Hoeveel airco heb ik nodig?

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Een aircosysteem heeft een bepaald vermogen. Wanneer het vermogen te laag is dan kan de airco de woning niet voldoende koelen of verwarmen. Het lijkt prettig om een hogere capaciteit te nemen maar dat is het niet. Er kan dan een hinderlijke tocht ontstaan. Hoeveel airco heb je nodig voor de woning? Bereken het benodigde vermogen.

BTU bij airco’s

BTU is een afkorting die voor British Thermal Units staat. Het gaat over het koelvermogen van de airco, maar ook het verwarmingssysteem. Moderne airco’s kunnen namelijk zowel koelen als verwarmen.

Hoe groter de ruimte hoe meer BTU je nodig hebt. Bij een te lage BTU merk je dat de ruimte niet goed gekoeld of verwarmd wordt. Hierdoor staat het apparaat de hele dag te draaien zonder dat het enig effect heeft. Dit kost je een hoop energieverbruik. Bovendien leidt dit tot frustratie want de airco doet niet wat hij moet doen.

Wil je weten hoeveel airco je nodig hebt dan hoef je niet naar BTU te kijken. Het is veel gebruikelijker om op het aantal kilowatt te letten.

Koelvermogen in kilowatt

3412 BTU/u staat gelijk aan 1 kilowatt oftewel 1000 watt. Kijk je naar een mobiele airco dan heeft deze een vermogen dat ergens tussen de 2 en 3,8 KW ligt. Een mobiele airco met een lagere capaciteit is niet verstandig maar ook bijna niet te krijgen.

Een splitunit heeft een hoger koelvermogen. Gemiddeld ligt dit tussen de 3,9 en 7 KW. Dit betekent dat de meeste vaste airco’s een hoog koel vermogen hebben. Hiermee kunnen ze grotere ruimtes koelen en uiteraard ook verwarmen. Er zijn zelfs modellen van 8 en zelfs 9 KW verkrijgbaar.

De inhoud van de ruimte berekenen

Hoeveel airco heb ik nodig? Het is belangrijk om eerst de inhoud van de ruimte te berekenen. Dit doe je in kubieke meters (m³). Meet de lengte en breedte van de ruimte op, maar ook de hoogte. Vermenigvuldig deze drie met elkaar. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld.

Een woonkamer is 6 meter lang en 4 meter breed. Het oppervlak bedraagt 6 × 4 m is 24 m. De hoogte van de woonkamer komt op 2,20 meter uit. Vermenigvuldig 24 met 2,2 = 52,8 m³.

Je hoeft geen rekening te houden met de aanwezigheid van meubilair. Je berekent de kale inhoud van de ruimte waarin de airco komt te staan of hangen. Komen er ook airco’s in andere ruimtes? Dan moet je voor elke ruimte apart de inhoud berekenen.

Vermenigvuldig met de juiste factor

Je weet nu wat de inhoud van de ruimte is. De uitkomst vermenigvuldig je met factor 30-50. Welke vermenigvuldigingsfactor je moet kiezen hangt van de isolatie af. Is de woning goed geïsoleerd dan vermenigvuldig je met factor 30. Bij matige isolatie kies je voor factor 40 en bij een slechte isolatie voor factor 50.

De inhoud bedraagt 52,8 m³. Omdat de woonkamer matig is geïsoleerd vermenigvuldig je dit met factor 40. Hierbij kom je uit op 52,8 × 40 = 2112.

In bovenstaand voorbeeld heb je voldoende aan een airco van 2200 W. Het is altijd verstandig om de uitkomst naar boven af te ronden, zo weet je zeker dat de airco over voldoende capaciteit beschikt.

Het aantal airco units dat je nodig hebt

Voor de meeste ruimtes is één unit voldoende. Zorg in dit geval voor een airco met de juiste capaciteit. Het is niet zo gebruikelijk om meerdere units in een ruimte te plaatsen. Je gaat ook niet een aantal mobiele airco’s in een en dezelfde ruimte zetten.

Op een buitenunit kun je tot acht binnenunits aansluiten. Dit is afhankelijk van het merk en het model. Wanneer er meerdere binnenunits op één buitenunit werken dan spreek je van een multi split airco. Hier kies je voor wanneer je meerdere ruimtes tegelijk wil koelen of verwarmen.

Vaak wordt gedacht dat je bij een multi split airco voor een hoger vermogen moet gaan. Dit klopt niet altijd. De buitenunit hoeft geen hoger vermogen te hebben wanneer je meerdere binnenunits erop aansluit.

Wel moet je vooraf het koel- of verwarmingsvermogen bepalen. Dit doe je door de gemiddelde inhoud van de ruimtes te nemen. Heeft de ene ruimte een inhoud van 52 m³ en de ander van 40 m², dan reken je met het gemiddelde van 46 m². Dit vermenigvuldig je met factor 30, 40 of 50. Aan de hand hiervan bepaal je het vermogen van de buitenunit.

Een mobiele airco in huis

Ook met een mobiele airco kun je de ruimte goed koelen of verwarmen. Mobiele airco’s hebben wel een lager vermogen. Hierdoor zijn ze geschikt voor kleinere ruimtes, of als bijverwarming. Er zijn wel een aantal mobiele airco’s met een hoger vermogen zoals de Aspen AX (3,4 kW).

Vind je het lastig om te bepalen welke mobiele airco geschikt is voor je woonkamer, slaapkamer of werkkamer? Hieronder vind je wat voorbeelden. Houd er rekening mee dat dit indicaties zijn.

  • Kamer van 3 × 4 m: 1100 kW
  • Kamer van 6 × 4 m: 2200 kW
  • Kamer van 8 × 4 m: 2900 kW

Je ziet dat een mobiele airco in veel gevallen geschikt is voor kleine maar ook voor grote woonkamers of andere ruimtes.

Wat je moet doen bij ondercapaciteit

Er zal niet zo snel ondercapaciteit ontstaan, of de ruimte moet wel heel groot zijn. Een mobiele airco van 3,4 kW is geschikt voor een slecht geïsoleerde kamer van 8 × 4 m of een goed geïsoleerde kamer van 10 × 5 m.

Bij ondercapaciteit merk je dat de ruimte niet voldoende afkoelt of behaaglijk warm wordt. De airco moet continu hard werken zonder dat hij het juiste effect bereikt. In dit geval is het aan te raden om voor een nieuwe en betere airco te gaan. Het is even een investering maar je bespaart hier wel een hoop energiekosten mee.

Schuiven naar boven