Beste bio-ethanol voor de sfeerhaard

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Heb je een bio ethanol sfeerhaard? Hartstikke gezellig én een duurzame manier om je woning te verwarmen. Het is belangrijk dat je de juiste brandstof koopt. We leggen je uit wat bio-ethanol is, hoe het werkt en welk merk de beste keuze is. Lees ook meer over de risico’s van dit product.

Dit is bio-ethanol

Wat is bio-ethanol eigenlijk? Deze brandstof valt onder de vloeibare biobrandstoffen. Een biobrandstof wordt gewonnen uit organisch materiaal. Dit kan van alles zijn, maar het is vaak makkelijk verkrijgbaar en het gaat om biologisch afbreekbare producten.

Het proces voor het verkrijgen van bio-eten al is misschien wat ingewikkeld. Suikers waaronder tarwe, mais en suikerriet wordt op microbiële basis gefermenteerd. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van bepaalde bacteriën. Voordeel van bio-ethanol is dat het een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen is.

Beste bio-ethanol voor je sfeerhaard

Misschien heb je onlangs een bio- ethanol sfeerhaard aangekocht of ben je dit nog van plan. Deze sfeerhaard verbruikt geen hout als brandstof maar bio-ethanol. Dit giet je in een speciale brander en steekt het vervolgens aan.

Op het gebied van deze brandstof is er best veel verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij de Action voor minder dan € 2. Maar je hebt ook literflessen die tussen de € 3 en € 4 per stuk kosten. Wat is nu de beste bio-ethanol? Hieronder wat merken. Lees ook de tips en adviezen die je tussendoor tegenkomt.

1. Premium bio-ethanol met 96,6% biobrandstof

De beste bio ethanol heeft een biobrandstof van 96,6%. Bovendien is deze 100% biologisch en ook voor 100% schoon. Het gaat hier om een ecologische alcohol, veel beter voor het klimaat. Je spreekt hier namelijk geen fossiele brandstoffen mee aan. Geschikt voor de sfeerhaard, maar alleen wanneer deze ook over een bio ethanol brander beschikt.

Voordelen bio-ethanol

Voor behoud van het klimaat is het belangrijk dat we zo min mogelijk fossiele brandstofbronnen aanspreken. Een openhaard maakt gebruik van hout. Hierdoor moet je dus altijd bomen opofferen. Je kunt je voorstellen dat dit helemaal niet goed voor de natuur en de toekomst van de aarde is.

Met bio-ethanol voorkom je een ieder geval dat de bomen ten gronden gaan. Hiermee bescherm je het klimaat. Bovendien help je mee aan de plattelandsontwikkeling. Ook vormt deze brandstof geen roet of zware rookontwikkeling. Hierdoor heb je voor de sfeerhaard geen rookkanaal nodig.

2. Bio ethanol met geur

Vind je een klassieke open haard altijd zo lekker ruiken? Jammer dat bio-ethanol een geurloze brandstof is. Maar wacht, je hebt tegenwoordig de bio ethanol met geur. Tijdens verbranding komt er een heerlijke geuren vrij. Je hebt hierbij keuze uit verschillende geuren. Bijvoorbeeld dennengeur, rozengeur, kerstgeur of bosgeur. Je hebt zelfs chocolade, appel, kaneel, vanille of lavendelgeur. Ja echt, het bestaat allemaal.

Houd er rekening mee dat bio ethanol met geur wel wat duurder geprijsd is dan de normale versie. Het is dan ook aan te raden om dit alleen tijdens een bijzondere gelegenheid te gebruiken. Tenzij je het budget wel kan missen.

Is bio ethanol schadelijk?

Je hoort soms wat wilde verhalen over bio ethanol. Het zou gevaarlijk zijn. Is bio ethanol schadelijk? Heel soms, want in 2012 is een gezin getroffen door een ernstige brand. Deze brandstof is zeer vluchtig en dus ook brandbaar. Bij het openen van een fles bio ethanol komt er altijd een kleine gaswolkvrij. Wanneer een vonkje bij de gaswolk komt dan ontstaat er een steekvlam. Dit levert natuurlijk brandgevaar op.

Is bio ethanol schadelijk? Niet wanneer je de volgende veiligheidsvoorschriften in acht neemt:

  • Vul het reservoir alleen bij nadat de sfeerhaard gedurende een uur niet meer brandt
  • Na het bijvullen de ruimte luchten (raam open)
  • Minimaal een half uur na het vallen wachten voordat je de haard aansteekt

Is bio ethanol giftig? Nee, dit natuurproduct is niet giftig. Je moet het echter niet gaan drinken want dan is het wel gevaarlijk.

3. Bio ethanol 5 liter

Ook weer de beste bio ethanol en geschikt voor grootverbruikers. De kannen van vijf liter zijn voorzien van dopkraan. Ook nu weer gaat het om een 100% biologisch aan schoon product. Voordeel van bio ethanol in een kan van 5 liter is dat je genoeg voorraad in huis hebt. Bovendien ben je naar verhouding goedkoper uit.

Nadeel is dat je de sfeerhaard bezien moeilijker bij kunt vullen. In dit geval is het aan te raden om wat bio ethanol in een fles van 1 liter over te gieten. Doe dit bij voorkeur in de buitenlucht.

Bio- ethanol & koolmonoxide, hoe zit dat?

Vaak wordt gezegd dat bio- ethanol gevaarlijk is omdat hierbij koolmonoxide vrijkomt. In dat opzicht is dit product net zo gevaarlijk als hout branden. Vlammen hebben namelijk zuurstof nodig, anders doven ze uit. De zuurstof zetten ze om in koolstofmonoxide. Ook komt hierbij koolstofdioxide vrij.

Bij een bio ethanol sfeerhaard is het belangrijk dat de zuurstoftoevoer voldoende is. Wanneer dit niet het geval is dan loop je kans op een koolmonoxidevergiftiging. Gelukkig worden de meeste woningen goed geventileerd. Dek ventilatieroosters nooit af. Zet dagelijks een raam of deur open om de woning te luchten.

Dit geldt overigens ook wanneer je veel kaarsen brandt of aan het koken bent. Ook dan moet je zorgen dat er voldoende zuurstof in de ruimte is.

Bio-ethanol kopen, goedkoop is duurkoop of toch niet?

Je wil bio-ethanol kopen. Goedkoop is leuk, maar is dit ook beter? Wanneer je voor goedkoop gaat dan betekent dit dat de kwaliteit vaak wat minder is. Tijdens fabricage is er bij goedkope producten gebruik gemaakt van vervuilde of beschimmelde grondstoffen. Hierdoor kan er aceton in terecht komen.

Duurdere bio-ethanol kopen is vaak een betere keuze. De kwaliteit van dit soort producten ligt tussen de 96,6% en 100%. Hierboven heb je wat van die kwaliteitsproducten gezien. Toch zijn er nog steeds mensen die alleen maar naar de prijs kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven