Huis warm houden zonder verwarming

Bijgewerkt: 10 maart 2024

De energieprijzen rijzen de pan uit. In 2021/2022 stijgen de energieprijzen steeds verder door. De woning warm houden zonder hoge stookkosten bespaart een hoop geld. Er is namelijk veel wat je zelf kunt doen. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee maar is ook beter voor het milieu. Lees de belangrijkste tips en ga hiermee aan de slag.

De stookkosten verlagen

Allereerst hoef je natuurlijk niet het huis warm te houden zonder verwarming. Sterker nog, bij een (strenge) winter heb je toch verwarming nodig. Wel kun je de stookkosten drastisch verlagen. Bijvoorbeeld door niet alle woonvertrekken te verwarmen. Breng je overdag grotendeels in de woonkamer door, dan kan de verwarming op de slaapkamers best uitblijven. Alleen aan het einde van de middag kun je ze even open zetten.

De stookkosten verlagen doe je ook door ‘s nachts de thermostaat lager te zetten. Zet hem op 16-17 °C. Soms wordt geadviseerd om de thermostaat onder de 15 °C te brengen maar dit is niet aan te raden. Bij zeer lage temperaturen stijgt de luchtvochtigheid in huis. Hierdoor voelt het kouder aan. Bovendien is een hoge luchtvochtigheid slecht voor de muren, vloeren en plafonds.

Huis warm houden zonder verwarming

Is het mogelijk om je huis warm te houden zonder verwarming? Dat kan maar dit is zeker geen blijvende oplossing. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat ruimtes af en toe verwarmd moeten worden. Hiermee voorkom je vochtplekken en schimmelvorming. Bij een strenge winter zul je toch minimaal tweemaal per week te verwarming aan moeten zetten.

Je huis warm houden zonder verwarming voor de rest van de week natuurlijk wel. Bijvoorbeeld middels een goede isolatie, kaarsen, vloerbedekking of andere zaken. Hieronder alles uitvoerig beschreven.

Vloerbedekking: hout, tapijt of vloerkleed

Met blote voeten of op kousen door de woning lopen? Tegels voelen al snel de koud aan. Wanneer lichaamswarmte aan de vloer wordt afgegeven koelt de voet snel af. Dat is de reden waarom de vloer koud aanvoelt, maar je voeten ook. Het huis warm houden zonder verwarming doe je door voor de juiste vloerbedekking te kiezen.

Een houten vloer onttrekt niet zo snel lichaamswarmte aan je voeten. Dat is waarom een houten vloer aangenamer voelt dan een tegelvloer. Met een vloerkleed ervaar je altijd lekkere warme voeten. Dit vloerkleed kun je bijvoorbeeld bij de zithoek en onder de eettafel neerleggen. Met een vloerkleed kies je voor een goedkopere oplossing dan alles van vloerbedekking te voorzien. Bovendien frist een vloerkleed oftewel tapijt je interieur op en is ook nog eens makkelijk vervangbaar.

Een hoogpolig vloerkleed (verwarmen) is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 50. Ga je toch voor vloerbedekking? Kies dan voor een goede kwaliteit. Vloerbedekking is moeilijker schoon te maken en kan redelijk snel slijten.

De ramen dichthouden

In de zomer is het geen probleem om de ramen open te zetten. Dit zorgt voor ventilatie, frisse lucht en het koelt je woning af. Vooral wanneer je dit in de avonduren doet. In de winter kun je de ramen beter dichthouden. Vergrendel ze wanneer het buiten kouder is dan binnen. Alleen overdag kun je ze in de winter een uurtje openzetten, dit is nodig om te luchten.

Controleer of de kieren goed dicht zijn. Soms moet je kit gebruiken om kieren te dichten. Het is belangrijk dat je voor acrylaatkit gaat, het is speciaal bedoeld voor kozijnen.

Weet je niet of je ramen volledig luchtdicht zijn? Zet een kaars op de vensterbank. Wanneer de vlam heen en weer gaat dan is er sprake van een luchtstroom.

Gordijnen voor de ramen

Lukt het niet om de tocht bij ramen en deuren weg te houden? Hang dan zware gordijnen op. Dit helpt zelfs wanneer je kozijnen goed geïsoleerd zijn, want van een kleine lekkage is er altijd sprake. Investeer in kwalitatieve en zware gordijnen, daar heb je meer aan dan die hele goedkope modellen.

Laat het zonlicht naar binnen

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je huis warm te houden zonder verwarming. Bijvoorbeeld met behulp van zonlicht. Laat overdag de ramen, lamellen of luxaflex open. Zo kan het zonlicht naar binnen vallen. Je zult merken dat het zonlicht de woning wat verwamt.

Tochtwering bij deuren

Niet alleen buitendeuren kunnen tochten, dit gebeurt ook bij binnendeuren. Bijvoorbeeld de deur tussen hal en woonkamer. Stiekem komt hier toch wat koude lucht onderdoor. Denk daarom aan een tochtband of tochtstrip onder de deur. Er zijn van die flexibele en zelfklevende tochtstrips voor deuren, erg praktisch. Die kun je er in de zomer eventueel weer vanaf halen.

Je kunt ook voor een tochtrol gaan, die schuif je over de onderkant van de deur heen. Of een tochtstopper die je voor de deur neerlegt.

Kelder/kruipruimte en zolder isoleren

Via de kelder en kruipruimte komt er een hoop kou binnen. Aan de andere kant verdwijnt warmte via de zolder. Daarom moet je zowel de laagste als de bovenste verdieping goed isoleren. Dit kun je goed zelf doen maar je kan hier ook een vakman voor inschakelen. Vraag vooraf naar de totale kosten.

Je warm aankleden

Als laatste is het belangrijk om jezelf warm te kleden. De meeste lichaamswarmte gaat via je hoofd verloren. Is het erg koud op de slaapkamer, draag dan een slaapmuts of gewone muts. Overdag zorg je voor kleding in laagjes, vooral wanneer dit van katoen of wol is. Draag ook twee paar sokken. ‘s Avonds lekker op de bank? Alleen of samen onder een warme deken, lekker warm en ook nog eens gezellig.

Schuiven naar boven