Je huis verwarmen met kaarsen: de effectiviteit hiervan

Bijgewerkt: 1 maart 2023

De energieprijzen schieten de lucht in, verwarmen middels gas of elektriciteit is bijna niet te doen. Mensen zijn op zoek naar goedkopere alternatieven. Je huis verwarmen met kaarsen is een van die alternatieven, en ook nog eens slim bedacht.

Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit hiervan. En ook hoeveel kaarsen je nodig hebt om het comfortabel warm te krijgen.

Het verwarmingsvermogen van kaarsen

Het maakt niet uit of je een dikke stompkaars, smalle tafelkaars of een theelichtje gebruikt: het verwarmingsvermogen van kaarsen blijft hetzelfde. Ongeacht het type. De lengte en dikte bepaalt wel hoe lang de kaars brandt.

Eén kaars heeft een verwarmingsvermogen van 80 watt. Dit is onderzocht aan de hand van het volgende feit. Elke 2 seconden verbrandt de kaars tweeduizendste van een gram was. Onderzoekers hebben berekend hoeveel energie er in was zit. Dat kwam uit op 37 kJ per gram. Het is misschien een ingewikkelde berekening maar onderzoekers kwamen daarom op een verwarmingsvermogen van 80 watt per kaars uit.

Hoeveel kaarsen heb je nodig om een kamer te verwarmen?

Een enkele kaars branden brengt niet zoveel verschil met zich mee. Een elektrische kachel verwarmt met een vermogen van 1600 W. Dit is veel effectiever, hierdoor voel je de warmte de kamer instromen.

Dat gezegd hebbende, heb je dus 20 kaarsen nodig om een kamer te verwarmen. 20 maal 80 Watt staat namelijk gelijk aan een kachel van 1600 Watt.

Het aantal kaarsen om gedurende 8 uur van warmte te genieten

Een theelichtje of waxinelichtje is de kleinste kaars. Deze heeft een brandtijd die varieert van 4 uur tot 8 uur. Een en ander is afhankelijk van de diameter en de hoogte. Laten we even uitgaan van de kleinere modellen met een brandtijd van 4 uur.

Wil je een kamer effectief verwarmen met kaarsen, dan moet je dus 20 van die theelichtjes aansteken. Omdat ze gedurende 4 uur branden moet je na deze periode opnieuw 20 theelichtjes branden. Oftewel: wil je 8 uur lang van warmte genieten dan heb je in totaal 40 theelichtjes nodig.

Het alternatief: stompkaarsen. Die branden een stuk langer en kunnen naar verhouding voordeliger zijn.

Wat is goedkoper: huis verwarmen met kaarsen of een elektrische verwarming?

De vraag is nu waar je goedkoper mee uit bent, zou je gedurende 8 uur per dag de ruimte of kamer verwarmen.

Van theelichtjes moet je telkens nieuwe kopen, een elektrische kachel schaf je eenmalig aan. Laten we er even van uit gaan dat de kachel een levensduur van 10 jaar heeft. Dat haalt hij makkelijk! Je gebruikt de kachel gedurende drie maanden per jaar, 8 uur per dag. We moeten de aanschafprijs dus over het aantal gebruikte maanden verdelen.

Dan krijg je nodig de elektriciteitskosten, waar je bij het branden van kaarsen niet mee te maken hebt. Hieronder een berekening wat het kost om dagelijks je huis te verwarmen met kaarsen of een elektrische kachel.

Verwarmen met kaarsen

Een zak van 100 stuks met een brandduur van 4 uren kost ongeveer € 15 (inclusief verzenden). Je hebt er 20 per dag nodig dus je doet met deze zak vijf dagen. Omgerekend ben je drie euro per dag kwijt.

  • Kaarsen: € 3 per dag

Verwarmen met elektrische kachel

Een convectorkachel van 2000 Watt, met instelbare standen, kost rond de € 89. Bij een levensduur van 10 jaar, gedurende drie maanden per jaar dagelijks gebruiken, komt de aanschafprijs omgerekend op € 0,10 per dag uit.

Dan het elektriciteitsverbruik. De hoogste stroomprijs bedraagt in 2022 € 0,70 per KWh. Wanneer je de kachel instelt op 1600 Watt dan gebruikt hij per uur 1,6 KWh. over een dag van 8 uur komt dit neer op 12,8 KWh. Dat is 8,96 per dag, inclusief die € 0,10 aanschafkosten.

  • Elektrische kachel: € 9,06 per dag

Conclusie: met kaarsen verwarmen is beduidend goedkoper

Om een ruimte te verwarmen ben je met kaarsen zeker goedkoper uit. Om precies te zijn: kaarsen als verwarming is 66,8% voordeliger dan de elektrische kachel.

Maar is het ook wel zo veilig?

Je kunt er niet vanuit gaan dat het branden van 20 kaarsen ook veilig is. Ten eerste het brandgevaar, iets dat bij kaarsen altijd op de loer ligt. Het wordt gevaarlijker wanneer je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt. Deze kunnen tegen de kaarsen aanstoten of er een voorwerp op laten vallen. Daarom mag je kaarsen nooit zonder toezicht laten branden.

Het branden van kaarsen is ook nog eens ongezond. Hij brandt op een lage temperatuur waarbij er fijnstof vrijkomt. Dit zie je niet maar deze fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je veel kaarsen brandt dan kan dit leiden tot astma of andere problemen aan de luchtwegen.

Maar let op, af en toe kaarsen branden is niet direct schadelijk voor de gezondheid. Het gaat dan echt om regelmatig kaarsen aansteken.

Conclusie: het gebruik van een elektrische kachel is duurder maar een stuk veiliger en ook beter voor de gezondheid.

Voor mensen die vogels in huis hebben

Een korte waarschuwing: brandt nooit kaarsen wanneer je vogels in huis hebt. Deze kunnen ernstig ziek worden van de fijnstof, en zelfs doodgaan.

Hoe zit het dan met de bloempotkachel?

Er is veel te doen over de bloempokachel. Het zou de ruimte effectief verwarmen. Helaas is dit niet zo, want je maakt gebruik van slechts 4 theelichtjes. De terracotta bloempot houdt dan wel warmte vast en geeft deze aan de ruimte af, maar het is te weinig om effectief te zijn.

Door het systeem zuigt de bloempot lucht aan, waardoor de kaarsen wat meer warmte afgeven. Maar ze branden hierdoor ook sneller op. Dus qua kosten maakt het niet uit of je een bloempotkachel hebt of gewone kaarsen brandt. Er is ook geen verschil met betrekking tot de afgifte van warmte.

Schuiven naar boven