je de veiligheidsmaatregels in acht neemt is er niet veel aan de hand. Toch blijft het opletten. Zoek je een veilig alternatief? Kijk dan eens bij de elektrische sfeerhaard.

Is bio-ethanol hetzelfde als lampolie?

Sommige mensen willen graag een bio-ethanol haard maar wél een andere brandstof gebruiken. Kun je in plaats van bio ethanol ook lampolie gebruiken? Nee, bio-ethanol is een zeer vluchtige brandstof. Dit maakt hem ook ontzettend brandbaar. Je mag bio-ethanol en lampenolie nooit met elkaar mengen. Bovendien is het niet de bedoeling dat je lampenolie in een bio-ethanol haard doet.

Waar kan ik bio- ethanol kopen?

De brandstof bio-ethanol is bijna overal verkrijgbaar. Je koopt het in flessen van 1 liter. Je vindt het onder andere bij de Action, Gamma Praxis of Karwei. Je kunt het ook gewoon online bestellen. Wanneer je online besteld kun je ook voor een kan van 5 liter gaan. Daarnaast vind je online ook wel wat flessen waar een geurtje aan is toegevoegd. Bijvoorbeeld een bosgeur, ideaal voor in de sfeerhaard.

Schuiven naar boven