Stroom terug leveren zonder slimme meter

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Sinds 2023 zijn woningeigenaren met zonnepanelen verplicht om een slimme meter te hebben. Dit is ook verstandig, want deze energiemeter kan je energieverbruik omlaag brengen. Heb je nog geen slimme energiemeter en wil je zonnepanelen aanschaffen? De vraag is of je stroom kunt terugleveren zonder slimme meter.

Analoge, digitale slimme energiemeter

Vroeger hadden alle woningen een analoge energiemeter. In sommige oude huizen zijn deze nog steeds aanwezig. Deze energiemeter herken je aan de draaischijf. Wanneer je veel energie verbruikt draait deze schijf sneller. De meterstanden lees je af aan de hand van een analoge teller.

De meeste analoge energiemeters zijn vervangen voor een digitale versie. Op het kijkvenster lees je de energiestanden op een andere manier af.

De digitale meter is vaak ook een slimme meter. Dit laatste betekent dat de energiestanden automatisch naar je energieleverancier worden doorgestuurd. Hierdoor hoef je niet langer de energiestanden op te geven. Dankzij de slimme meter kun je ook in een speciale app zien wat je dagelijks verbruik is.

Slimme meter bij zonnepanelen verplicht

Wanneer je zonnepanelen hebt, is de kans groot dat je energie teruglevert. Dit gebeurt op momenten waarop de zonnepanelen veel energie opwekken, maar jij niet zoveel verbruikt. Overtollige energie gaat terug naar het elektriciteitsnet. Hier ontvang je een vergoeding voor.

Wanneer je terug wil leveren, is een slimme meter verplicht. Deze regeling geldt sinds 2023. Vóór die tijd kon je ook stroom terugleveren zonder slimme meter.

Geen slimme meter, toch stroom terug leveren

Sommige mensen met zonnepanelen willen geen slimme energiemeter. Dit komt omdat er een voordeel aan een analoge energiemeter zit. Op dagen wanneer je veel elektriciteit teruglevert, draait een ouderwetse analoge energiemeter terug.

Een slimme meter doet dit niet. Deze registreert de resterende energie apart van het gedeelte dat je teruglevert. Hierdoor krijg je betaald voor de teruglevering.

Tot en met 2024 geldt de salderingsregeling. Het maakt dan niet uit of je een slimme meter of een analoge meter hebt. Teruggeleverde stroom trek je van je eigen verbruik af.

Na 2025 wordt deze regeling afgebouwd. Met een ouderwetse analoge meter ben je in dit geval financieel voordeliger uit.

Kun je stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet, zonder dat je een slimme meter hebt? Helaas kan dit niet. De stroom kan wel aan het elektriciteitsnet worden teruggegeven, maar je ontvangt hier dan geen vergoeding voor.

Waarom een analoge meter soms slecht is

Ondanks dat je met een analoge meter, na het verdwijnen van de salderingsregeling, vaak voordeliger uit bent, kan dit ook nadelig werken. Er zijn namelijk analoge energiemeterers met een teruglooprem. Deze kunnen niet terugdraaien. In dit geval wordt de teruggeleverde stroom niet geregistreerd, en loop je geld mis.

Meters die niet terugdraaien hebben een teruglooprem symbool op de teller staan.

Kan ik mijn analoge meter behouden?

Wanneer je geen slimme meter wil, mag je dit weigeren. Dit geldt alleen voor mensen zonder zonnepanelen. Wanneer je terug wil leveren en hier een vergoeding voor wil ontvangen, is een slimme meter verplicht.

Voordelen van een slimme meter

Het is goed om eens naar de voordelen van een slimme meter bekijken. Dit apparaatje hangt in steeds meer meterkasten. Het is vooral fijn voor mensen die zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een windturbine.

  • Meterstanden automatisch doorgeven
    een slimme energiemeter geeft de meterstanden automatisch door. Zowel de netbeheerder als de energieleverancier hebben hier toegang tot. het voordeel hiervan is dat je zelf geen standen hoeft door te geven. Je kunt dit dus ook niet vergeten!

  • Dagelijks inzicht in je energieverbruik
    dankzij de slimme energiemeter heb je dagelijks inzicht in je energieverbruik. De energiemeter communiceert namelijk met een app op je smartphone. Vaak is dit de app van je energieleverancier. Maar je kunt de slimme meter ook aan een andere app of verbruiksmanager koppelen. Hierdoor ga je slimmer met energie om.
  • Duidelijkheid met betrekking tot je jaarverbruik
    Vind je het ook altijd zo spannend om de jaarrekening te ontvangen? Misschien vraag jij je af of je dit jaar geld terugkrijgt, of dat je bij moet betalen. Met een slimme meter heb je altijd inzicht in je energieverbruik, van dag tot dag. Je kunt eventueel je maandelijkse voorschot aanpassen. Of extra energie besparen.
  • Registratie van teruglevering
    wanneer je zonnepanelen hebt, lever je altijd stroom terug. De slimme meter registreert dit. Hierdoor weet de energieleverancier wat je kan salderen, of hoeveel je aan terugleververgoeding krijgt.

Nadelen van een slimme energiemeter

Dankzij deze energiemeter zie je hoeveel stroom je verbruikt, maar ook wat je teruglevert. Bovendien helpt de app je om beter inzicht te krijgen in je energieverbruik. Probeer eens anders met energie om te gaan en kijk wat dit doet.

  • Meer kosten bij zonnepanelen
    een groot nadeel voor mensen met zonnepanelen is dat een slimme energiemeter financieel nadelig is. Je overschot wordt apart geregistreerd. De terugleververgoeding is altijd lager dan wanneer je energie inkoopt.
  • Zorgen over je privacy
    je energieleverancier kan elke dag zien wat je aan energie verbruikt. Sommige mensen vinden dit niet prettig, en maken zich zorgen over hun privacy. Je moet weten dat de energieleverancier alleen ziet hoeveel je elke dag verbruikt, en op welke momenten. Maar niet welke apparaten je aan hebt staan, of wanneer je onder de douche gaat.
  • Elektromagnetische straling
    elk elektrisch apparaat zendt elektromagnetische straling uit. Dit kan nadelig zijn voor je gezondheid. Gelukkig is dit soort straling bij slimme meters ontzettend laag, en lager dan je smartphone. Bovendien zit je niet de hele dag naast de slimme meter (tenzij je een kantoor in de meterkast hebt).
Schuiven naar boven