Goedkoopste verwarming voor de woning

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Niet alleen het gas maar ook elektriciteit wordt duurder. Daarnaast ontstaat er een dreigend tekort aan fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor een nog verdere prijsstijging. Op zoek naar de goedkoopste verwarming voor de woning? Hier vind je wat praktische tips met betrekking tot energiezuinige verwarming.

Gasprijzen: historie en toekomst

De gasprijs wordt weergegeven inclusief energiebelasting, btw en ODE. Het gaat dus om de totaalprijs, zodat je niet achteraf voor verrassingen staat.

In maart 2022 bedraagt de totale gasprijs € 2,37 per m3. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 1500 m3 gas. Dit zou dus neerkomen op bijna € 300 aan gas per maand, en dan heb je nog geen elektriciteit.

Hieronder wat historische gasprijzen, zodat je ook weet waarom het beter is om voor de goedkoopste verwarming te gaan.

  • 2014: € 0,663
  • 2016: € 0,627
  • 2018: € 0,661
  • 2020: € 0,839
  • 2022: € 2,38 (t/m maart)

Goedkoopste verwarming voor de woning

Zolang je nog een gasgestookte ketel in huis hebt, zal deze naast verwarming ook warm water voor douche, bad of kraan leveren. Hier blijf je voorlopig afhankelijk van. Maar met de goedkoopste verwarming kun je het gasverbruik wel drastisch terugdringen. Daarom vind je hieronder de beste alternatieven.

Tip 1: denk eens na over zonnepanelen

De goedkoopste verwarming voor de woning werkt (vaak) op elektriciteit. Om de kosten voor elektriciteit niet te hoog op te laten lopen, zou je aan zonnepanelen kunnen denken. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 8 jaar en 10 jaar. De levensduur bedraagt 15 tot 20 jaar. Soms wordt gezegd 25 jaar, maar het rendement is dan een stuk lager.

Een compleet zonnepanelen pakket inclusief omvormer kost voor een gemiddeld huishouden tussen de € 3000 en € 6000.

Infraroodkachels of -panelen

De goedkoopste verwarming voor de woning betreft infrarode kachels, soms ook als panelen verkocht. Infrarood werkt hetzelfde als zonlicht. Het warmt niet de lucht maar materie op. Bijvoorbeeld de muren, vloer, meubilair maar ook mensen. Materie houdt de warmte vast en geeft deze langzaamaan de omgeving af. Hierdoor voelt het aangenaam warm aan.

Het voordeel van infrarood verwarming is dat het zeer effectief werkt. Dit komt omdat de wanden en andere materie warmte veel langer vasthoudt. Bovendien is infrarood verwarming in verhouding met andere kachels energiezuinig. Het enige nadeel is de hogere aanschafprijs, maar dat verdien je snel weer terug.

Petroleum kachel

Een petroleumkachel behoort ook tot de goedkoopste verwarming voor de woning. Als brandstof maak je gebruik van kerosine (petroleum). Je bent dus niet afhankelijk van gas of elektriciteit. Petroleumkachels worden in landen zonder aardgasnetwerk ontzettend veel ingezet.

Het is belangrijk om voor een moderne petroleumkachel te gaan. Deze is veiliger in gebruik dan die ouderwetse exemplaren. Toch blijft het belangrijk om tijdens het gebruik van de kachel goed te ventileren. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor een betere verspreiding van de warmte. De moderne modellen zijn voorzien van een CO2sensor.

Dit type kachel is wel wat duurder in aanschaf, tussen de € 199 en € 399. Daarnaast heb je ook nog flessen petroleum nodig. De petroleumkachel is wel zeer geschikt bij uitval van gas en stroom.

Een ventilatorkachel voor kleine ruimtes

Zoek je de goedkoopste verwarming voor een kleine ruimte zoals de badkamer of de slaapkamer? Denk dan eens aan een ventilatorkachel. Deze heeft vaak twee of drie verschillende standen, waardoor je zelf het vermogen instelt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte er vrijkomt. Maar hij verbruikt dan ook meer energie.

Een ventilatorkachel werkt zeer effectief in kleinere ruimtes. De warmte wordt middels een ventilator de lucht ingeblazen, waardoor het zich snel verspreid. Zo krijg je slaapkamers, keukens, kleine woonkamers of badkamers in korte tijd snel lekker warm.

De ventilatorkachel is ook nog eens goedkoop in aanschaf. Je hebt al modellen vanaf € 20, oplopend tot ongeveer € 50. Dit kacheltje zou je sowieso altijd als reserve in huis moeten hebben. Overigens ook zeer geschikt voor de vakantiewoning, als verwarming in de tent of het tuinhuisje.

Het energieverbruik van verschillende soorten verwarming

Nu wil je natuurlijk weten wat het kost om bovenstaande kachels te laten draaien. Hieronder vind je een indicatie van de prijs per uur, gebaseerd op een energieprijs van € 0,50 per KWh (2022).

  • Infrarood paneel: € 0,15 tot € 0,50 per uur
  • Infrarood kachel: € 0,50 tot € 0,75 per uur
  • Petroleumkachel: € 0 per uur*
  • Ventilatorkachel: € 0,40 tot € 1 per uur

*een petroleumkachel verbruikt geen stroom maar je hebt wel petroleum oftewel kerosine nodig.

Is gas duurder dan stroom?

Al lange tijd is gas duurder dan stroom. Dit komt omdat de energiebelasting op gas hoger is. Maar door wereldwijde gebeurtenissen stijgt de gasprijs ook hard. Dus het is duidelijk: gas is duurder en hierdoor niet de beste keuze.

Schuiven naar boven