Digitale meter weigeren zonder zonnepanelen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Nagenoeg alle woningen hebben een digitale meter. Deze meter heeft ingebouwde communicatietechnologie. Hierdoor is het mogelijk om op afstand uit te lezen. Voor mensen met zonnepanelen is dit belangrijk. Krijg je binnenkort zo’n energiemeter? Ontdek of je een digitale meter mag weigeren zonder zonnepanelen.

Verschil tussen een slimme meter en een digitale meter

Een digitale energiemeter is een gedigitaliseerde versie van de oude energiemeter. Deze heeft een digitaal venster waarop je de energiestanden afleest. Het is een vervanging voor de analoge meter met draaischijf. In Europa is het gebruikelijk dat alle gebouwen voorzien zijn van een digitale energiemeter.

Een slimme meter verstuurt de energiestanden automatisch naar de energieleverancier. In de volksmond wordt met een digitale meter vaak een slimme meter bedoeld.


Waarom een digitale meter met zonnepanelen belangrijk is

Mensen met zonnepanelen wekken zelf stroom op. Dit staat direct tot hun beschikking. Het overschot wordt aan het elektriciteitsnet terug geleverd. De zonnepaneeleigenaar ontvangt hier een vergoeding voor.

Hiervoor moet de energieleverancier wel weten wat er exact wordt terug geleverd. Daarom is een digitale meter zo belangrijk. Als zonnepaneeleigenaar kun je een digitale meter niet weigeren.

Kun je een digitale meter weigeren zonder zonnepanelen?

Wanneer je geen zonnepanelen hebt, is de nood aan een digitale meter (of slimme meter) niet zo groot. Je kunt dan ook prima met de ouderwetse digitale meter doen. Toch is een slimme meter wel zo handig. Hij kan namelijk de volgende dingen:

  • Van een afstand je energieverbruik registreren
  • Dagelijks registreren hoeveel stroom en gas je verbruikt
  • De gegevens automatisch naar de energieleverancier doorsturen

Dankzij de slimme meter ontvang je maandelijks een overzicht van je energieverbruik. In de app van je energieleverancier kun je zelfs je dagelijks gebruik inzien.

Wil je dat allemaal niet? Dan mag je de installatie van een slimme meter weigeren. Maar alleen wanneer je geen zonnepanelen hebt. Je krijgt dan een digitale meter, zonder die ouderwetse draaischijf.

De nadelen wanneer je geen slimme meter hebt

Bij je netbeheerder kun je aangeven dat je geen slimme (digitale) meter wil. Je behoudt dan gewoon je huidige energiemeter. Dit heeft verder geen invloed op je energieverbruik of de energiekosten. Energieleveranciers mogen je hier niet op afstraffen, bijvoorbeeld in de vorm van een boete.

Het nadeel van een normale energiemeter is dat je geen gebruik kunt maken van nieuwe technologieën. Je kunt bijvoorbeeld niet dagelijks inzien wat je energieverbruik is. Hierdoor kun je ook geen energie besparen, tenzij je het zelf goed weet in te schatten. Bovendien moet je de energiestanden jaarlijks zelf doorgeven.

Waarom je het zou weigeren

Slimme meters zijn hartstikke fijn. Maar niet iedereen zit hierop te wachten. Sommigen vinden het geen prettig idee dat de energieleverancier dagelijks hun energieverbruik uit kan lezen. Anderen weigeren dit omdat ze iets te verbergen hebben. Bijvoorbeeld bij het kweken van wiet, waarbij het energieverbruik plots fors omhoog gaat. Zoiets kan bij de energieleverancier opvallen.

Er zijn ook mensen die geloven dat een slimme meter meer doet dan alleen maar de energiestanden doorgeven. Bijvoorbeeld dat ze andere data verzamelen en heimelijk doorsturen. Of dat de meter geluidsopnamen in de woning maakt. Dit zijn complottheorieën: een slimme meter doet niks anders dan energiestanden automatisch doorsturen. Het heeft geen andere functies.

De oude analoge meter laten vervangen

Is je oude analoge energiemeter aan vervanging toe? Wanneer je een slimme meter weigert, ontvang je een nieuwe digitale meter. Een standaardmodel dat geen geavanceerdere functies heeft. Maar hij heeft wel een digitaal kijkvenster, in plaats van de ouderwetse draaischijf.

Je kunt de oude analoge meter ook voor een slimme meter laten vervangen. Je betaalt jaarlijks meterhuur voor de slimme meter. Dit is ook voor elke andere energiemeter het geval. De meterhuur betaal je aan de energieleverancier.

Later toch een slimme meter aanvragen

Wanneer je een slimme meter hebt geweigerd en je wil deze later toch, dan kan dit altijd. Wel kan de netbeheerder hier kosten voor in rekening brengen. Deze kosten betaal je NIET wanneer je direct de slimme meter accepteert.

Een slimme meter op verzoek laten installeren kost maximaal € 72,60. Wanneer je geen gasaansluiting hebt dan betaal je maximaal € 67,76.

Een slimme meter uit laten schakelen

Heb je een slimme meter, maar wil je niet dat de energieleverancier die automatisch op afstand uitleest? Vraag de netbeheerder of hij deze functie uit wil zetten. Wel moet je er rekening mee houden dat je de meterstanden jaarlijks zelf door moet geven.

Nog even het verschil tussen de slimme meter en digitale meter. Wanneer je alleen een digitale meter hebt, dus geen slimme meter, dan moet je sowieso de meterstanden elk jaar zelf doorgeven. Dit gebeurt namelijk niet automatisch.

Schuiven naar boven