Kapotvriezen van zonnepanelen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Zonnepanelen zijn kostbaar. Ze zijn duur in aanschaf maar wekken veel energie op. In de zomer behalen ze een hoog rendement. In de winter is dit nog maar 10% van de zomeropbrengst. Bij vorst kunnen de panelen bevriezen. Maar kunnen zonnepanelen ook kapot vriezen?

Kapotvriezen door kou of ijs

Goed nieuws wanneer je zonnepanelen hebt: ze kunnen niet kapotvriezen. Niet door de kou en ook niet wanneer er ijs op ligt. IJsvorming ontstaat door vocht dat op het oppervlak ligt, dat vervolgens bevriest.

Ondanks dat ze niet kapot kunnen vriezen, is ijs niet zo goed voor de effectiviteit. Een ijslaagje zorgt er namelijk voor dat er geen energie wordt opgewekt.

De zonnepanelen ijsvrij maken

Wanneer er ijs op ligt, willen veel eigenaren dit weghalen. Vaak om toch wat rendement uit de panelen te krijgen.

De grootste fout die je kunt maken is heet water over de zonnepanelen gooien. Dit lijkt logisch om het ijs weg te krijgen. Maar juist hierdoor kunnen de panelen barsten of kapotgaan.

Dit geldt ook wanneer je een antivriesmiddel op de panelen aanbrengt. Dit is hartstikke slecht en kan flink wat schade opleveren. Als gevolg hiervan werken de zonnepanelen niet meer, of leveren ze een veel lager rendement op.

Het is ook niet aan te raden om de ijslaag ervan af te krabben. Dit zorgt voor krassen, iets dat een negatief effect op het rendement van de panelen heeft. Ook verkort dit de levensduur.

Meestal is het niet nodig om de panelen ijsvrij te maken. Zodra de temperatuur een beetje stijgt, smelt de ijslaag. Meestal gebeurt dit binnen enkele dagen. In deze korte periode zal je toch weinig energie opwekken.

Sneeuw op de panelen

Sneeuw kan er niet voor zorgen dat de zonnepanelen kapot vriezen. Het is ook niet te zwaar: zonnepanelen zijn berekend op het gewicht van een sneeuwlaag. Maar sneeuw op de panelen brengt wel twee nadelen met zich mee.

  • Geen energie opwekken: doordat sneeuw een dichte laag over de panelen vormt, kunnen ze geen energie opwekken. Het rendement in de winter is zeer laag, daarom wil je het beste uit de zonnepanelen halen. Maar met een sneeuwlaag eroverheen gaat dit niet lukken.
  • Veel gewicht voor het dak: sommige daken kunnen nog net het gewicht van zonnepanelen aan. Wanneer hier ook nog eens een sneeuwlaag bijkomt, kan dit teveel zijn. Als gevolg hiervan ontstaat er schade aan het dak. In het slechtste geval kan het zelfs inzakken.

De zonnepanelen sneeuwvrij maken

Het kan geen kwaad als er sneeuw op de zonnepanelen ligt. Bij een stijgende temperatuur verdwijnt dit als sneeuw voor de zon. Bovendien zorgt sneeuw voor een gratis schoonmaakbeurt. In veel gevallen hoef je helemaal niks te doen.

Wanneer er een zeer dikke laag sneeuw op de panelen en het dak ligt, en je twijfelt over de constructie, kun je de sneeuwlaag weghalen.

Gebruik geen water om de panelen sneeuwvrij te maken. Water zorgt ervoor dat de sneeuw verdwijnt. Maar dit water bevriest, waardoor er een ijslaag ontstaat. Dit is net zo hinderlijk. Sneeuw haal je het beste met een zachte borstel of bezem weg. Doe dit alleen wanneer dit ook veilig is. Het is niet de bedoeling om jezelf in gevaar te brengen.

De prestaties in de winter

Veel mensen denken dat zonnepanelen bij hoge temperaturen het beste rendement opleveren. Maar dit is niet waar. Ze werken het beste bij een temperatuur onder de 25 °C. Zelfs bij bewolkt weer produceren ze energie.

Op een mooie winterse dag, wanneer het zonnetje schijnt, zul je merken dat de panelen energie opwekken. Ze zijn in de winter dus zeker niet nutteloos. Wel is het zo dat de totale opbrengst in de winterperiode fors lager is, dan in de zomerperiode. Dit heeft met weinig zonuren te maken. Ook staat de zon in de winter lager, waardoor deze niet altijd de zonnepanelen bereikt.

Het rendement in de winter bedraagt ongeveer 10% van wat de panelen in de zomer opwekken.

De bekabeling op winterse dagen

Niet alleen de zonnepanelen zijn goed bestand tegen vrieskou, ijs of sneeuw, ook de bekabeling kan hier goed tegen. Net als de connectoren, hier hoef je niks mee te doen. De enige uitzondering is als de bekabeling niet netjes is afgewerkt. In dit geval kan de omvormer een foutmelding geven.

Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om contact op te nemen met het installatiebedrijf. Ze moeten de bekabeling alsnog netjes afwerken.

Zonnepanelen in de winter installeren

Veel mensen kiezen ervoor om de panelen in de lente te installeren. Zo beginnen ze in het voorjaar met het opwekken van energie. Maar is het ook mogelijk om dit in de winter te doen?

Ja, temperatuur speelt geen rol voor de installatie. Maar vriesweer zorgt voor gladheid, en dit is voor monteurs erg gevaarlijk. Verder is montage bij storm een slecht idee. De zonnepanelen kunnen namelijk veel wind vangen, met name wanneer ze nog niet zijn gemonteerd. De kans op schade bij montage in storm of stevige wind, is vrij groot.

Om die reden wordt montage alleen ingepland bij goed weer. Het hoeft niet warm of zonnig te zijn, maar veel wind, regen of gladheid moet worden vermeden. Het kan dus dat je een afspraak voor montage hebt staan en dat deze door weersomstandigheden verplaatst wordt.

Schuiven naar boven