Kantelpunt verwarmen met airco: wanneer wordt het interessant?

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Door de hoge gasprijzen zijn steeds meer huishoudens op zoek naar alternatieven om de woning te verwarmen. De moderne airco is niet alleen geschikt om de woning koel te houden maar ook aangenaam warm. Een van de voordelen is dat de warmte zich snel door de ruimte verspreidt. Dit gaat veel sneller dan de gasgestookte cv-ketel in combinatie met radiatoren of vloerverwarming.

Het is niet altijd verstandig om middels een airconditioner te verwarmen. Je moet rekening houden met het kantelpunt. We laten je het rendement en de kostenbesparing zien.

Wat is een kantelpunt?

Het kantelpunt voorverwarmen met airco gaat over financieel voordeel. Wanneer het op een bepaald moment voordeliger is om met een airconditioner te verwarmen in plaats van gasverwarming, spreek je van een kantelpunt.

Dat kantelpunt kan ook airco tegenover elektrische cv, infrarood verwarming of een petroleumkachel zijn.

Hoe een airco tegenover een cv-ketel werkt

Een moderne airconditioner is een lucht-luchtwarmtepomp. Hij haalt warme lucht van buiten naar binnen. Dit gaat niet zonder slag of stoot, zowel de buitenunit als de binnenunit hebben elektriciteit nodig is.

Een cv-ketel werkt op gas of elektriciteit. Veel oude woningen verwarmen op gas. Een cv-ketel moet de warmte zelf opwekken. Dit kost veel energie. Een gas cv-ketel gebruikt hier gas voor, maar neemt ook wat stroom weg. Een elektrische cv-ketel werkt volledig op elektriciteit.

Wat is goedkoop, verwarmen met airco of CV?

Er zijn verschillende manieren om je woning te verwarmen. De cv-ketel was decennialang de meest populaire methode. Maar de airconditioner is flink in opkomst.

Bij een efficiënt verwarmingssysteem zijn de verwarmingskosten lager. Daarom is het belangrijk om naar de energieclassificatie en label te kijken, of je nu een cv-ketel of een airco aanschaft.

Verwarmen met een airco is soms goedkoper dan een cv-ketel. Het maakt hierbij niet uit of je een cv-ketel of gas of elektriciteit hebt: de airconditioner is in een aantal gevallen zeker goedkoper.

Het kantelpunt berekenen

Verwarmen met airconditioner is alleen in bepaalde situaties goedkoop. Daarom is het belangrijk om het kantelpunt te berekenen.

Eerst moet je gasprijs en elektriciteitsprijs met elkaar vergelijken. In het verleden was gas goedkoper dan elektriciteit, maar hier is verandering in gekomen. Gas is duurder en zal de komende jaren alleen maar in prijs stijgen.

Als tweede kijk je naar de hoeveelheid ruimte die je wil verwarmen. Gaat het om één woonruimte, meerdere kamers of misschien wel de hele woning? Niet alleen oppervlak speelt een rol, maar ook de mate van isolatie. Bij slechte isolatie is verwarmen met infraroodpanelen voordeliger dan met airco.

Het energieverbruik

Een gemiddelde eengezinswoning heeft behoefte aan drie airco-units. Hiermee kun je de gehele woning voldoende verwarmen. Verwarmen met een airco in de normale stand verbruikt ongeveer 0,75 kWh per uur. Met drie units verbruikt je dus 2,25 kWh per uur. Gemiddeld genomen zul je gedurende de winterperiode (3 maanden) ongeveer 3 × 546 = 1638 kWh verbruiken, om de gehele woning te verwarmen.

Met een energieprijs van € 0,39 per kWh, zou je dus € 638,82 kwijt zijn. Om het kantelpunt verwarmen met airco te berekenen, moet je dit tegenover een andere methode van verwarmen zetten. In dit geval rekenen we met gas-cv-ketel.

Om te verwarmen gebruiken cv-ketels tussen de 1 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Bij oude modellen kan dit oplopen tot 2 kubieke meter gas. Gedurende drie wintermaanden gebruik je ongeveer 201 m³ gas. Met een gasprijs van € 1,40 kom je uit op € 281,50.

Hoe kan het dan een gas-cv ketel goedkoper is?

In bovenstaande rekenvoorbeeld is verwarmen met een gas-cv-ketel goedkoper. Maar dit komt omdat het voorbeeld de gehele woning verwarmt. Bijna niemand zal de verwarming in de hele woning de hele dag aan laten staan. In de slaapkamers hoef je alleen ‘s avonds te verwarmen, en houd je de temperatuur lager dan in de woonkamer.

Dit is het juiste kantelpunt

Werkende mensen verwarmen alleen ‘s avonds of in het weekend hun woonkamer. Ben je veel thuis, dan verwarm je ook overdag. Maar het is onzin om je slaapkamers de hele dag warm te houden terwijl er niemand aanwezig is.

Daarom gaan we het kantelpunt verwarmen met airconditioner opnieuw berekenen.

Om het woongedeelte (woonkamer/keuken) te verwarmen, verbruik je in een winterperiode ongeveer 546 kWh. De gas-cv-ketel zal ongeveer 200 m³ gas verbruiken.

  • Airco: € 0,39 x 546 = € 212,94
  • Gas-cv: € 1,40 x 190 m³ = € 280

Wanneer je alleen de woonkamer verwarmt en af en toe even de slaapkamer, ben je met een airco goedkoper uit.

Wanneer je zonnepanelen hebt

Het wordt nog interessanter wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Vooral wanneer je overdag verwarmt. In dit geval kun je de kosten voor verwarmen met airco met wel 30% verlagen. Onder de salderingsregeling kun je zelfs op nul euro uitkomen.


Efficiëntie airco tegenover gas-cv-ketel

Een airconditioner heeft een efficiëntie van gemiddeld 400%. Dit betekent dat elke euro die je er aan energie in stopt, voor vier euro aan energie oplevert.

Een gas-cv-ketel heeft een efficiëntie van gemiddeld 90%. Oftewel elke euro die er aan energie ingaat, levert 90 cent aan energie op.

Zoals je ziet is een airconditioner veel efficiënter. Wel is het belangrijk dat je hierbij voor een airco met een hoge COP-waarde gaat. De COP geeft namelijk aan hoe efficiënt het apparaat is.

Isolatie van de woning en buitentemperatuur

Iets wat in alle gevallen een grote rol speelt zijn de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. Is de woning goed geïsoleerd kan blijft warmte langer hangen. Zowel een airco als een gas-cv-ketel hoeven dan minder hard te werken.

De buitentemperatuur is ook van invloed op het energieverbruik. Wanneer de buitentemperatuur stevig daalt, moeten verwarmingsapparaten harder werken. Ook moet je er rekening mee houden dat een airconditioner tot ongeveer -15 °C goed werkt. Hierna wordt hij minder efficiënt.

Schuiven naar boven