Beste isolatie voor de kruipruimte

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Bij het isoleren van de woning vergeten veel mensen de kruipruimte. Zonde want vanuit deze ruimte komt er veel kou de woning in. Het is dus zeker goed om hier eens bij stil te staan. Wat is de beste isolatie voor de kruipruimte? Je hebt verschillende mogelijkheden waaronder steenwol, kurk, hout of een van de andere materialen. Dit hangt er weer vanaf hoe hoog de kruipruimte is.

De vloer isoleren

Dankzij vloerisolatie voelt de vloer minder koud aan. Ook vocht neemt af, waardoor er minder snel condens op de ramen zit. Daarnaast zorgt vloerisolatie ervoor dat je geen koude tocht meer voelt. Als laatste bespaart dit op de energiekosten. Kortom: isoleren is zeker aan te raden.

De vloer isoleren kun je het beste vanuit de kruipruimte doen. Heb je een hoge kruipruimte dan is dit zeer gemakkelijk aan te brengen. Maar bij een lage ruimte kost dit wat meer moeite. Ook hangt het er dan vanaf welke isolatie je kiest.

Beste isolatie kruipruimte: hoger dan 35 cm

De meeste kruipruimtes zijn 35 cm of hoger. Is dit bij jou het geval, dan heb je een ruime keuze met betrekking tot de beste isolatie voor de kruipruimte. Hieronder enkele mogelijkheden.

Isoleren met thermokussens

Een makkelijke manier om de kruipruimte te isoleren is gebruik maken van thermokussens. Dit soort kussens koop je in elke bouwzaak maar bestel je ook online. Het gaat om reflecterende folie met hiertussen kussens die zeer luchtig zijn. Het is juist de lucht die voor isolatie zorgt, het folie voorkomt warmteverlies.

Voordeel van thermokussens is dat ze perfect isoleren. Bij een juiste plaatsing zijn ze ook nog eens vochtwerend. Ook is dit type vloerisolatie relatief goedkoop, je bent ongeveer € 7 per vierkante meter kwijt. Daar komt nog bij dat deze kussens makkelijk te monteren zijn. Nadeel is dat je bij verkeerde plaatsing het vocht niet echt tegenhoudt, maar het heeft dan evengoed een isolerend effect.

Glaswol of steenwol

Zoek je de beste isolatie voor de kruipruimte dan kun je ook eens bij glaswol of steenwol kijken. Glaswol wordt gemaakt uit zand en gerecycled glas. De vezels sluiten lucht in, waardoor dit niet circuleert. Er ontstaat dus een isolerende laag. Het heeft een hogere isolatiewaarde dan steenwol maar is niet vochtbestendig.

Steenwol bestaat uit diabaas en basaltsteen. Dit materiaal isoleert niet alleen goed, het weet ook geluid prima tegen te houden. Het is ook nog eens vochtbestendig. Nadeel van steenwol is dat het moeilijker te verwerken is. Je moet het in vorm zagen, en dat kan voor gebruik in de kruipruimte problematisch zijn.

EPS isolatie

Voor de kruipruimte kun je ook kiezen voor EPS isolatieplaten. Dit staat ook wel bekend als tempex of piepschuim. Dit materiaal bevat stilstaande lucht dat een isolatielaag vormt. Het voordeel van EPS-isolatie is dat het heel licht van gewicht is. Het laat zich dus makkelijk verwerken, ideaal in de kruipruimte.

Nadeel is dat de korrels makkelijk los kunnen laten. Bij zware trillingen op de vloer kunnen de EPS platen in de onderliggende kruipruimte steeds dunner worden. Maar dan moet je het wel heel bont maken.

Voordeel is dat het materiaal ongevoelig is voor vocht. Bovendien is het verkrijgbaar in een brandveilige SE kwaliteit. Daarnaast heeft een hogere isolatiewaarde en is vormvast.

Platen van kurk

Heb je last van ongedierte in de kruipruimte? Dan is de beste isolatie voor de kruipruimte kurk. Er zullen maar weinig insecten, ratten of muizen zijn die hieraan knagen. Nog een voordeel is dat kurk brandwerend is. Het is niet alleen isolerend maar ook geluiddempend.

Isolatie met kurk heeft ook een nadeel: het is vrij duur. Ligt je budget niet zo hoog dan kun je beter uitkijken naar een van de andere mogelijkheden. Maar wanneer je het kan betalen en je wil niet dat de isolatie wordt aangevreten, dan is kurk de perfecte keuze.

Isoleren met hout

Ook hout is perfect voor het isoleren van de kruipruimte. Hout is namelijk van nature isolerend, het geleidt minder dan beton. Hierdoor neemt het geen warmte op. Oftewel: wat je in de woonkamer stookt gaat via de kruipruimte niet verloren. Aan de andere kant wordt kou van buitenaf tegengehouden.

Zoek je naar een isolatie voor de kruipruimte, dan is hout dus zeker een goed idee. Wel moeten de platen dikker zijn, gebruik zeker geen goedkoop spaanplaat. Het nadeel van hout is dat het onder invloed van vocht kan gaan rotten. Ook is het als isolatiemateriaal betrekkelijk duur.

De kosten voor installatie (montage)

Of je nu voor de duurste of goedkoopste isolatie voor de kruipruimte gaat, je wil op de kosten besparen. Wist je dat de helft van de kosten uit installatie oftewel montage bestaat? Door de kruipruimte zelf te isoleren bespaar je dus een hoop geld. Het is maar dat je het weet.

Schuiven naar boven