Juiste graden airco om te verwarmen

Bijgewerkt: 29 oktober 2023

Veel moderne airco’s kunnen niet alleen koelen maar ook ontvochtigen en verwarmen. Ze weten je woning ontzettend snel op te warmen! Maar hoeveel graden moet je de airco zetten, om het comfortabel in huis te krijgen? De instellingen kunnen per airconditioner wisselen.

De minimum buitentemperatuur

Je kunt niet tot elke buitentemperatuur met de airco verwarmen. Deze apparaten werken tot een buitentemperatuur van -15 °C. Bij lagere temperaturen gebeuren er twee dingen:

  • Het gebruik kost ontzettend veel energie
  • Mogelijk schakelt de buitenunit helemaal uit

Maximale temperatuur die je in kunt stellen

De meeste airconditioners geven een maximumtemperatuur van 30 °C aan. Dit betekent dat het apparaat nooit meer kan verwarmen dan 30 °C. Maar dit wil niet zeggen dat het in de ruimte ook zo warm wordt!

Bij een te lage capaciteit, dit wil zeggen als de ruimte te groot is voor de airco, krijg je het nooit comfortabel warm. Bij overcapaciteit kan de ruimte al snel te warm aanvoelen.

Zoveel graden airco om het lekker warm te krijgen

Het is niet aan te raden om de maximumtemperatuur in te schalen. Dit is veel te warm, of je moet ondercapaciteit hebben.

Bij ondercapaciteit is het beter om een andere airconditioner aan te schaffen. Een model met te weinig capaciteit verbruikt ontzettend veel energie. Dit komt omdat hij de ruimte nooit op de juiste temperatuur krijgt, en hierdoor blijft draaien. Je kunt je voorstellen dat dit veel stroomverbruik met zich meebrengt.

Wanneer de airco de enige manier van verwarmen is, laat je hem ook ‘s nachts aanstaan. Hiermee voorkom je dat de temperatuur tijdens de nacht teveel daalt. Dit zijn de meest ideale temperaturen om in te stellen:

  • ‘s Nachts: van 15 °C tot 17 °C
  • Overdag, wanneer je bezig bent: van 18 °C tot 19 °C
  • Overdag, wanneer je stil zit: van 19 °C tot 21 °C

Hoeveel graden wanneer je het koud blijft houden?

Soms voelt de ruimte koud aan, of heb jij het koud. Enerzijds kan dit aan de airconditioner liggen. Je hebt de temperatuur te laag ingesteld, of het model is niet toereikend genoeg om de ruimte te verwarmen.

Het kan ook aan jezelf liggen. Wanneer je weinig hebt geslapen, merk je dat je het overdag snel koud hebt. Dit gebeurt ook wanneer je ziek bent.

Bij ziekte kun je de temperatuur het beste op 22 °C tot 23 °C instellen. Vaak is het, ondanks deze hoge temperatuur, toch nodig om onder een dekentje of dekbed te kruipen.

Niet te lang boven 23 graden

Houd er rekening mee dat een hoge temperatuur de lucht uitdroogt. Dit gebeurt wanneer je het apparaat op 23 °C of hoger instelt. Houd daarom een maximum van 22 °C aan, en alleen wanneer je ziek bent, tijdelijk wat hoger.

Airco om de slaapkamer mee te verwarmen: de juiste temperatuur

Het maakt verschil of de airco de woonkamer, de werkkamer of de slaapkamer verwarmt. Heb je er een op de slaapkamer hangen of staan? Stel hem dan op 15 graden in. Dat is goed om mee te beginnen. Wanneer je merkt dat de slaapkamer onvoldoende warm wordt, stel je temperatuur wat hoger in.

Het maximum voor de slaapkamer is 20 °C. Het is niet goed om in een te warme slaapkamer te liggen, dit verstoort je slaapritme. Je lichaam moet iets afkoelen om comfortabel en diep te kunnen slapen.

Airco als hoofdverwarming gebruiken

Bovenstaande temperaturen gelden voor situaties waarbij je de airco als hoofdverwarming gebruikt. Wanneer je hem als bijverwarming gebruikt, kun je best wat lagere temperaturen aanhouden.

Twijfel je of je een airconditioner als hoofdverwarming in moet zetten? Misschien ben je bang voor hoog energieverbruik. Het klopt dat het energieverbruik met 7% toeneemt, wanneer je één graad warmer instelt. Dus bijvoorbeeld van 20 °C naar 21 °C. Maar eenmaal op temperatuur, zal een moderne airconditioner naar de energiezuinige stand overschakelen.

Hoeveel elektriciteit een airconditioner gebruikt, hangt van verschillende zaken af. Ten eerste de capaciteit van de buitenunit en hoe groot de ruimte is die moet worden verwarmd. Gaat het om meerdere binnenunits, dan moet de buitenunit sowieso een flinke capaciteit hebben.

Gemiddeld stroomverbruik + stroomkosten

Zet je hem als hoofdverwarming in, dan is het belangrijk om naar het stroomverbruik te kijken. En ook welke kosten dit met zich meebrengt. Dit is het gemiddeld stroomverbruik van een airco.

  • Vaste airco, multi split: 1,65 kWh
  • Vaste airco, single split: 0,75 kWh
  • Mobiele airco: 1 kWh

Dit is het stroomverbruik per uur. Bij een verbruik van 8 uur per dag ziet dit als volgt uit:

Vaste airco, multi split: 13,2 kWh
Vaste airco, single split: 6 kWh
Mobiele airco: 8 kWh

Dit kun je makkelijk omrekenen naar energiekosten. Betaal je bijvoorbeeld € 0,39 per kWh, dan kost verwarmen met een vaste airconditioner, multi split, € 5,15 per dag. Met een single split ben je € 2,34 per dag kwijt.

Energie besparen

Het is altijd beter om zoveel mogelijk energie te besparen, zelfs wanneer je zonnepanelen hebt. Want juist op momenten dat je met de airco verwarmt, is de kans klein dat de zon volop schijnt.

Je bespaart energie door de airco-unit nooit hoger dan 21 graden te zetten. Verder is het aan te raden om alleen te verwarmen wanneer je thuis bent. Ben je niet thuis of in de nacht, dan stel je de temperatuur op 15 °C in.

Als alternatief kun je een airco warmtepomp aanschaffen. De kosten hiervoor liggen tussen de € 2500 en € 8000, inclusief btw en installatie.

Een flinke investering, en je moet ook rekening houden met het energieverbruik. Bij een goed geïsoleerde woning verbruikt een lucht warmtepomp ongeveer 3000 kWh per jaar. Is je woning slecht geïsoleerd dan kan dit oplopen tot wel 5000 kWh. Eerst isoleren is dus zeker de moeite waard.

Schuiven naar boven